Pekinas: Vašingtonas „brangiai sumokės“, jei ambasadorė prie JT apsilankys Taivane

Kinija ketvirtadienį pareiškė, kad Jungtinės Valstijos „brangiai sumokės“, jei jų ambasadorė prie Jungtinių Tautų Kelly Craft neatsisakys planų kitą savaitę apsilankyti Taivane.

JAV ambasadorė prie Jungtinių Tautų Kelly Craft.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
JAV ambasadorė prie Jungtinių Tautų Kelly Craft.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 8, 2021, 8:10 AM

„Jungtinės Valstijos už savo neteisingus veiksmus brangiai sumokės“, – sakoma Kinijos misijos prie JT pareiškime.

„Kinija primygtinai ragina Jungtines Valstijas nutraukti beprotišką provokaciją, nebekelti naujų sunkumų Kinijos ir JAV santykiams bei abiejų šalių bendradarbiavimui Jungtinėse Tautose ir nustoti eiti neteisingu keliu“, – priduriama jame.

Pekinas „tvirtai prieštarauja“ vizitui ir reikalauja, kad JAV atšauktų savo planus, sakoma pareiškime, kuriame taip pat kalbama apie „vienos Kinijos“ principą, kad sala yra jos dalis.

JAV misija prie JT ketvirtadienio vakarą pranešė, kad K. Craft sausio 13–15 dienomis lankysis Taibėjuje, kur susitiks su Taivano pareigūnais ir kitais diplomatinės bendruomenės nariais.

„Savo kelionės metu ambasadorė sustiprins tvirtą ir nuolatinę JAV vyriausybės paramą Taivano tarptautinei erdvei“, – sakoma amerikiečių pranešime.

Planuojama, kad sausio 14-ąją K. Craft kalbės Diplomatijos ir tarptautinių reikalų institute „apie įspūdingą Taivano indėlį į pasaulinę bendruomenę ir Taivano prasmingo ir išplėsto dalyvavimo tarptautinėse organizacijose svarbą“, nurodoma pranešime.

Kinijos valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“ ketvirtadienį taip pat kritikavo tokius planus, sakydama, kad JAV ambasadorės buvimas Taivane pažeis Kinijos suverenitetą.

Prezidento Donaldo Trumpo administracijos pareigūnai praėjusiais metais jau lankėsi Taivane, nepaisant Pekino pasipriešinimo ir tarp JAV ir Kinijos tvyrant įtampai dėl prekybos, saugumo ir žmogaus teisių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.