JAV valstybės sekretorius A. Blinkenas patvirtino siekį sugrįžti prie Irano branduolinio susitarimo

JAV prie Irano branduolinio susitarimo sugrįš tik tada, kai Teheranas laikysis susitarime įtvirtintų įsipareigojimų, trečiadienį teigė naujasis JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas. Jis perspėjo, kad sugrįžimo prie Irano branduolinio susitarimo kelias gali būti ilgas.

 JAV prie Irano branduolinio susitarimo sugrįš tik tada, kai Teheranas laikysis susitarime įtvirtintų įsipareigojimų, trečiadienį teigė naujasis JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas. Jis perspėjo, kad sugrįžimo prie Irano branduolinio susitarimo kelias gali būti ilgas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 JAV prie Irano branduolinio susitarimo sugrįš tik tada, kai Teheranas laikysis susitarime įtvirtintų įsipareigojimų, trečiadienį teigė naujasis JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas. Jis perspėjo, kad sugrįžimo prie Irano branduolinio susitarimo kelias gali būti ilgas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 28, 2021, 8:34 AM, atnaujinta Jan 28, 2021, 1:58 PM

Per pirmąją visą savo kadencijos dieną A. Blinkenas patvirtino prezidento Joe Bideno pasiryžimą sugrįžti prie susitarimo, iš kurio pasitraukė pastarojo pirmtakas, tačiau diplomatas taip pat atmetė Irano spaudimą JAV imtis veiksmų pirmoms.

„Iranas neatitinka reikalavimų daugelyje susitarimo sričių. Iranui prireiktų laiko vėl atitikti reikalavimus, jei apsispręstų tai padaryti, tada jau galėtume įvertinti, ar Teheranas vykdo savo įsipareigojimus“, – sakė A. Blinkenas.

„Toli gražu dar nesame tame etape“, – teigė jis.

Kadenciją baigęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas pasitraukė iš prezidento Baracko Obamos suderėto 2015 m. Irano branduolinio susitarimo ir įvedė Iranui sankcijų.

Iranas į tai atsakė palaipsniui toldamas nuo įsipareigojimų, įtvirtintų Bendru išsamių veiksmų planu (JCPOA) vadintame susitarime.

„Prezidentas J. Bidenas aiškiai pasakė, kad Iranui sugrįžus prie visiško JCPOA įsipareigojimų laikymosi, JAV padarys tą patį“, – sakė A. Blinkenas.

Tačiau Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas reikalauja, kad JAV pirmiausia atšauktų D. Trumpo įvestas sankcijas, įskaitant pastangas nutraukti Irano naftos eksportą. Irano pareigūnai baiminasi, kad JAV neatšauks sankcijų.

Kaltina Kiniją uigūrų genocidu

A.Blinkenas, kaip ir jo pirmtakas Mike‘as Pompeo, kaltina Kinijos vadovybę dėl veiksmų prieš uigūrų musulmonų mažumą. A. Blinkenas trečiadienį Vašingtone sakė manąs, kad prieš uigūrus vykdomas genocidas.

M. Pompeo likus dienai iki savo kadencijos pabaigos oficialiai pareiškė, „kad Kinijos Liaudies Respublika Sindziange, Kinijoje, vykdo genocidą ir nusikaltimus žmogiškumui, kurie nukreipti prieš uigūrų musulmonus ir kitų etninių ir religinių mažumų atstovus“. Kinija ir komunistinė šalies vadovybė esą turi būti patrauktos atsakomybėn.

Oficialiai nepatvirtintais duomenimis, šimtai tūkstančių uigūrų yra laikomi perauklėjimo stovyklose, kuriuos Kinija vadina kvalifikacijos kėlimo centrais.

Pekinas uigūrų grupuotes kaltina terorizmu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.