Mutavęs virusas Jungtinėje Karalystėje kelia chaosą: per parą – naujas mirčių rekordas, skelbia apie „didelį incidentą“

Jungtinė Karalystė penktadienį pranešė per pastarąją parą 1 325 koronavirusu užsikrėtusių pacientų mirtį.

Koronavirusas pasaulyje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>V.Skaraičio nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>V.Skaraičio nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jan 8, 2021, 7:42 PM, atnaujinta Jan 11, 2021, 2:13 PM

Šis paros mirštamumo rodiklis yra didžiausias šalyje nuo COVID-19 pandemijos pradžios.

Be to, Britanijoje per praeitą parą nustatyti 68 053 nauji užsikrėtimo pandeminiu koronavirusu atvejai.

Ankstesnis paros mirštamumo rekordas fiksuotas balandžio 21 dieną, kai mirė 1 224 koronavirusu užsikrėtę žmonės. Tuomet Jungtinę Karalystę krėtė pirmoji pandemijos banga.

Iki šiol šalyje mirė 79 833 žmonės, kuriems buvo patvirtinta koronavirusinė infekcija.

Londonas paskelbė „didelį incidentą“ dėl COVID-19 pacientų antplūdžio ligoninėse

Londono meras Sadiqas Khanas penktadienį paskelbė „didelio incidento“ (major incident) padėtį ir perspėjo, kad Jungtinės Karalystės sostinės ligoninės greitai bus perpildytos dėl labai išaugusio užsikrėtimų koronavirusu skaičiaus, siejamo su nauja labiau užkrečiama viruso atmaina.

„Akivaizdi tikrovė yra tokia, kad per porą artimiausių savaičių mes pritrūksime lovų pacientams, jeigu viruso plitimas drastiškai nesulėtės“, – sakoma S. Khano pareiškime, prašant JK centrinės valdžios didesnės paramos.

„Skelbiame didelį incidentą, nes šio viruso keliamas pavojus mūsų miestui yra kritinis. Jeigu dabar nesiimsime skubių veiksmų, mūsų NHS (Nacionalinė sveikatos tarnyba) gali būti perkrauta, ir mirs daugiau žmonių“, – perspėjo jis.

Remiantis statistika, dabar koronavirusu yra užsikrėtęs vienas iš 30 Londono gyventojų. Pacientų skaičius sostinės ligoninėse per praėjusią savaitę išaugo 27 procentais, o dirbtinio plaučių vėdinimo aparatų poreikis išaugo 42 procentais.

S. Khanas išreiškė viltį, kad toks sprendimas padidins spaudimą ministrui Borisui Johsonui imtis papildomų priemonių kovai su koronaviruso plitimu.

Londono meras raštu kreipėsi į B. Johnsoną, prašydamas didesnės finansinės paramos izoliuotis privalantiems Londono gyventojams, kasdien atnaujinti informaciją apie vykstantį skiepijimą, privalomo apsauginių kaukių dėvėjimo už namų ribų ir maldos namų uždarymo.

„Padėtis Londone dabar yra kritinė, esant nekontroliuojamam viruso plitimui“, – sakė S. Khanas.

„Užsikrėtimų skaičius Londone greitai auga, dabar mūsų ligoninėse gydoma daugiau nei trečdaliu daugiau pacientų nei per patį pandemijos piką praėjusį balandį“, – pridūrė jis.

Meras taip pat paragino Londono gyventojus prisidėti prie viruso plitimo suvaldymo labiau laikantis nustatytų reikalavimų.

„Šiandien aš maldauju jų, prašau, likite namuose, nebent yra neatidėliotina būtinybė išeiti iš jų. Likite namuose, kad apsaugotumėte save, savo šeimą, draugus bei kitus londoniečius ir apsaugotumėte mūsų NHS“, – prašė S.Khanas.

Didelis incidentas yra apibrėžiamas kaip padėtis, reikalaujanti peržengti „įprasto kasdienio darbo režimo ribas ir galinti sukelti daug žalos, nuostolių, trikdžių ar pavojų žmonių gyvybėms, socialiniam aprūpinimui, svarbiausioms paslaugoms, aplinkai arba nacionaliniam saugumui“.

Italija vėl padalys šalį į koronazonas

Italija nuo kitos savaitės vėl padalys šalį į skirtingas koronazonas. Tai reiškia, kad regionuose žmonėms vėl galios skirtingos taisyklės – priklausomai nuo epidemiologinės situacijos ten. Italijos sveikatos ministras Robertas Speranza penktadienį ketina pasirašyti atitinkamą potvarkį, pranešė jo ministerija.

Juo remiantis, šiauriniai regionai Emilija-Romanija, Lombardija ir Venecija, taip pat Sicilija ir Kalabrija pietuose nuo pirmadienio bus priskirti oranžinei zonai. Tada čia galios griežtesnės taisyklės nei likusioje šalies dalyje, kuri priklausys geltonajai zonai.

