JAV Senatas patvirtino A. Blinkeną valstybės sekretoriumi

JAV Senatas antradienį lengvai patvirtino Anthony Blinkeną valstybės sekretoriumi, jo kandidatūrą parėmus ir įtakingiems respublikonams.

 JAV Senatas antradienį lengvai patvirtino Anthony Blinkeną valstybės sekretoriumi.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 JAV Senatas antradienį lengvai patvirtino Anthony Blinkeną valstybės sekretoriumi.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 26, 2021, 8:41 PM, atnaujinta Jan 26, 2021, 8:51 PM

A. Blinkenas, ilgametis prezidento Joe Bideno patarėjas, kuris pažadėjo atkurti JAV aljansus, gavo 78 balsus, o prieš jo kandidatūrą balsavo 22 senatoriai.

Jo paskyrimas buvo patvirtintas labai lengvai, ne taip kaip buvusio prezidento Donaldo Trumpo nominuoti du valstybės sekretoriai, Mike'as Pompeo ir Rexas Tillersonas. Abiejų kandidatūroms nepritarė dauguma demokratų.

Tarp A. Blinkeną parėmusių respublikonų senatorių yra du artimi D. Trumpo sąjungininkai užsienio politikos srityje – griežtas kairiųjų vyriausybių Kuboje ir Venesueloje kritikas Marco Rubio ir karinga pozicija dėl Sirijos ir Irano garsėjantis Lindsey Grahamas.

Senato užsienio reikalų komiteto vadovas respublikonas Jamesas Rischas ragino kolegas paremti A. Blinkeną, nors ir pripažino, kad esama tam tikrų nesutarimų.

„Mums reikia valstybės sekretoriaus. Šis asmuo [tinka] šiam darbui“, – Senate pareiškė J. Rischas.

Jis pažymėjo, kad nepalaiko A. Blinkeno paramos grįžimui prie Irano branduolinio susitarimo, iš kurio D. Trumpas išvedė JAV.

Tačiau J. Rischas atkreipė dėmesį į A. Blinkeno pareikštą norą imtis Turkijos – NATO sąjungininkės, kuri įsigydama iš Rusijos oro erdvės gynybos sistemų suerzino daugelį įstatymų leidėjų, – klausimo.

Praėjusią savaitę vykusiame patvirtinimo posėdyje A. Blinkenas taip pat teigė palaikantis griežtą D. Trumpo požiūrį į Kiniją ir pareiškė, kad neatšauks respublikono sprendimo perkelti JAV ambasadą Izraelyje į Jeruzalę.

Senatorius Robertas Menendezas, aukščiausio rango demokratas Senato užsienio reikalų komitete, atkreipė dėmesį į A. Blinkeno sugebėjimą pritraukti įstatymų leidėjus iš viso politinio spektro.

„Manau, kad jis yra tinkamas asmuo taisyti ir atkurti mūsų aljansus, kad sustiprėtų Valstybės departamento ir Kongreso santykiai“, – sakė R. Menendezas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.