Rusija veda „energingas“ derybas su JAV dėl branduolinio susitarimo pratęsimo Paryžius: Iranas turi laikytis branduolinio susitarimo, kad prie jo sugrįžtų JAV

Tarp Rusijos ir Jungtinių Valstijų vyksta „energingos“ diskusijos dėl kitą savaitę galioti baigiančio svarbaus branduolinio susitarimo pratęsimo, antradienį pranešė Kremlius.

Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 26, 2021, 3:15 PM, atnaujinta Jan 26, 2021, 3:26 PM

2010 metais sudaryta naujoji Strateginės ginkluotės mažinimo (START) sutartis apriboja didžiausius branduolinius arsenalus kontroliuojančių Vašingtono ir Maskvos turimų branduolinių kovinių galvučių skaičių iki 1 550.

Derybos dėl sutarties pratęsimo įstrigo JAV prezidento Donaldo Trumpo administracijai tvirtinant, kad prie šios sutarties turi prisijungti ir Kinija, nors Pekinas griežtai atmeta šią idėją.

„Dabar tikrai vyksta kontaktai, energingi kontaktai“, – sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas. Jis pridūrė, kad sutarties pratęsimas yra „abiejų šalių ir viso pasaulio interesuose“.

Praėjusią savaitę Kremlius pasveikino naujojo JAV prezidento Joe Bideno siūlymą pratęsti sutarties galiojimą penkeriems metams.

Rusijos Saugumo Taryba pirmadienį patvirtino, kad Tarybos vadovas Nikolajus Patruševas taip pat kalbėjosi su JAV nacionalinio saugumo patarėju Jake'u Sullivanu apie svarstomą pratęsimą.

D. Trumpo administracija pasitraukė iš kelių ginkluotės sutarčių, įskaitant Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų (INF) sutartį su Rusija.

D. Trumpo prezidentavimo laikotarpiu Maskvos ir Vašingtono santykiai blogėjo dėl kaltinimų kibernetiniais įsilaužimais ir kišimusi į rinkimus, o nesugebėjimas susitarti dėl naujosios START sutarties pratęsimo tik patvirtino prastą jų būklę.

Buvęs Sovietų Sąjungos lyderis Michailas Gorbačiovas, 1987 metais pasirašęs INF sutartį su tuometiniu JAV prezidentu Ronaldu Reaganu, paragino abi šalis pratęsti naująją START sutartį ir drauge susitarti dėl tolesnio branduolinės ginkluotės mažinimo.

Paryžius: Iranas turi laikytis branduolinio susitarimo, kad prie jo sugrįžtų JAV

Irano vyriausybė turi laikytis 2015 metais sudaryto daugiašalio susitarimo, ribojančio jo branduolinę programą, sąlygų, kad JAV vėl taptų šios sutarties šalimi, antradienį pareiškė vienas Prancūzijos prezidentūros pareigūnas.

„Jeigu jie rimtai žiūri į derybas ir nori sulaukti naujų visų JCPOA dalyvių įsipareigojimų, visų pirma jie turi susilaikyti nuo tolesnių provokacijų ir, antra, jie turi gerbti tai, ko nebegerbia“ kalbant apie prisiimtus įsipareigojimus, su anonimiškumo sąlyga kalbėjo pareigūnas.

Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas 2018 metais pasitraukė iš branduolinio susitarimo, oficialiai vadinamo Bendru išsamių veiksmų planu (JCPOA), tačiau spėjama, kad jo įpėdinis Joe Bidenas gali sugrįžti prie sutarties sąlygų vykdymo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.