J. Bideno administracija persvarstys susitarimą su Talibanu dėl JAV pajėgų išvedimo

JAV prezidento Joe Bideno administracija penktadienį nurodė iš naujo nagrinėsianti istorinį Vašingtono susitarimą su Talibanu ir aiškinsis, ar ši islamistų kovotojų grupuotė rengė mažiau išpuolių Afganistane, vykdydama įsipareigojimus.

J.Bidenas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J.Bidenas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J.Bidenas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J.Bidenas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J.Bidenas.<br>AP/Scanpix nuotr.
J.Bidenas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 23, 2021, 10:26 AM

Vašingtonas praeitais metais sudarė susitarimą su Talibanu po kelis mėnesius Katare vykusių derybų. Buvo susitarta, kad amerikiečiai pradės išvesti iš Afganistano savo karius, jeigu kovotojai suteiks saugumo garantijų ir įsipareigos pradėti taikos derybas su Kabulo vyriausybe.

Vis dėlto smurtas Afganistane intensyvėjo, nors rugsėjį buvo pradėtos talibų ir Afganistano vyriausybės derybos.

J. Bideno naujai paskirtas nacionalinio saugumo patarėjas Jake'as Sullivanas pasikalbėjo su savo kolega Afganistane Hamdullah Mohibu ir „leido suprasti, kad Jungtinės Valstijos nusiteikusios persvarstyti“ susitarimą, sakė Nacionalinio saugumo tarybos atstovė Emily Horne.

Vašingtonas nori įsitikinti, ar Talibanas „vykdo įsipareigojimus nutraukti ryšius su teroristų grupuotėmis, sumažinti smurtą Afganistane ir pradėti reikšmingas derybas su afganistaniečių vyriausybe bei kitais svarbiais veikėjais“, sakoma E. Horne pranešime.

J. Sullivanas „pabrėžė, jog JAV palaikys taikos procesą tvirtomis regiono masto diplomatinėmis pastangomis, kuriomis bus siekiama padėti abiem [konflikto] šalims pasiekti tvarų ir teisingą politinį sprendinį bei nuolatines paliaubas“, pridūrė atstovė.

Patarėjas taip pat aptarė JAV pastangas apsaugoti pastaruoju metu pasiektą pažangą moterų ir mažumų teisių apsaugos srityje kaip dalį taikos proceso“, nurodė E. Horne.

Šis žingsnis veikiausiai bus palankiai įvertintas Kabulo pareigūnų, kelis mėnesius spėliojusių, kaip naujoji JAV administracija pakreips politiką Afganistano atžvilgiu.

Afganistano nacionalinio saugumo patarėjas H. Mohibas per „Twitter“ parašė, kad abi šalys „susitarė siekti nuolatinių paliaubų ir teisingos bei tvarios taikos“.

Kitas aukšto rango afganistaniečių pareigūnas piktinosi, kad Talibanas nevykdo pernai vasarį sudaryto susitarimo. Anot jo, sutartyje išdėstyti uždaviniai nebuvo įgyvendinti.

„Susitarimas iki šiol neatnešė trokštamo tikslo užbaigti Talibano smurtą ir pasiekti paliaubas, kurių nori afganistaniečiai“, – per „Twitter“ parašė vidaus reikalų ministro pavaduotojas Sediqas Sediqqi, buvęs prezidento Ashrafo Ghani atstovas.

„Talibanas nevykdė savo įsipareigojimų“, – pridūrė jis.

Pastaraisiais mėnesiais Afganistane, ypač Kabule, padažnėjo išpuolių ir tikslinių nužudymų, kurių aukomis tapo keletas žurnalistų, aktyvistų, teisėjų ir politikų.

Talibanas savo atsakomybę už šiuo žudymus neigė, bet afganistaniečių ir JAV pareigūnai tvirtino, kad atsakomybė už šį smurtą tenka islamistams.

Antradienį Antony Blinkenas, J. Bideno kandidatas į valstybės sekretoriaus postą, per kandidatūros tvirtinimo posėdį Senate sakė, kad „mes norime užbaigti šį vadinamąjį amžinąjį karą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.