Po daugiau nei dešimtmetį trukusių paieškų Azijos El Chapo buvo pričiuptas Europoje

Nyderlanduose buvo sulaikytas Azijos El Chapo vadinamas Sam Goro narkotikų sindikato vadeiva Tse Chi Lopas, kuris yra ieškomas Australijoje. Šalis sieks, kad nusikaltėlis būtų perduotas jos teisėsaugininkams.

Australija tvirtina, kad „Kompanija“ atsakinga už 70 proc. į šalį patenkančių narkotikų.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Australija tvirtina, kad „Kompanija“ atsakinga už 70 proc. į šalį patenkančių narkotikų.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Tipiškas Sam Gor sindikato ėjimas – paslėpti metamfetamino siuntą kiniškos arbatos dėžutėse.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Tipiškas Sam Gor sindikato ėjimas – paslėpti metamfetamino siuntą kiniškos arbatos dėžutėse.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 26, 2021, 5:41 PM

57-erių Tse Chi Lopo, dar vadinamo Sam Goru, paiešką Australija vykdė daugybę metų. Kinijoje gimęs ir Kanados pilietybę turintis asmuo laikomas „Kompanija“ pavadintos grupuotės vadeiva.

Šis sindikatas atsakingas už 57,5 mlrd. eurų vertės narkotikų rinką Azijoje.

Vienu labiausiai ieškomų asmenų pasaulyje laikomas Tse Chi Lopas penktadienį buvo sulaikytas Amsterdamo Schipolio oro uoste. Dabar Australija bandys siekti jo ekstradicijos į šią šalį.

Australijos federalinė policija tvirtina, kad „Kompanija“, kuri dar vadinama Sam Goro sindikatu, atsakinga už 70 proc. į šalį patenkančių narkotikų.

Tse Chi Lopas dėl narkotikų imperijos dydžio lyginamas su Meksikos narkotikų baronu Joaquinu Guzmanu, kuris geriau žinomas El Chapo pravarde. Australijos federalinė policija skelbia, kad Tse Chi Lopą sekė daugiau kaip dešimtmetį prieš jį sulaikant Nyderlanduose.

Naujienų agentūra „Reuters“ 2019 m. paviešino specialų tyrimą apie Tse Chi Lopo veiklą ir apibūdino jį kaip ieškomiausią žmogų Azijoje.

„Jį saugo tailandiečiai kikboksininkai. Jis skraido privačiu lėktuvu.

Policijos teigimu, per vieną naktį Makao kazino Tse Chi Lopas yra pralošęs 66 mln. dolerių (54,2 mln. eurų)“, – rašė „Reuters“.

Naujienų agentūra cituoja Jungtinių Tautų duomenis, kurie rodo, kad vien iš metamfetamino prekybos narkotikų sindikatas 2018 m. galėjo uždirbti 14 mlrd. eurų.

Manoma, kad pastaraisiais metais Tse Chi Lopas gyveno Makao, Honkonge ir Taivane. Praėjusio amžiaus pabaigoje narkotikų baronas Jungtinėse Valstijose atliko 9 metų laisvės atėmimo bausmę už nelegalų heroino vežimą į šalį.

Oficialūs kaltinimai Tse Chi Lopui Australijoje dar nėra pareikšti, bet manoma, kad jis prisidėjo prie mažiausiai 13 narkotikų įvežimo į šalį operacijų.

Mažai tikėtina, kad narkotikų barono sulaikymas pakenks sindikato veiklai, nes pastaruosius metus nusikaltėlis vengė įsitraukti į aktyvias operacijas.

Parengta pagal „Reuters“ ir BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: įvykiai Sakartvele – nauja kova tarp Rusijos ir Vakarų?