Nenuilstantis kritikas toliau kelia baimę režimui: kodėl Kremlius taip bijo A. Navalno?

Po beveik pusmetį trukusios reabilitacijos Vokietijoje Aleksejus Navalnas nutarė sugrįžti į Rusiją. Tačiau vos tik grįžęs apnuodytas valdžios kritikas buvo sulaikytas. Kodėl Kremlius taip bijo šio asmens pasirodymo?

A.Navalnas buvo sulaikytas oro uoste. Jam gresia iki 3,5 metų įkalinimas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
A.Navalnas buvo sulaikytas oro uoste. Jam gresia iki 3,5 metų įkalinimas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
A.Navalnas buvo sulaikytas oro uoste. Jam gresia iki 3,5 metų įkalinimas.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
A.Navalnas buvo sulaikytas oro uoste. Jam gresia iki 3,5 metų įkalinimas.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
A.Navalnas buvo sulaikytas oro uoste. Jam gresia iki 3,5 metų įkalinimas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A.Navalnas buvo sulaikytas oro uoste. Jam gresia iki 3,5 metų įkalinimas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A.Navalnas buvo sulaikytas oro uoste. Jam gresia iki 3,5 metų įkalinimas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
A.Navalnas buvo sulaikytas oro uoste. Jam gresia iki 3,5 metų įkalinimas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
A.Navalnas buvo sulaikytas oro uoste. Jam gresia iki 3,5 metų įkalinimas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
A.Navalnas buvo sulaikytas oro uoste. Jam gresia iki 3,5 metų įkalinimas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2021-01-21 22:27, atnaujinta 2021-01-21 23:09

Savo gimtinėje, į kurią grįžo po nepavykusio šalies slaptųjų tarnybų bandymo jį apnuodyti nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“, A.Navalnas pareigūnų buvo ieškomas dėl lygtinės bausmės bandomojo laikotarpio sąlygų pažeidimo.

Dar praėjusių metų pabaigoje Rusijos Federalinės bausmių vykdymo tarnybos Maskvos valdyba pareiškė, kad opozicionieriaus neprisistatymas užsiregistruoti traktuotinas kaip kontrolės vengimas ir dėl to jam gali būti sugriežtinta bausmė į realų įkalinimą.

Tai Kremliaus vadovui Vladimirui Putinui itin viliojanti galimybė, ypač prieš šiais metais artėjančius Valstybės Dūmos rinkimus, kuriuose opozicionierius A.Navalnas režimui gali pridaryti daugybę rūpesčių.

Pirmadienį policijos nuovadoje Chimkuose buvo surengtas improvizuotas teismo posėdis, kuriame paskelbta, jog A.Navalnas už grotų kol kas bus siunčiamas 30 dienų laikotarpiui. Tiesa, jis gali būti įkalintas iki 3,5 metų.

Vidaus reikalų ministerijos atstovai posėdžio rengimą ne teisme grindė epidemiologine situacija ir tuo, kad A.Navalnas neturėjo neigiamo COVID-19 testo atsakymo.

Sėmė visus šalininkus

Kad sekmadienį sugrįš į Rusiją, A.Navalnas paskelbė dar praėjusią savaitę.

Rusija yra mano šalis, Maskva yra mano miestas. Aš jų pasiilgau“, – socialiniuose tinkluose rašė opozicionierius.

Vėliau įraše, kuris buvo publikuotas jau prieš pakylant lėktuvui, A.Navalno žmona Julija pasakė frazę iš vieno kultinio rusiško filmo: „Berniuk, atnešk mums degtinės. Mes skrendame namo.“

Lėktuvas, kuriuo skrido Kremliaus kritikas, turėjo leistis Maskvos Vnukovo oro uoste, tačiau paskutinę minutę buvo nurodyta skristi į Šeremetjevo oro uostą. Tuo metu Vnukovo oro uoste opozicionieriaus šalininkų minia susirėmė su vietos pareigūnais – suimti mažiausiai 55 žmonės.

Pats A.Navalnas galėjo išlipti iš lėktuvo, autobusu nukeliauti iki oro uosto patalpų.

Čia Kremliaus bokštais papuoštos sienos fone A.Navalnas kartu skridusiems žurnalistams pareiškė: „Čia mano namai, aš nebijau. Tai laimingiausia diena per kelis mėnesius, norėjau sugrįžti. Šioje kvailių karalystėje daromi kvaili sprendimai, o žmonės yra bauginami.“

Kvailių karalystės pareigūnai jo laukė ties pasų kontrolės punktu. A.Navalnas reikalavo, kad kartu eitų ir greta stovėjusi jo advokatė, tačiau galiausiai atsisveikino su žmona ir vienas nuėjo su pareigūnų palyda.

