Afganistano vyriausybė: taikos derybos dėl Talibano kaltės vyksta „vėžlio žingsniu“ Afganistane per taikoms palaikymo misiją mirė Albanijos karys

Afganistano pareigūnai trečiadienį griežtai kritikavo Talibaną dėl to, kad jis aktyviai nedalyvauja taikos derybose, kuriomis siekiama užbaigti ilgai užsitęsusį šalies karą.

„Deja, derybos vyksta vėžlio žingsniu, – žurnalistams sakė prezidento Ashrafo Ghani patarėjas ryšiams su žiniasklaida Waheedas Omaras.<br> AP/Scanpix nuotr.
„Deja, derybos vyksta vėžlio žingsniu, – žurnalistams sakė prezidento Ashrafo Ghani patarėjas ryšiams su žiniasklaida Waheedas Omaras.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 20, 2021, 2:26 PM, atnaujinta Jan 20, 2021, 3:35 PM

Po mėnesius trukusių svarstymų ir pirmojo rato, per kurį nepadarytas joks reikšmingas proveržis, Afganistano vyriausybės ir Talibano atstovai vėl susitinka Katare, bet kol kas aptarinėja tik antrojo rato darbotvarkę.

„Deja, derybos vyksta vėžlio žingsniu, – sakė prezidento Ashrafo Ghani patarėjas ryšiams su žiniasklaida Waheedas Omaras . – Talibanas neturi aiškios vizijos. Mes nematome jokių jų pokyčių.“

Kabulas siekia nuolatinio ugnies nutraukimo ir nori išsaugoti valdžios susitarimus, galiojančius nuo JAV vadovaujamos invazijos, kuri buvo surengta po 2001 metų rugsėjo 11-osios teroristinių atakų ir per kurią buvo nušalintas Talibanas.

Tačiau nuo sausio 6-osios, kai Dohoje prasidėjo antras derybų ratas, nebuvo jokių reikšmingų pranešimų apie tai, kaip vyksta derybos, kurias temdo Afganistane suintensyvėjęs smurtas. Pastaruoju metu šalyje buvo nužudyta visa virtinė garsių pareigūnų, teisėjų, žurnalistų ir aktyvistų.

W. Omaras sakė, kad neplanuojama dėl derybų paskatinimo paleisti daugiau kalinamų talibų, ir nurodė, kad anksčiau vyriausybei paleidus sukilėlių smurtas nesumažėdavo.

„Talibanas ne tik kad nesumažino smurto, bet ir padidino jį“, – pabrėžė W. Omaras.

Prieš rugsėjo 12-ąją prasidėjusias taikos derybas valdžia paleido daugiau kaip 5 tūkst. kalintų talibų, kaip Talibanas reikalavo pagal pernai su Vašingtonu sudarytą susitarimą.

Mainais Talibanas sutiko suteikti tam tikras saugumo garantijas ir dalyvauti taikos derybose dėl karo užbaigimo.

Pagal pernai pasirašytą istorinį susitarimą JAV pažadėjo iki 2021 metų gegužės išvesti iš Afganistano visas užsienio pajėgas.

Ir Talibanas, ir Afganistano vyriausybė nekantriai laukia JAV išrinktojo prezidento Joe Bideno inauguracijos ir, galbūt, naujų būsimosios JAV administracijos politikos krypčių.

Afganistane per taikoms palaikymo misiją mirė Albanijos karys

Albanijos gynybos ministerija trečiadienį pranešė apie vieną savo kario mirtį Afganistane.

Tai buvo jau antras atvejis, kai per tarptautinę taikos palaikymo misiją gyvybės neteko šios mažytės Balkanų valstybės kariškis.

Velionis, pristatytas tik inicialais Xh. J., mirė antradienį 20 val. 10 min., nurodoma ministerijos pareiškime. Jame nepatikslinama mirties vieta ar konkrečios jos aplinkybės.

Anot ministerijos, Albanijos kariuomenė padeda atlikti tyrimą Afganistane veikiančiai misijai „Tvirta parama“ (Resolute Support), kurioje tarnauja maždaug 16 tūkst. karių iš 38 šalių.

2009 metais į NATO įstojusi Albanija dalyvauja šioje tarptautinėje misijoje nuo 2010 metų. Tirana yra pasiuntusi į Afganistaną 99 karius; jie yra dislokuoti dviejose bazėse Herate ir Kabule.

Ministerija pareiškė užuojautą velionio artimiesiems ir pažadėjo „toliau remti misijos karius bei jų šeimas, siekiant sėkmingai įgyvendinti misiją“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.