J. Borrellis džiaugiasi, kad baltarusių tinklaraštininkas I. Losikas nutraukė bado streiką

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis antradienį pasidžiaugė pranešimu, kad Baltarusijos opozicijos tinklaraštininkas Iharis Losikas užbaigė 42 dienas trukusį bado streiką.

J. Borrellis.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
J. Borrellis.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 26, 2021, 6:02 PM

„Tikiuosi jo greito pasveikimo. ES ragina Baltarusijos valdžią nedelsiant paleisti jį ir visus politinius kalinius, žurnalistus ir visus sulaikytus per taikius protestus už demokratinį liaudies vadovaujamą (valdžios) perdavimą“, – parašė ES diplomatijos vadovas socialiniame tinkle „Twitter“.

Pirmadienį buvo pranešta, kad nuo birželio suimtas tinklaraštininkas I. Losikas užbaigė bado streiką, kurį paskelbė gruodžio 15-ąją, sulaukęs naujų kaltinimų, dėl kurių jis gali būti pasiųstas į kalėjimą aštuoneriems metams.

„Nusprendžiau sustabdyti bado streiką. Kodėl taip padariau? Neabejotinai sava valia... Tiesiog buvau sukrėstas neįtikėtinos solidarumo bangos“, – sakoma internetu paskelbtame I. Losiko atvirame laiške.

Tinklaraštininkas pridūrė, kad „šimtai tūkstančių“ baltarusių paprašė jo nutraukti bado akciją ir „sulaukti mūsų bendros pergalės esant geros sveikatos“.

28 metų I. Losikas šiuo metu laukia teismo liūdnai pagarsėjusiame Akrescinos sulaikymo centre Minske.

Jis šiuo metu yra kaltinamas dėl „grupinių veiksmų, grubiai pažeidžiančių viešąją tvarką, organizavimo“, „ruošimosi įvykdyti nusikaltimą“ ir „masinių neramumų organizavimo“.

I. Losiko adminstruojamas kanalas socialiniame kanale „Telegram“ turi daugiau nei 340 tūkst. sekėjų. Birželio pabaigoje Baltarusijos žmogaus teisių grupė „Viasna“ paskelbė I. Losiką politiniu kaliniu ir reikalavo nedelsiant jį paleisti.

Baltarusiją jau šeštą mėnesį krečia masiniai protestai dėl rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas autoritarinis lyderis Aliaksandras Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų.

Opozicija ir Vakarų demokratijos tvirtina, kad šie rinkimai buvo suklastoti. Opozicija jų nugalėtoja laiko politikos naujokę Sviatlaną Cichanouskają, kovoje dėl prezidento posto pakeitusią savo įkalintą vyrą.

Protestuotojai reikalauja A. Lukašenkos atsistatydinimo, politinių kalinių paleidimo ir naujų rinkimų. Europos Sąjunga savo ruožtu paskelbė sankcijų A. Lukašenkai ir jo sąjungininkams.

Praeitą šeštadienį per protestus sostinėje Minske ir kituose miestuose buvo sulaikyta per 100 demonstrantų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.