Turi pagrindo bijoti

Kodėl valdžiai reikėjo sulaikyti vos grįžusį savo kritiką?

Po kiekvieno bandymo apnuodyti politinius oponentus Kremlius pareiškia: „Neturime nieko bendra su šiuo atveju“, „Auka jau seniai nebuvo reikšminga politinėje arenoje, tad nekelia jokios grėsmės“ arba „Jo (jos) mirtis Kremliui sukeltų daugiau problemų nei gyvenimas“.

Tačiau kiekviena ataka prieš kritiką reiškiantį asmenį tik parodo, ko Kremlius labiausiai bijo ir ką vertina kaip rimčiausią galios centrą pakeisti režimą.

Opozicionieriai tvirtina, kad šalis galės džiaugtis ekonominiu augimu, klestėjimu ir teisingumo įvykdymu tik tada, kai iš valdžios bus patrauktas V.Putinas ir jo aplinkos asmenys. Jų tikslai paprasti – raginti Vakarus skelbti sankcijas V.Putino režimui, mažinti prezidento populiarumą ir skelbti savo pačių programą, kuri padėtų pakeisti Rusiją.

Dėl to buvo nužudytas Borisas Nemcovas ir du kartus pasikėsinta į Vladimiro Kara-Murzos gyvybę. Jie buvo pagrindiniai asmenys, raginę Vakarų valstybes priimti Magnitskio įstatymą.

Kaip rašo leidinys „VTimes“, A.Navalnas Kremliui yra pavojingas dėl dviejų priežasčių.

Jis metų metus viešino režimo pareigūnų korupcijos atvejus, o tai skaudžiai atsiliepia V.Putino reitingams, kurie pastaruoju metu vis svyruoja ties rekordinės žemumos riba.

Antra, A.Navalnas yra matomas kaip alternatyva dabartiniam režimui. Kol V.Putinas daugybę savo pažadų iškart po rinkimų užrakina stalčiuose, A.Navalnas yra suformulavęs programą, kuri yra realistiška ir padėtų šaliai transformuotis.

Jis žada daugiau pinigų skirti sveikatos apsaugos sistemai, kovoti su giliai įsišaknijusia korupcija, sumažinti mokesčius mažiesiems verslams ir dereguliuoti ekonomiką.

Vienija opozicijos balsus

A.Navalnas šneka ne tik apie tai, ką reikia daryti, bet ir kaip daryti. Opozicionieriaus kanalą „YouTube“ platformoje prenumeruoja per 4 mln. žmonių, o „Twitter“ paskyrą seka 2 mln.

Jo Kovos su korupcija fondo šalininkai yra turbūt efektyviau veikiantys už bet kokią politinę partiją Rusijoje.

Režimo spaudžiamą opoziciją A.Navalnas ragina rinkimuose naudotis taktiniu balsavimu – surinkti prieš prezidento partiją „Vieningoji Rusija“ nusistačiusių žmonių balsus ir juos nukreipti už didžiausius šansus pasipriešinti valdžiai turintį kandidatą.

Nors per praėjusių metų rugsėjį vykusius vietos valdžios rinkimus pergalę šventė Kremliaus remiami gubernatoriai, „Vieningoji Rusija“ prarado daugumą Sibiro didmiesčių Novosibirsko ir Tomsko parlamentuose.

Tomske partija surinko 24,47 proc. balsų, o Novosibirske laimėjo 44 proc. vietų. Būtent šiuose regionuose aktyviai veikia A.Navalno Kovos su korupcija fondas.

Laukia įtempti rinkimai

Paleisti A.Navalną pareikalavo daugybės valstybių, tarp jų ir Lietuvos, politikai.

Tuo metu A.Navalnas V.Putinui tapo tarsi valdovas Voldemortas žymioje knygų serijoje apie Harį Poterį – tas, kurio vardo minėti nevalia.

Per daugiau nei 20 metų valdžioje V.Putinas niekada viešoje kalboje nėra paminėjęs opozicionieriaus vardo.

Po nepavykusio bandymo nunuodyti kritiką Kremliaus vadovas jį savo pareiškimuose minėjo kaip Berlyno klinikos pacientą.

Metai Rusijoje laukia karšti. Tikėtina, kad vos tik panaikinus koronaviruso apribojimus į gatves išeis opozicijos atstovai, kurie ruošiasi visomis išgalėmis kovoti Valstybės Dūmos rinkimuose rugsėjį ir įgyvendinti A.Navalno idėjas, kurios padės tik dar labiau susilpninti Kremlių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.