Nyderlandų vyriausybė atsistatydina dėl vaikų priežiūros išmokų skandalo

Nyderlandų premjero Marko Rutte vyriausybė penktadienį atsistatydino dėl vaiko išmokų skandalo, kai tūkstančiai tėvų buvo klaidingai apkaltinti sukčiavimu.

Nyderlandai – jau trečia Europos šalis, šią savaitę apimta politinės krizės, toliau siaučiant koronaviruso pandemijai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Nyderlandai – jau trečia Europos šalis, šią savaitę apimta politinės krizės, toliau siaučiant koronaviruso pandemijai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 15, 2021, 12:33 PM, atnaujinta Jan 15, 2021, 4:31 PM

M. Rutte savo pareiškime pripažino, kad sistema „siaubingai suklydo“.

„Įstatymo viršenybė turi apsaugoti savo piliečius nuo visagalės vyriausybės, o čia buvo siaubingai suklysta“, – sakė M. Rutte, patvirtindamas, kad jis pranešė apie ministrų kabineto atsistatydinimą karaliui Willemui Alexanderiui.

Nyderlandų vyriausybė klaidingai apkaltino tūkstančius tėvų nepagrįstai gavus vaiko išmokas. Daugelį šeimų pareigūnai privertė sugrąžinti dideles pinigų sumas ir privedė iki finansinio žlugimo.

Tas faktas, kad kai kurie iš tėvų, į  kuriuos nusitaikė mokesčių inspektoriai, turėjo dvigubą pilietybę, taip pat pakurstė seną kritiką dėl sisteminio rasizmo Nyderlanduose.

M. Rutte kabinetas nusprendė trauktis likus vos dviem mėnesiams iki kitų rinkimų.

Visuotiniai rinkimai Nyderlanduose turėtų įvykti kovo 17 dieną.

Gruodžio mėnesį baigtas parlamentinis tyrimas nustatė, kad valstybės tarnautojai atėmė išmokas iš tūkstančių šeimų, neteisingai apkaltintų sukčiavimu laikotarpiu tarp 2013 ir 2019 metų.

Nyderlandai gali likti be vyriausybės per patį Britanijoje atsiradusios naujos koronaviruso mutacijos protrūkį.

M. Rutte anksčiau priešinosi kabineto atsistatydinimui sakydamas, kad šaliai reikia vadovavimo pandemijos metu. 

Tačiau jis taip pat sakė, kad po atsistatydinimo dabartiniam kabinetui galėtų būti suteiktas laikinas mandatas dirbti tol, kol po rinkimų būtų suformuota nauja koalicija.

M. Rutte planuoja vesti savo konservatyvią Liaudies partiją už laisvę ir demokratiją (VVD) į naujus rinkimus, o apklausos rodo, kad ji gali tikėtis laimėti daugiausiai vietų parlamente. Tokiu atveju M. Rutte, jau dešimtmetį dirbantis premjero poste ir vadovavęs trims koalicijoms, vėl taptų pagrindinis kandidatas formuoti naują valdančiąją koaliciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.