J. Bideno pergalė patvirtinta Kongrese, nuskambėjo D. Trumpo pažadas sausio 20-ąją perduoti valdžią

Neramumai Vašingtone demokratijos nesustabdė. Trečiadienio naktį JAV Kongrese buvo patvirtinta Joe Bideno ir Kamalos Harris pergalė JAV prezidento rinkimuose.

 Joe Bidenas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Joe Bidenas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 7, 2021, 10:39 AM, atnaujinta Jan 7, 2021, 5:05 PM

J.Bidenas surinko 306 iš 538 rinkikų kolegijos balsų.

Respublikonas viceprezidentas Mike'as Pence'as patvirtino 306 Rinkikų kolegijos balsus už išrinktą demokratą ir 232 balsus už kadenciją baigiantį respublikonų prezidentą Donaldą Trumpą, atverdamas kelią J. Bideno inauguracijai sausio 20 dieną.

Baigiantis Kongreso sesijai M. Pence'as paskelbė, kad rezultatas „bus laikomas pakankamu“ J. Bideno pergalės paskelbimu, bet būsimosios administracijos nepasveikino. Taip baigėsi beprecedentis chaoso, smurto ir nesutarimų protrūkis po D. Trumpo šalininkų minios įsiveržimo į Kapitolijų, privertusio įstatymų leidėjus slėptis ir sutrikdžiusio rinkimų rezultatų tvirtinimo procesą.

D.Trumpas prižadėjo tvarkingai perduoti valdžią

Po to, kai oficialiai buvo pripažinta Joe Bideno pergalė rinkikų kolegijoje, prezidentas Donaldas Trumpas pareiškė, kad šis sprendimas „žymi didingiausios pirmosios prezidento kadencijos istorijoje pabaigą.“

D. Trumpo pareiškime, kurį tviteryje paskelbė jo padėjėjas socialinės žiniasklaidos reikalams Danas Scavino, sakoma: „Nors absoliučiai nesutinku su rinkimų rezultatu, o faktai paremia mano [poziciją], vis dėlto sausio 20-ąją įvyks tvarkingas valdžios perdavimas.“

„Visuomet sakydavau, jog tęsime savo kovą, kad būtų įskaičiuoti tik teisėti balsai. Nors tai reiškia geriausios pirmosios kadencijos per prezidentinę istoriją pabaigą, tai tik mūsų kovos padaryti Ameriką vėl didžią pradžia“, – pridūrė prezidentas.

D. Trumpo paskyrą „Twitter“ šiuo metu blokuoja.

D. Trumpas pastaruosius du mėnesius atsisakydavo pripažinti pralaimėjimą rinkimuose ir kartodavo nepagrįstus įtarimus dėl masinio rezultatų klastojimo, kuriuos paneigė dešimtys teismų ir respublikonų pareigūnų, įskaitant jo buvusį generalinį prokurorą.

JAV Kongresas patvirtino J. Bideno rinkimų pergalę

Senatas 92 balsais prieš 7 atmetė bandymą neįskaityti 20 Pensilvanijos rinkikų balsų, o tada jo pavyzdžiu pasekė Atstovų Rūmai, nors čia daugiau kaip 130 respublikonų parėmė bandymą atmesti Pensilvanijos balsus.

Anksčiau Atstovų Rūmai ir Senatas atmetė kai kurių respublikonų įstatymų leidėjų prieštaravimą J. Bideno pergalės Arizonoje patvirtinimui.

Prezidento rinkimų pergalių patvirtinimas paprastai būna tik formalumas, bet kadenciją baigiančio D. Trumpo šalininkai šia procedūra siekia pasinaudoti kaip paskutine proga išlaikyti jį valdžioje. Naktinės scenos Kongrese vyko kelios valandos po chaoso Kapitolijuje, kai rezultatų tvirtinimo procesą buvo pertraukę D. Trumpą remiantys riaušininkai.

Senatorius Joshas Hawley prisidėjo prie dešimčių Atstovų Rūmų respublikonų prieštaravimo Pensilvanijos balsų įskaitymui, tad abeji rūmai turėjo surengti debatus.

Vis dėlto Senate jo lyderis respublikonas Mitchas McConnellas debatus greit nuslopino ir senatoriai atmetė prieštaravimą.

Per debatus Atstovų Rūmuose, kur Pensilvanijai atstovaujantis Scottas Perry pareiškė, kad savo prieštaravimu siekia apsaugoti JAV konstituciją.

Į tai reaguodamas demokratas Joe Neguse'as iškėlė kišeninio formato konstitucijos egzempliorių ir piktai pasakė: „Pagal mūsų konstituciją Kongresas nerenka prezidento, renka Amerikos žmonės, ir jie jau pasirinko.“

Anksčiau įstatymų leidėjai atmetė bandymą nepripažinti 11 Arizonos rinkikų balsų; senatoriai – 93 balsais prieš 6, o Atstovų Rūmų nariai – 303 balsais, įskaitant 82 respublikonų balsus. 121 Atstovų Rūmų respublikonas net ir po trečiadienio smurto Kapitolijuje balsavo už Arizonos balsų blokavimą.

Žiniasklaida: M. Pence`u nepatenkintas D. Trumpas užtrenkė Baltųjų rūmų duris svarbiausiam jo patarėjui

Kadenciją baigiantis JAV prezidentas Donaldas Trumpas uždraudė įžengti į Baltuosius rūmus svarbiausiam viceprezidento Mike`o Pence`o, atsisakiusio trukdyti patvirtinti rinkimų rezultatus, patarėjui. Tai ketvirtadienį pranešė televizijos kanalas NBC.

JAV prezidento rinkimų rezultatai tvirtinami abejų Kongreso rūmų posėdyje, kuriam, pagal Amerikos įstatymus, pirmininkauja viceprezidentas. Prieš posėdį M. Pence`as, nepaisydamas D. Trumpo spaudimo, nusiuntė įstatymų leidėjams laišką, kuriame pabrėžė neturįs įgaliojimų užginčyti Rinkikų kolegijos balsavimo rezultatų.

Pasak NBC šaltinių, dėl to D. Trumpas užtrenkė Baltųjų rūmų duris Marcui Shortui, kuris yra JAV viceprezidento personalo vadovas. Kaip pažymi kanalas, M. Shortas, be kita ko, konsultavo M. Pence`ą klausimais, susijusiais su rinkimų rezultatų tvirtinimu.

Dabartinis Baltųjų rūmų šeimininkas pareiškė, jog M. Pence`ui „nepakako drąsos padaryti tai, ką reikia padaryti“, kad būtų apginta šalies konstitucija.

Parengta pagal BNS, ELTA ir CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.