ES svarsto atsaką į A. Navalno areštą ir protestuotojų sulaikymus

Europos Sąjungos valstybių užsienio reikalų ministrai pirmadienį susitiko aptarti atsako į rusų opozicionieriaus Aleksejaus Navalno areštą ir protestuotojų sulaikymą, didėjant spaudimui imtis sankcijų prieš Kremlių.

Aleksejus Navalnas.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Aleksejus Navalnas.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-01-25 11:43

Diplomatai iš 27 Bendrijos valstybių per derybas Briuselyje aptars virtinę klausimų, pradedant Europos santykiais su naujuoju JAV prezidentu ir baigiant pastangomis išgelbėti tarptautinį susitarimą dėl Irano branduolinės programos.

Tačiau garsiausio Rusijos prezidento Vladimiro Putino kritiko A. Navalno areštas ir tūkstančių protestuotojų sulaikymas bus viena sudėtingiausių derybų temų.

„Manau, ES turi pasiųsti labai aiškią ir tvirtą žinią, kad tai nepriimtina“, – sakė Lietuvos diplomatijos vadovas Gabrielius Landsbergis, atvykęs į susitikimą.

Europos diplomatai naujienų agentūrai AFP sakė, kad nepaisant kai kurių sostinių raginimo užimti griežtą poziciją, pirmadienį ministrai tikriausiai nesutars dėl sankcijų Kremliui.

Briuselis tikriausiai nesiims veiksmų iki vasario pradžioje numatyto A. Navalno teismo, kad pamatytų, ar Kremlius ilgam pasiųs jį už grotų.

Kovos su korupcija aktyvistui gresia pusketvirtų metų nelaisvės už tai, kad pažeidė 2014 metais sukčiavimo byloje jam paskirtos lygtinės bausmės sąlygas, kai gydėsi Vokietijoje po praėjusią vasarą įvykdyto jo apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

A. Navalnas buvo areštuotas sausio 17 dieną Maskvos Šeremetjevo oro uoste, nepraėjus nė valandai po to, kai sugrįžo į Rusiją iš Vokietijos.

Šeštadienį per jo šalininkų protestus policija vaikė demonstrantus guminėmis lazdomis ir daugiau kaip 3 500 jų sulaikė.

Kol kas dėl sankcijų tikriausiai nebus sutarta, tačiau ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis bus primygtinai raginamas atsisakyti ateinantį mėnesį numatytos kelionės į Maskvą.

J. Borrellis areštus pavadino „neproporcingu jėgos panaudojimu“ ir tviteryje parašė, kad pirmadienio susitikime bus aptarti „tolesni ES žingsniai“.

Briuselis jau yra paskelbęs sankcijų Rusijai už Krymo aneksiją ir Ukrainos konflikto kurstymą.

Pernai spalį Bendrija dėl pasikėsinimo į A. Navalną įšaldė šešių Rusijos aukšto rango pareigūnų turtą ir uždraudė jiems atvykti į ES.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.