Šiaurės Korėjos lyderis prasidedant partijos suvažiavimui pripažino klaidas

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas pradėdamas retą valdančiosios Darbininkų partijos suvažiavimą pripažino, kad šalies ekonominės plėtros plano „beveik visose srityse“ nepavyko įgyvendinti, trečiadienį pranešė valstybinė žiniasklaida.

Pchenjanas tvirtina, kad šalyje nėra nė vieno COVID-19 atvejo, bet stebėtojai tuo abejoja.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Pchenjanas tvirtina, kad šalyje nėra nė vieno COVID-19 atvejo, bet stebėtojai tuo abejoja.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 6, 2021, 8:19 AM, atnaujinta Jan 6, 2021, 8:46 AM

Partijos suvažiavimas yra pirmas po penkerių metų pertraukos ir tik aštuntas per branduolinį ginklą turinčios šalies istoriją. Jis surengtas likus dviem savaitėms iki JAV išrinktojo prezidento Joe Bideno inauguracijos.

Pchenjano santykiai su Vašingtonu atsidūrė aklavietėje įstrigus Kim Jong Uno ir JAV prezidento Donaldo Trumpo deryboms dėl sankcijų švelninimo ir to, ko Šiaurės Korėja galėtų atsisakyti mainais.

Be to, pernai sausį uždariusi savo sienas, kad apsisaugotų nuo kaimynėje ir svarbioje sąjungininkėje Kinijoje atsiradusio naujojo koronaviruso, Šiaurės Korėja dabar yra izoliuota labiau nei bet kada.

Suvažiavimas antradienį prasidėjo sostinėje, pranešė oficialioji Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA).

Valdančiosios partijos laikraštyje „Rodong Sinmum“ paskelbtose nuotraukose matyti 7 tūkst. delegatų ir dalyvių didžiulėje salėje. Nė vienas iš jų nedėvėjo kaukės.

Pirmąją savo darbo apžvalgos dieną Kim Jong Unas sakė, kad praėjusių penkerių metų ekonominės plėtros strategijos rezultatai „beveik visose srityse itin smarkiai neatitiko mūsų tikslų“, pranešė KCNA.

Pernai plano buvo tyliai pirma laiko atsisakyta.

„Ketiname visapusiškai, nuodugniai išanalizuoti... savo patirtį, pamokas ir padarytas klaidas“, – pridūrė Kim Jong Unas. Jis vilkėjo juodą kostiumą, į jo atlapą buvo įsisegęs ženklelį su tėvo ir senelio atvaizdais.

KCNA pranešime jokios konkrečios klaidos neminimos, nenurodoma, ar Kim Jong Unas savo kalboje paminėjo Vašingtoną arba Seulą. Lyderio kalba turėtų būti pratęsta trečiadienį.

Koronaviruso pandemija padidino spaudimą Šiaurės Korėjai. Pchenjanas pats užsiblokavo daug efektyviau nei kada nors būtų galėję tikėtis kovingiausi sankcijų šalininkai.

Prekyba su Kinija yra labai sumenkusi, daug užsienio ambasadų užsidarė arba itin sumažino atstovavimą.

Pchenjanas tvirtina, kad šalyje nėra nė vieno COVID-19 atvejo, bet stebėtojai tuo abejoja. Finansinį spaudimą šaliai dar labiau padidino praėjusios vasaros potvyniai.

Analitikai sako, kad suvažiavimo metu pagrindinis dėmesys tikriausiai teks vidaus politikos klausimams, „pasitikėjimo savo jėgomis“ svarbos patvirtinimui ir naujo ekonominio plano paskelbimui.

„Rodong Sinmun“ sekmadienį paragino tvirtai palaikyti Kim Jong Uną ir rašė, kad „vienybės dvasia“ yra būtina „pergalingiems“ metams užtikrinti.

Pasirengimas paradui

Partijos suvažiavimai yra svarbiausi jos susitikimai, grandioziniai politiniai renginiai, stiprinantys režimo autoritetą. Juos atidžiai stebi analitikai, bandantys įžvelgti politikos ar valdančiojo elito pasikeitimų požymių.

Kim Jong Uno sesuo ir svarbi patarėja Kim Yo Jong yra tarp pareigūnų, išrinktų į suvažiavimo prezidiumą. Tai rodytų didėjantį jos autoritetą.

Per praėjusį, 2016 metų suvažiavimą, kuris buvo pirmas per kone 40 metų, buvo įtvirtintas Kim Jong Uno, kaip aukščiausiojo lyderio ir septynis dešimtmečius valdančios jo šeimos įpėdinio, statusas.

Dabartinis suvažiavimas atspindi „skubų vidaus solidarumo poreikį“, sakė Seule gyvenantis perbėgėlis iš šiaurės, analitikas Ahn Chan-ilas.

„Partijos suvažiavimas turi pasitarnauti kaip kibirkštis nusivylusios visuomenės tikėjimui atkurti“, – sakė jis.

Prieš suvažiavimą visa šalis buvo mobilizuota 80 dienų ekonomikos skatinimo vajui, kuris daugeliui reiškė papildomas ilgas darbo valandas ir papildomas pareigas.

Suvažiavimas surengtas prieš J. Bideno inauguraciją sausio 20 dieną ir analitikai sako, kad Šiaurės Korėja bandys apdairiai pasiųsti Vašingtonui žinią. Būsimasis JAV prezidentas Kim Jong Uną yra pavadinęs „banditu“, o Pchenjanas J. Bideną – „pasiutusiu šunimi“.

„Pasitraukus Trumpui, Šiaurės Korėja patvirtins savo tradicinę priešišką poziciją JAV atžvilgiu, užsimindama apie kitos savo provokacijos pobūdį“, – sakė Asano politikos studijų instituto analitikas Go Myong-hyunas.

Nors Pchenjanas vos prieš kelis mėnesius pademonstravo savo kol kas didžiausią raketą, iš palydovų padarytos nuotraukos rodytų, kad „paspartėjo pasirengimas“ naujam paradui, pranešė autoritetinga interneto svetainė „38North“.

Keturias dienas trukusio 2016 metų partijos suvažiavimo proga taip pat buvo surengtas paradas.

Kim Jong Uno tėvas ir pirmtakas Kim Jong Ilas savo valdymo metais niekada nebuvo surengęs partijos suvažiavimo, tačiau dabartinis lyderis, regis, laikosi grafiko rengti juos kas penkerius metus.

„Kim Jong Unas siekia režimo stabilumo ir partijos normalizavimo, – sakė Korėjos nacionalinės strategijos tyrimų instituto analitikas Shin Beom-chulas. – Surengti suvažiavimą 2016 metais, o paskui 2021-aisiais yra normalizavimas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.