Varšuva užsipuolė Londoną dėl į komą patekusio lenko: medikai tvirtina, kad vyras neatsibus

Keliolika metų Jungtinėje Karalystėje su žmona bei vaikais gyvenęs imigrantas iš Lenkijos Sebastjanas R. prieš 2,5 mėn. patyrė infarktą. Jo širdį atgaivinti pavyko tik po 45 minučių.

Keliolika metų Jungtinėje Karalystėje su žmona bei vaikais gyvenęs imigrantas iš Lenkijos Sebastjanas R. prieš 2,5 mėn. patyrė infarktą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Keliolika metų Jungtinėje Karalystėje su žmona bei vaikais gyvenęs imigrantas iš Lenkijos Sebastjanas R. prieš 2,5 mėn. patyrė infarktą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Vyras komoje.<br> SWNS/Scanpix asociatyvi nuotr.
 Vyras komoje.<br> SWNS/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Specialiai lrytas.lt, Varšuva

Jan 22, 2021, 11:27 PM, atnaujinta Jan 22, 2021, 11:30 PM

Į komos būseną paniręs Sebastjanas R. buvo paguldytas į ligoninę „Derriford Hospital“ Plimuto mieste, nutolusiame 350 km nuo Londono. Ligonį ištyrę medikai paskelbė išvadą, jog jis niekada nepagis bei neatsibus, ir, žmonai bei suaugusiems vaikams sutikus, nusprendė atjungti gyvybę palaikančią aparatūrą.

Tam pasipriešino JK gyvenanti Sebastjano R. sesuo bei Lenkijoje esanti mama. Šios pareiškė, jog Sebastjanas R. buvo katalikas, o pagal jų tikėjimą žmogaus gyvybę atimti gali tik Dievas, tad ligonis privalo likti komos būsenoje iki natūralios mirties.

Mama su seserimi ligoninės sprendimą atjungti aparatūrą iš pradžių nesėkmingai apskundė JK teismui, o vėliau Europos Žmogaus Teisių Teismui Strasbūre. Pastarajam atmetus skundą, moterys kreipėsi pagalbos į Varšuvą.

Lenkiją valdanti Teisės ir teisingumo partija (TTP), akcentuojanti savo katalikiškumą ir glaudumą su Bažnyčia, į pagalbos prašymą sureagavo labai rimtai. JK vadovams buvo nusiųsti oficialūs prašymai nestabdyti Sebastjano gyvybę palaikančios aparatūros ir leisti tautietį atsigabenti į Varšuvą.

Tokius kreipimus išsiuntė Lenkijos Sveikatos apsaugos ministras Adamas Niedzielskis bei Seimo pirmininkė Elzbieta Witek. Plimuto ligoninei nekeičiant pozicijos prezidento Andrzejaus Dudos atstovas pagalbos kreipėsi į JK ambasadorę Lenkijoje, o Lenkijos Užsienio reikalų ministras Zbigniewas Rau nusiuntė protesto notą Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretoriui Dominicui Raabui.

Z.Rau valstybinėje Lenkijos televizijoje „TVP“ nesuprantamu pavadino JK atsisakymą leisti išgabenti Sebastjaną R. į Lenkiją, nors Varšuva sutinka pati apmokėti transporto išlaidas ir tolesnį ligonio gydymą.

Į konfliktą įsitraukė ir Lenkijos Vyskupų konferencijos pirmininkas, arkivyskupas Stanislawas Gadeckis. Arkivyskupas laišku kreipėsi į Anglijos ir Velso Vyskupų konferencijos pirmininką Vincentą Nicholsą prašydamas tarpininkauti neleidžiant „badu numarinti“ Sebastjano R.

Katalikiškoje bei vyriausybę palaikančioje žiniasklaidoje kilo didžiulis pasipiktinimas dėl JK veiksmų. Pasipiktinimą padidino Sebastjano R. mamos ir sesers teiginiai, jog joms aplankius ligonį, šis ėmė mirksėti akimis ir rodyti kitus sąmoningumo ženklus.

Moterys telefonu nufilmavo Sebastjano R. akių mirksėjimą ir tariamą apsiverkimą išgirdus jų balsus. Filmukai susilaukė milžiniško Lenkijos katalikų susidomėjimo, o dešiniųjų pažiūrų garsenybės ėmė rinkti parašus po peticija JK vyriausybei.

Plimuto ligoninės teiginius, jog Sebastjano akių mirkčiojimas yra nevalingas, o jo būsena yra nepataisoma, katalikiška žiniasklaida išjuokė.

Vyriausybei kritiški apžvalgininkai TTP siekį žūtbūt parvežti Sebastjaną R. į Lenkiją sieja su populistiniu patriotiškumo demonstravimu bei noru sumažinti kritiką dėl blogos kovos su COVID-19 pandemija. Internautai primena, jog dėl nepakankamo testavimo ir blogo pasiruošimo pandemijai kasdien miršta daugybė tautiečių.

Dėl kilusio chaoso Sveikatos apsaugos sistemoje daugybė žmonių nebegali patekti pas medikus, ir miršta negavę reikiamo gydymo nuo kitų ligų. Dėl menko uždarbio kasmet iš šalies emigruoja daugybė medikų, tačiau vyriausybė atlyginimų didinimui lėšų neranda.

„TTP elgiasi dviveidiškai, žino, jog Sebastianas R. niekada neatsibus ir neišgis, tačiau pseudopatriotizmo demonstravimu siekia užtikrinti Bažnyčios bei religingų tautiečių paramą per kitus rinkimus“, – parašė vienas internautas tinklapyje „naTemat“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.