JAV grąžina Kubai terorizmą remiančios šalies statusą

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo pirmadienį pranešė grąžinantis Kubai terorizmą remiančios šalies statusą, likus suskaičiuotoms prezidento Donaldo Trumpo administracijos darbo dienoms.

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 12, 2021, 8:11 AM

Šis žingsnis gali tapti didelė kliūtis išrinktojo prezidento Joe Bideno tikėtinoms pastangoms sumažinti įtampą su Havana.

Šalies priskyrimas prie tokios kategorijos labai kenkia užsienio investicijoms. Toks sprendimas gali būti atšauktas tik po J. Bideno administracijos oficialaus svarstymo, o šis procesas gali užtrukti ne vieną mėnesį.

Likus devynioms dienoms iki jos darbo pabaigos D. Trumpo administracija pabrėžė Kubos ryšius su Kolumbijos sukilėliais Venesuelos kairiųjų pažiūrų prezidento Nicolas Maduro režimu, taip pat kad ši šalis yra priėmusi keletą bėglių iš JAV.

„Šiuo veiksmu dar kartą patraukiame atsakomybėn Kubos vyriausybę ir siunčiame aiškią žinią: Castro [Kastro] režimas privalo baigti remti tarptautinį terorizmą ir prieš JAV teisingumą nukreiptą ardomąją veiklą“, – sakoma M. Pompeo pareiškime, kuriame minimi ankstesni komunistinės salos lyderiai Fidelis Castro ir jo brolis Raulis.

„Jungtinės Valstijos toliau rems Kubos žmonių troškimą turėti demokratinę vyriausybę ir pagarbą žmogaus teisėms, įskaitant tikėjimo, žodžio ir susirinkimų laisvę“, – pabrėžiama Valstybės departamento pareiškime.

Kubos užsienio reikalų ministras Bruno Rodriguezas pirmadienį pasmerkė D. Trumpo administraciją už „politinį oportunizmą“.

„Smerkiame JAV paskelbtą veidmainišką ir cinišką Kubos įvardijimą terorizmą remiančia valstybe“, – per „Twitter“ parašė B. Rodriguezas.

„JAV politinis oportunizmas pripažįstamas tų, kas nuoširdžiai susirūpinę dėl terorizmo rykštės ir jos aukų“, – pridūrė jis.

2015 metais tuometis prezidentas Barackas Obama išbraukė Kubą iš terorizmą remiančių valstybių „juodojo sąrašo“, pripažindamas, kad pusę amžiaus trukusios pastangos izoliuoti šią salą buvo nesėkmė.

Į valdžią atėjęs D. Trumpas panaikino daugybę B. Obamos sprendimų ir įvedė sankcijas Venesuelai, tuo užsitarnaudamas svarbią rinkėjų paramą Floridoje.

J. Bidenas rinkimų kampanijos metu žadėjo keisti JAV politiką komunistinės salos atžvilgiu ir sugrąžinti bent dalį B. Obamos laikais prisiimtų įsipareigojimų, vienas kurių buvo leisti iš Kubos kilusiems amerikiečiams lankyti savo artimuosius ir siųsti jiems pinigus.

Kad galėtų vėl išbraukti Kubą iš „juodojo sąrašo“, J. Bideno paskirtas valstybės sekretorius turėtų oficialiai išnagrinėti šį siūlymą ir parengti ataskaitą, rodančią, kad per pastarąjį pusmetį Havana neteikė jokios paramos terorizmui.

Sprendimas dėl Kubos pratęsė virtinę M. Pompeo paskutinės minutės žingsnių, kai Vašingtone dėmesys yra sutelktas į klausimą, ar D. Trumpas turi būti pašalintas iš posto už sausio 6-ąją įvykusias žmonių gyvybių nusinešusias riaušes, kai prezidento šalininkai įsiveržė į JAV Kapitolijų, mėgindami sutrikdyti J. Bideno pergalės rinkimuose formalų patvirtinimą.

Nuo šeštadienio M. Pompeo taip pat įvardijo didelę dalį Jemeno kontroliuojančius husių sukilėlius teroristine grupe, nors prieš tokį sprendimą protestavo humanitarinės pagalbos grupės, taip pat atšaukė virtinęs suvaržymų plėtoti JAV ryšius su Taivanu.

Šiuo metu Jungtinės Valstijos terorizmą remiančiomis šalimis laiko tris kitas valstybes – Iraną, Šiaurės Korėją ir Siriją. Praeitais metais D. Trumpas iš šio sąrašo išbraukė Sudaną, šiam pradėjus perėjimo prie demokratinio valdymo procesą, įsipareigojus sumokėti kompensacijas už ankstesnes atakas ir sutikus pripažinti Izraelį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.