JAV sumažino Afganistane ir Irake dislokuotų karių skaičių iki 2 500

JAV kariuomenė sumažino Afganistane ir Irake dislokuotų karių skaičių iki žemiausio lygio per pastaruosius du dešimtmečius. Nuo šiol kiekvienoje šalyje bus dislokuota tik 2 500 karių, pranešė Pentagonas.

Nuo šiol kiekvienoje šalyje bus dislokuota tik 2 500 karių, pranešė Pentagonas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Nuo šiol kiekvienoje šalyje bus dislokuota tik 2 500 karių, pranešė Pentagonas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-01-15 17:19, atnaujinta 2021-01-15 17:20

Kadenciją baigiantis prezidentas Donaldas Trumpas, siekdamas įgyvendinti rinkimų kampanijos pažadą užbaigti po Rugsėjo 11-osios atakų pradėtus karus Afganistane ir Irake, nurodė abiejose šalyse sumažinti dislokuotų karių skaičių jau penktadienį, sausio 15 d.

Laikinai einantis pareigas gynybos sekretorius Chrisas Milleris tikino, kad pažanga siekiant taikos abiejose šalyse leidžia mažinti karių skaičių nekeliant pavojaus amerikiečių ir kitų žmonių saugumui.

„Šiandien Jungtinės Valstijos yra arčiau nei bet kada anksčiau beveik du dešimtmečius trukusio karo pabaigos ir Afganistano vadovaujamo taikos proceso, skirto pasiekti politinį sprendimą ir nuolatines bei visapusiškas paliaubas“, – sakoma jo pranešime.

Tolesnis karių kontingento mažinimas, teigė jis, priklausys nuo pažangos derybose dėl taikos tarp Afganistano vyriausybės ir Talibano sukilėlių.

„Kalbant apie ateitį, nors (Gynybos) departamentas ir toliau planuoja iki 2021 m. gegužės sumažinti JAV karių kontingentą iki nulio, bet koks karių patraukimas priklausys nuo aplinkybių“, – tvirtino sekretorius.

Kalbėdamas apie Iraką, Ch. Milleris teigė, kad JAV karių skaičiaus mažinimas atspindi „padidėjusius Irako kariuomenės pajėgumus“.

Tiesa, jis pridūrė, kad karių skaičiaus mažinimas „nereiškia pasikeitusios JAV politikos“.

„JAV ir koalicijos pajėgos išlieka Irake, kad užtikrintų ilgalaikį „Islamo valstybės“ grupuotės pralaimėjimą. Tęsime antiterorizmo veiklą Irake ir remsime partnerių pajėgas orlaiviais bei žvalgyba“, – teigė Ch. Milleris.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.