Estijos premjerą paskandino kolegų korupcija: koalicijos partneriai tai laiko sąmokslu

Kilus korupcijos skandalui apie pasitraukimą paskelbė Estijos premjeras ir Centro partijos lyderis Juri Ratas. Politikas taip pasielgė, nes teisėsauga pareiškė įtarimus korupcija jo partijai ir keletui jos narių.

Premjeras prisiėmė atsakomybę.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Premjeras prisiėmė atsakomybę.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-01-14 11:04

Antradienio vakarą valdančiojoje koalicijoje esančios Centro partijos valdyba susirinko aptarti neeilinės situacijos – partija ir keli jos nariai buvo paskelbti įtariamaisiais korupcijos byloje, susijusioje su valstybės paskola nekilnojamojo turto projektui Talino uosto rajone.

Nors 42 metų J.Ratas nėra susijęs su skandalu ir teigia nieko nežinojęs apie įtartinas finansavimo schemas, jis nusprendė prisiimti visą politinę atsakomybę.

„Politikoje, norint išspręsti sudėtingas situacijas, turi būti priimami labai sunkūs sprendimai. Politikas turi būti tam pasiruošęs, – teigė J.Ratas. – Šį sprendimą priėmiau po 14–15 valandų trukusių konsultacijų su partijos kolegomis. Šis sprendimas vienintelis atrodė teisingas.“

Vyriausiasis Estijos prokuroras Taavi Pernas tvirtino, jog pagrindiniai įtarimai krinta ant verslininko Hillaro Tederio ir Centro partijos generalinio sekretoriaus Mihhailo Korbo.

Šie du asmenys buvo sutarę, kad H.Tederis prieš vietos valdžios rinkimus Centro partiją parems milijonu eurų, o mainais už tai su verslininku susijusi įmonė „Porto Franco“ per Ekonomikos ir komunikacijų ministerijos įkurtą fondą „KredEx“ gaus 40 mln. eurų kreditą.

Teigiama, kad partijai oficialiai buvo paaukota 60 tūkst. eurų, o kredito suteikimui buvo pritarta praėjusių metų rugsėjo 3 dieną.

Formuoti naująją koaliciją Estijos prezidentė Kersti Kaljulaid pavedė Reformų partijos vadovei 43-ejų Kajai Kallas. Jos partija 2019 metais laimėjo parlamento rinkimus, bet tuomet daugumą vienijančios koalicijos nesuformavo.

Yra galimi keturi būsimos koalicijos variantai, tačiau akivaizdu, kad šalies valdyme radikalioji partija EKRE nebedalyvaus. Jie tai laiko už jų nugarų sugalvotu sąmokslu, nes kartu trečiadienį Estijos parlamente buvo nepritarta EKRE siūlymui surengti referendumą dėl santuokos apibrėžimo.

Partija siūlė, kad santuoka konstitucijoje būtų apibrėžta kaip moters ir vyro sąjunga.

Prieš kelias dienas Estijoje kilo skandalas po to, kai paaiškėjo, kad šalies prezidentė K.Kaljulaid paskutinėmis praėjusių metų dienomis buvo išvykusi slidinėti į Šveicariją, nors valdžia gyventojus ragino nekeliauti be būtino reikalo.

Estijos Centro partija ir Reformų partija pradėjo derybas dėl koalicijos

Du Estijos Centro partijos nariai kone vienu metu savo socialinės žiniasklaidos paskyrose paskelbė, kad partija priėmė Reformų partijos pasiūlymą formuoti koaliciją, pranešė dienraštis „Postimees“.

„Reformų partija pateikė Centro partijai pasiūlymą formuoti naują koaliciją ir viską gerai apsvarstę mes šį pasiūlymą priėmėme. Senoji koalicija buvo ir gera, ir bloga, bet tai tikrai buvo įdomus beveik dvejų metų laikotarpis. Tikiuosi, kad Reformų partijos ir Centro [partijos] koalicija atsiras ir pasirodys gerai dirbanti Estijos labui“, – parašė Centro partijos parlamentaras Andrei Korobeinikas.

Estų europarlamentarė Yana Toom patvirtino šią informaciją.

„Nepaisydami pastarųjų kelių dienų įvykių nusprendėme pabandyti formuoti koaliciją su Reformų partija. Tikimės, kad tai įvyks“, – sakė Y. Toom.

Centro partija socialiniame tinkle „Facebook“ patvirtino, jog jos valdyba ir parlamentarai trečiadienį vakare susirinko ir po ilgos diskusijos pritarė tam, kad būtų pradėtos neoficialios derybos dėl koalicijos su Reformų partija. Deryboms Centro partijos vardu vadovaus darbą baigiantis socialinių reikalų ministras Tanelis Kiikas ir parlamentarė Mailis Reps.

Parengta pagal ERR, „Postimees“, ELTA, BNS inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.