„Twitter“ pašalino A. Khamenei įrašą apie vakcinas nuo COVID-19

Socialinis tinklas „Twitter“ pašalino Irano aukščiausiojo lyderio Ali Khamenei įrašą, kuriame teigiama, kad JAV ir Didžiojoje Britanijoje pagamintos vakcinos nuo koronaviruso yra „nepatikimos“, pažymėdamas, kad toks įrašas pažeidė tinklo taisykles.

SIPA/Scanpix nuotr.<br>Irano aukščiausiasis lyderis Ali Khamenei.
SIPA/Scanpix nuotr.<br>Irano aukščiausiasis lyderis Ali Khamenei.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 9, 2021, 5:08 PM

„Vakcinų, pagamintų JAV ar JK, įvežimas yra negalimas. Jos yra visiškai nepatikimos. Galimybė, kad JAV ar JK gali norėti užkrėsti kitas tautas, nėra netikėtina“, – sakoma penktadienį A. Khamenei „Twitter“ paskyroje anglų kalba paskelbtame įraše.

„Atsižvelgiant į mūsų patirtį, susijusią su ŽIV užkrėstais kraujo produktais iš Prancūzijos, Prancūzijos vakcinomis taip pat negalima pasitikėti“, – priduriama Irano lyderio įraše tviteryje, papildytame grotažyme #CoronaVaccine.

Vėliau „Twitter“ pašalino įrašą ir pakeitė jį pranešimu, kuriame teigiama, kad „įrašas pašalintas dėl „Twitter“ taisyklių pažeidimo“.

JAV socialinės žiniasklaidos tinklas gruodį paskelbė politiką, skirtą kovoti su „melaginga ar klaidinančia informacija“ apie vakcinas nuo COVID-19.

Iranas pranešė apie daugiau nei 1,2 mln. koronavirusinės infekcijos užkrato atvejų ir daugiau kaip 56 000 mirčių.

Šalis apkaltino JAV, kad Jungtinės Valstijos griežtomis sankcijomis sutrukdė prieigą prie vakcinų.

Praėjusį mėnesį prezidentas Hassanas Rouhani teigė, kad Vašingtonas reikalavo Teherano sumokėti už vakcinas per JAV bankus, pridurdamas nerimaująs, kad JAV gali sulaikyti pinigus.

A. Khamenei užsiminė apie Prancūziją turėdamas galvoje 10-ąjį dešimtmetį kilusį skandalą, kai ŽIV užkrėsti kraujo produktai buvo platinami Prancūzijoje, o vėliau ir užsienyje. Tarp užsikrėtusių buvo ir šimtai iraniečių.

A. Khamenei paskelbtas draudimas taikomas JAV farmacijos milžinės „Pfizer“ ir Vokietijos biotechnologijų įmonės „BioNTech“, amerikiečių bendrovės „Moderna“ pagamintomis vakcinomis bei tarptautinės įmonės „AstraZeneca“ ir Didžiosios Britanijos Oksfordo universiteto pagamintoms vakcinoms.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) leido naudoti „Pfizer“–„BioNTech“ vakciną taikant ekstremalios padėties atveju galiojančią tvarką gruodžio pabaigoje.

PSO ekspertai ir kiti specialistai nustatė, kad vakcina atitinka „PSO nustatytus privalomus saugumo ir veiksmingumo kriterijus ir kad vakcinos naudojimo nauda kovojant su COVID-19 atsveria galimą riziką“, sakoma pranešime.

Trečiadienį organizacijos ekspertai perspėjo, kad gali praeiti ne vienas mėnuo, kol vakcinų naudojimas pradės duoti apčiuopiamų rezultatų.

„Mūsų laukia dar trys ar šeši mėnesiai sunkaus, labai sunkaus kelio. Tačiau mes galime tai padaryti. Atvyksta kavalerija, atvyksta vakcinos“, – kalbėjo PSO ekstremaliųjų situacijų vadovas Michaelas Ryanas.

Gruodžio mėnesį „Twitter“ buvo pareiškė, jog „klaidinga informacija apie vakcinas kelia reikšmingą ir vis didėjantį iššūkį visuomenės sveikatos sistemai – ir mes visi turime atlikti savo vaidmenį“.

A. Khamenei įrašus tvarko jo biuras ir dažniausiai juose yra paskelbiami pareiškimai, kuriuos lyderis pasako per pamokslus, kuriuos vėliau paskelbia Irano žiniasklaida.

Paskyra anglų kalba @khamenei_ir turi daugiau nei 873 000 pasekėjų, įskaitant tikras aukščiausių Irano pareigūnų, tokių kaip H. Rouhani ir užsienio reikalų ministro Mohammado Javado Zarifo, paskyras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.