Vienas iš JAV prezidento Joe Bideno protėvių – lX amžiuje Lenkiją valdęs Mieško l?

 

Belska Bialos istorikas Jacekas Zahara Lenkijos žiniasklaidai pareiškė, jog bareljefe pavaizduoto Pžemislavo l panašumas su J.Bidenu yra akivaizdus.<br>Lrytas.lt koliažas. 
Belska Bialos istorikas Jacekas Zahara Lenkijos žiniasklaidai pareiškė, jog bareljefe pavaizduoto Pžemislavo l panašumas su J.Bidenu yra akivaizdus.<br>Lrytas.lt koliažas. 
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai lrytas.lt, Varšuva

Jan 24, 2021, 5:46 PM

Varšuvos istorikai spėja, jog vienu iš naujojo JAV prezidento Joe Bideno protėvių galėjo būti lX amžiuje Lenkiją valdęs Mieško l.

Geneologinio medžio tyrinėtojai tokios galimybės neatmeta. Mat Jungtinės Karalystės istorikai nustatė, jog J.Bideno protėvio, sero Wiliamo Tyndalo žmonos Helenos mama Margaret buvo Lenkijos kunigaikštytė.

Ji vadinosi Malgorzata ir buvo Pšemislavo I, nuo XlV amžiaus vidurio iki 1410 metų valdžiusio Cešyno kunigaikštystę, duktė. Cešyno kunigaikštystė buvo viena iš kelių kunigaikštysčių, susiformavusių Xlll amžiuje įvykus feodaliniam Lenkijos pasidalijimui.

Nuo 1327 metų Cešyno kunigaikštystė tapo pavaldi Čekijos karaliui, tačiau turėjo didžiulę autonomiją. Karingumu pasižymėjęs Pšemislavas I prijungė prie kunigaikštystės daug žemių bei įgijo didelę įtaką Čekijos karalių rūmuose, ir net tarpininkavo Paryžiaus bei Londono taikos derybose.

Teoriškai vienu iš J.Bideno protėvių gali būti pirmasis Lenkijos valdovas Mieško l. Mat vienu iš pastarojo tolimų palikuonių yra Pžemislavas l, kurio duktė Malgorzata ištekėjo už J.Bideno protėvio.

Kai kurie Lenkijos istorikai net ėmė tvirtinti matantys J.Bideno panašumą su Viduramžiais sukurtu Pžemislavo l bareljefu.

Šis yra 1380 metais pastatytoje gotikinėje šv. Stanislavo bažnyčioje Belsko Bialos mieste. Pastarasis buvo vienas iš svarbiausių Cešyno kunigaikštystės miestų, o minėtą bažnyčią savo lėšomis pastatė būtent Pžemislavas l.

Belska Bialos istorikas Jacekas Zahara Lenkijos žiniasklaidai pareiškė, jog bareljefe pavaizduoto Pžemislavo l panašumas su J.Bidenu yra akivaizdus. Dauguma internautų tokį teiginį užginčijo ir net išjuokė.

J.Zahara šią kritiką ignoruoja ir viliasi, kad J.Bideną sudomins jo lenkiška kilmė ir jis apsilankys Belsko Bialoje. Tačiau istorikas apgailestauja, kad įrodyti J.Bideno giminystę su pirmuoju Lenkijos valdovu Mieško l greičiausiai visgi niekada nepavyks.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.