Konkrečiai tai reiškia, kad oranžinėje zonoje esančiuose regionuose liks uždaryti barai ir restoranai ir maistą bus galima užsisakyti tik išsinešimui. Žmonės galės judėti tik savo komunų ribose. Be to, Italijos vyriausybė dar iki sausio 15 dienos yra uždraudusi keliones tarp regionų.

Epidemiologinė situacija šalies mastu pastaruoju metu pablogėjo, penktadienį sakė vienas Sveikatos ministerijos ekspertų. Atvejų skaičiai, kurie gruodį dar veikiau mažėjo, vėl ėmė augti.

Kipre skelbiamas antras visuotinis karantinas dėl COVID-19

Kipras penktadienį pranešė dėl koronaviruso grėsmės artimiausiu metu įvesiantis antrą visuotinį karantiną, galiojantiems suvaržymams nepadėjus sumažinti sergamumo.

Skelbdamas apie karantiną sveikatos apsaugos ministras Konstantinas Joanas pareiškė, kad naujos priemonės, galiosiančios nuo sekmadienio bent iki sausio 31 dienos, yra skirtos salos valstybės sveikatos apsaugos sistemai apsaugoti.

„Artimiausias tris savaites turėsime pasilikti savo namuose, kad sustabdytume viruso plitimą“, – sakė K. Joanas.

„Šiomis pastangomis siekiama smarkiai apriboti socialinius ir profesinius susibūrimus namuose bei darbovietėse, nes būtent ten išaiškinama daugiausiai atvejų“, – pridūrė jis.

Pagal naujas taisykles žmonėms bus leidžiama palikti namus tik dukart per dieną ir tik būtinais atvejais ar norint pasportuoti, o visos nebūtinos įmonės bus uždarytos.

Kitaip nei per kovo mėnesį įvestą pirmą karantiną, uostai ir oro uostai neužsidarys.

Norint išeiti iš namų pasportuoti, apsipirkti, išvykti į darbą ar nenumatytais atvejais, gyventojai, kaip ir kovą, iš pradžių turės gauti atitinkamą leidimą teksto žinute.

Mokyklos bus uždarytos, mokiniai sugrįš prie nuotolinio mokymosi, tačiau darželiai dirbs toliau.

Savo duris taip pat teks uždaryti mažmeninės prekybos parduotuvėms, kirpykloms, kino ir dramos teatrams, sporto klubams ir muziejams.

Lapkričio 30 dieną Kipras, siekdamas suvaldyti pandemiją, įsivedė komendanto valandą. Prieš Kalėdas šalyje užsidarė svetingumo įmonės ir prekybos centrai, o paskui įsigaliojo draudimas per šventes lankytis svečiuose.

Kasdien nuo 21 iki 5 val. galiojanti komendanto valanda neatšaukiama, o varžybas bus leidžiama rengti tik aukščiausio lygio lygoms. Visi socialiniai ir vieši susibūrimai taip pat draudžiami.

Nepaisant jau galiojančių apribojimų, COVID-19 atvejų skaičius šalyje tebeauga. Iki šiol didžiausias aukų skaičius nustatytas gruodį, o šiuo metu fiksuojami rekordiniai hospitalizuojamų pacientų skaičiai.

Gruodžio mėnesį iš viso buvo užregistruota 12 086 susirgimo atvejų – daugiau nei per ankstesnius devynis mėnesius kartu sudėjus.

Gruodį taip pat buvo užfiksuota daugiau nei pusė visų 140 mirties nuo koronaviruso atvejų, nustatytų nuo protrūkio pradžios.

Sveikatos apsaugos ministerija ketvirtadienį pranešė, kad Kipre buvo išaiškinti 427 nauji COVID-19 atvejai – taigi, bendras jų skaičius išaugo iki 26 208.

Portugalijoje – naujų COVID-19 infekcijų ir mirčių rekordai

Su koronavirusu kovojančiai Portugalijai šis penktadienis buvo antirekordų diena. Šalyje registruoti iki šiol didžiausi naujų COVID-19 infekcijų ir mirčių skaičiai. Sveikatos tarnybos Lisabonoje pranešė apie 10 176 naujus užsikrėtimo atvejus ir 118 mirusių pacientų. Naujų infekcijų skaičius prieš tai rekordinis buvo trečiadienį – 10 027 infekcijos. Sveikatos ministrė Marta Temido tada įspėjo gyventojus: „Ateinančios dienos bus labai sunkios“.

Dėl smarkiai augančių skaičių vis sudėtingesnė padėtis tampa ir ligoninėse. Stacionare gydomų COVID-19 ligonių skaičius penktadienį išaugo 118 iki 3 451 – tiek jų dar nėra buvę. Intensyvios terapijos skyriuose gydomi 536 ligoniai – 22 daugiau nei para anksčiau. Portugalija pavasarį ir vasarą, lyginant su kitomis Europos šalimis, santykinai gerai tvarkėsi su pandemija, tačiau rudenį padėtis ėmė staigiai blogėti.

10,3 mln. gyventojų turinčioje Portugalijoje iki šiol registruota per 466 000 koronaviruso atvejų. Mirčių penktadienį padaugėjo iki 7 590.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.