Žmogaus teisių gynėjai nusitaikė į Izraelį: prakalbo apie ydingą sistemą ir nepateisinamą atskirtį

Izraelis – ne demokratija, o „apartheido režimas“, kuris skatina žydų viršenybę visoje kontroliuojamoje teritorijoje. Taip kontraversiškame rašytiniame pareiškime teigia viena svarbi teisių gynėjų grupė. Tikėtina, kad tai sukels aštrias reakcijas.

„B’Tselem“ – viena žinomiausių nevyriausybinių organizacijų, dirbančių Izraelio ir Palestinos teritorijose.<br>AFP/Scanpix nuotr.
„B’Tselem“ – viena žinomiausių nevyriausybinių organizacijų, dirbančių Izraelio ir Palestinos teritorijose.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Palestiniečiai okupuotose Vakarų Kranto teritorijose gyvena skurdžiai.<br>AP/Scanpix nuotr.
Palestiniečiai okupuotose Vakarų Kranto teritorijose gyvena skurdžiai.<br>AP/Scanpix nuotr.
 Gazos ruožas.<br>ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
 Gazos ruožas.<br>ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 18, 2021, 11:18 AM

„Daugelį Izraelio politinių sprendimų vienija vienas principas: skatinti ir plėsti vienos grupės – žydų – viršenybę prieš kitą – palestiniečius“, – rašo žmogaus teisių pažeidimus fiksuojanti organizacija „B’Tselem“.

Izraelio ambasados Jungtinėje Karalystėje atstovas Ohadas Zemetas šią ataskaitą pavadino „propagandos įrankiu“. Jis pridėjo, kad „Izraelis atmeta šiuos neteisingus kaltinimus vadinamojoje ataskaitoje, nes jie pagrįsti ne realybe, o iškreiptu ideologizuotu požiūriu.“

„B’Tselem“ teigimu, reikia atmesti konsensusu laikomą prielaidą, kad Izraelis veikia dviem principais – demokratija savo suverenioje teritorijoje ir pusę amžiaus neišvengiamai laikoma karine parengtimi okupuotose Palestinos teritorijose.

„Izraelis nėra demokratija su laikina okupacijos patirtimi, – teigia teisių gynėjų organizacijos vadovas Hagai El-Adas. – Tarp Jordano upės ir Viduržemio jūros tėra vienas režimas, ir mes turime vadinti jį tikruoju jo vardu – apartheidas.“

Teritorijos, apie kurias eina kalba – Vakarų Krantas ir Rytų Jeruzalė, kurias Izraelio pajėgos atkovojo iš Jordanijos kariuomenės 1967-ųjų kare, ir Gazos ruožas, kuris buvo atimtas iš Egipto to paties karo metu ir kur kariuomenė stovėjo iki pat 2005.

Apartheido sąvoka pradėta vartoti po Izraelio aneksijos grasinimų, kurie rodo, kad okupacija įvykdyta visam laikui. Ugnį pakurstė ir nauji įstatymai, kuriais žydams užtikrinamos papildomos politinės teisės, nepasiekiamos arabams.

Kita Izraelyje veikianti teisių gynėjų organizacija, „Yesh Din“ praėjusią vasarą paskelbė pareiškimą, kad Vakarų Krante yra įteisintas apartheido režimas.

Tvirtina, kad palestiniečiai skirstomi į kategorijas

Naujesnė „B’Tselem“ ataskaita kerta dar stipriau. Joje teigiama, kad Izraelis įtvirtino sistemą, kurioje piliečiai žydai turi pilnas teises visoje teritorijoje. Tuo tarpu palestiniečiai suskirstyti į keturias kategorijas pagal tai, kur gyvena, ir tuo to priklauso jų teisės, kurios bet kuriuo atveju yra žemesnės, nei žydų.

Žemiausiajai kategorijai priklauso grupuotės „Hamas“ valdomame Gazos ruože itin skurdžiai gyvenantys apie 2 milijonai palestiniečių. Visgi, pasitelkdamas blokadas Izraelis efektyviai kontroliuoja šią teritoriją, teigia „B’Tselem“.

Šiek tiek aukštesniai kategorijai priklauso apie 2.7 milijonų palestiečių Vakarų Krante, gyvenančių „dešimtyse nuo pasaulio izoliuotų salelių, spaudžiami karinės valdžios, neturintys politinių teisių.“

Pagal 1990 priimtus susitarimus, Vakarų Kranto palestiniečiams suteikiama minimali savivalda, tačiau, kaip teigia „B’Tselem“, jų savivalda visiškai priklauso nuo Izraelio ir savo ribotas galias gali pasitelkti tik su Izraelio sutikimu.

Laipteliu aukščiau hierarchijoje yra apie 350 tūkst. palestiniečių, gyvenančių Rytų Jeruzalėje. Izraelis šiems asmenims davė galimybę gauti pilietybę. Daugumą jų šios galimybės atsisako iš principo, o iš tų, kurie pateikia prašymą pilietybei gauti, didžioji dalis gauna neigiamą atsakymą.

„B’Tselem“ sudarytoje klasifikacijoje aukščiausią laiptelį pasiekia palestiniečiai, kurie turi pilną Izraelio pilietybę, vadinamieji Izraelio arabai. Jie sudaro maždaug penktadalį visų Izraelio gyventojų.

Nepaisant to, „B’Tselem“ teigimu, jie vis tiek yra žemiau žydų dėl diskriminacinių žemės bei imigracijos įstatymų bei žydams suteiktų papildomų politinių teisių.

Į tai Izraelio diplomatas O.Zemetas atsakė griežtai: visi Izraelio piliečiai turi lygias teises, o arabams yra atstovaujama visuose valdžios sluoksniuose – Izraelio parlamente, teismuose (taip pat ir aukščiausiame teisme), valstybės tarnyboje, netgi diplomatiniame korpuse – arabai prisideda atstovaujant Izraelio valstybę užsienyje.

XXI amžiaus apartheidas?

2017 metais Jungtinių Tautų Ekonominė ir socialinė vakarų Azijos komisija tapo pirmuoju Jungtinių Tautų (JT) padaliniu, kuris apkaltino Izraelį apartheidu – tarptautinės teisės pripažintu nusikaltimu. Šį žingsnį Izraelio buvęs užsienio reikalų ministras prilygino nacistinei propagandai.

Po to, kai pernai Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu pranešė, kad ketina prijungti daugiau Vakarų Kranto teritorijų, 47 JT ekspertai įspėjo, kad toks žingsnis bus „jau ir taip neteisingos realybės sutvirtinimas: kartu gyvena dvi tautos, valdomos tos pačios valstybės, tačiau turinčios skaudžiai iš esmės nelygias teises.“

Jie pridėjo, kad tai yra „XXI amžiaus apartheido vizija“.

b.Netanyahu sustabdė aneksijos planus. Visgi, kai kurios Izraelyje ir Palestinoje veikiančios teisių gynėjų grupės, taip pat ir „B’Tselem“ galėtų pasiginčyti, kad Izraelis jau yra „de facto“ aneksavęs Vakarų Krantą. Ten jau gyvena daugiau nei 400 tūkst. žydų naujakurių, besinaudojančių tokiomis pat teisėmis ir viešosiomis paslaugomis, kaip visi Izraelio piliečiai.

Parengta pagal „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.