Sudano Darfūre per susirėmimus žuvo mažiausiai 83 žmonės

Sudano neramiame Darfūro regione per dvi dienas trukusius susirėmimus žuvo daugiau nei 80 žmonių, sekmadienį pranešė medikai, praėjus kiek daugiau nei dviem savaitėms nuo ilgai trukusios taikos palaikymo misijos pabaigos.

Sudano neramiame Darfūro regione per dvi dienas trukusius susirėmimus žuvo daugiau nei 80 žmonių, praėjus kiek daugiau nei dviem savaitėms nuo ilgai trukusios taikos palaikymo misijos pabaigos.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Sudano neramiame Darfūro regione per dvi dienas trukusius susirėmimus žuvo daugiau nei 80 žmonių, praėjus kiek daugiau nei dviem savaitėms nuo ilgai trukusios taikos palaikymo misijos pabaigos.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-01-18 08:34, atnaujinta 2021-01-18 12:23

Tos kautynės yra rimčiausias smurto protrūkis nuo taikos susitarimo pasirašymo spalį. Stebėtojai tikėjosi, kad šis paktas leistų užbaigti daugelį metų besitęsiantį karą, per kurį šalies didžiulis vakarinis regionas buvo užtvindytas ginklais.

Pranešama, kad į kautynes įsivėlė arabų ir ne arabų gentys Vakarų Darfūro sostinėje Geneinoje, ir manoma, jog viskas prasidėjo nuo vietos nesutarimų, peraugusių į platesnį sukarintų pajėgų ginčą.

„Vakarų Darfūro vilajos sostinėje Geneinoje įvykusių kruvinų įvykių aukų skaičius nuo šeštadienio ryto išaugo... iki 83, o sužeistųjų skaičius – iki 160; tarp jų yra ir ginkluotųjų pajėgų narių“, – informavo Sudano gydytojų centrinis komitetas.

Šalyje ilgą laiką aktyviai veikiančios Jungtinės Tautos sekmadienį išreiškė didelį susirūpinimą dėl prasiveržusio smurto.

Sudaniečių valdžia Vakarų Darfūre įvedė komendanto valandą, o vyriausybė Chartume atsiuntė „aukšto lygio“ delegaciją, siekdama padėti suvaldyti padėtį.

Remdamasi minėta medikų profesine sąjunga, valstybinė naujienų agentūra SUNA perspėjo, kad tęsiantis kautynėms aukų tikriausiai daugės.

Profesinės sąjungos vietos skyrius taip pat paragino pasirūpinti gydymo įstaigų saugumu ir suteikti joms transporto priemonių.

Sekmadienį kariuomenės vadas generolas Abdel Fattahas al Burhanas – Sudano valdančiosios tarybos pirmininkas – per susitikimą su aukščiausio rango saugumo tarnybų pareigūnais aptarė smurto protrūkį.

Jie nusprendė nusiųsti į regioną pastiprinimą, siekdami apsaugoti civilius gyventojus ir svarbiausią infrastruktūrą, socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė kabinetas.

Sudano specialistų asociacija (SPA) – protestams prieš nuverstą prezidentą Omarą al Bashirą vadovavęs susivienijimas – nurodė, kad smurtas pasiekė ir stovyklas, kur apsistoja nuo konflikto bėgantys žmonės.

„Šie įvykiai liudija, kad ginklų cirkuliavimas visame Sudane, o ypač Darfūre, yra pagrindinė prastėjančios situacijos priežastis“, – nurodoma SPA pareiškime.

Taikos palaikymo misijos pabaiga

Gruodžio 31 dieną Afrikos Sąjungos ir JT misija Darfūre UNAMID oficialiai nutraukė savo 13 metų besitęsusią veiklą regione.

Misija ketina per ateinančius šešis mėnesius etapais išvesti iš šalies apie 8 tūkst. karių ir civilių darbuotojų.

Sudano vyriausybė „perims atsakomybę už civilių apsaugą“ Darfūre, pranešė UNAMID pasibaigus jos įgaliojimams.

Baimindamiesi naujo kraujo praliejimo, Darfūro gyventojai gruodžio pabaigoje protestavo prieš UNAMID nutraukimą.

Gruodžio pabaigoje per susirėmimus Pietų Darfūro regione žuvo mažiausiai 15 žmonių, o dar dešimtys buvo sužeisti – taigi, vyriausybei teko siųsti kariuomenę į tą teritoriją.

Sekmadienį JT generalinio sekretoriaus atstovas Stephane'as Dujarricas paragino Sudano valdžią „nutraukti kautynes“.

„Dėl bendruomenių smurto eskalavimo dešimtys žmonių žuvo ar buvo sužeisti, taip pat buvo perkelti beveik 50 tūkst. žmonių ir sunaikinta turto“, – pažymėjo jis pareiškime.

Darfūrą nuo 2003 metų drasko brutalus konfliktas, JT duomenimis, pareikalavęs apie 300 tūkst. žmonių gyvybių ir privertęs dar 2,5 mln. gyventojų palikti savo namus.

Kovos prasidėjo, etninėms mažumoms sukilus prieš arabų dominuojamą vyriausybę Chartume, kuri savo ruožtu užverbavo ir apginklavo liūdnai pagarsėjusią arabų dominuojamą sukarintą organizaciją „Janjaweed“.

Pagrindinis konfliktas metams bėgant nuslūgo, tačiau pavieniai etniniai ir genčių susirėmimai įsiplieskia iki šiol.

Smurtas dažnai susijęs su ginčais dėl žemės sklypų ir vandens telkinių kontrolės.

„Neišspręstos“ krizės priežastys

Sudanas šiuo metu išgyvena sudėtingą politinę pereigą po ilgamečio lyderio O. al Bashiro nušalinimo 2019 metų balandį, kilus masiniams protestams prieš jo valdymą.

Šiuo metu areštinėje Chartume laikomas eksprezidentas ieškomas Tarptautinio baudžiamojo teismo dėl įtariamo genocido ir karo nusikaltimų Darfūre, galimai įvykdytų prieš daugiau nei dešimtmetį.

Pereinamojo laikotarpio vyriausybė, kurioje pasidalijimo valdžia principu dirba generolai ir civiliniai veikėjai, spalį pasirašė taikos susitarimą su sukilėliais Sudano pagrindinėse konflikto zonose, įskaitant Darfūrą.

Tačiau vykdyti neseniai sudarytą taikos susitarimą atsisakė dvi grupuotės, įskaitant Sudano išsivadavimo judėjimą (SLM), vadovaujamą Abdelwahido Nouro, kaip manoma, palaikomo daugelio Darfūro gyventojų.

Sudano specialistų asociacija pareiškė, kad smurtas Vakarų Darfūre išryškino „trūkumus“ taikos susitarime, kuriuo, SPA teigimu, neišsprendžiamos regiono krizės priežastys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.