Baltarusijoje baltos-raudonos-baltos spalvos vėliava gali būti pripažinta ekstremistine

Baltarusijos generalinė prokuratūra penktadienį paskelbė besiruošianti pripažinti ekstremistiniu simboliu baltos-raudonos-baltos vėliavą, plačiai naudotą per pastaraisiais mėnesiais šalį krėtusius masinius opozicijos protestus prieš autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimą.

Baltarusiją jau šeštą mėnesį krečia masiniai protestai dėl rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų.<br>AP/Scanpix nuotr.
Baltarusiją jau šeštą mėnesį krečia masiniai protestai dėl rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 30, 2021, 11:49 AM, atnaujinta Jan 30, 2021, 11:50 AM

„Atsižvelgiant į anksčiau Generalinės prokuratūros atliktą darbą tobulinant kovos su ekstremizmu įstatymus ruošiame pluoštą dokumentų dėl baltos-raudonos-baltos vėliavos ir kitų simbolių pripažinimo ekstremistiniais“, – valstybinei televizijai „Belarus 1“ sakė prokuratūros atstovė Anžalika Kurčak.

Pasak jos, šis klausimas pradėtas nagrinėti gavus „kolektyvinį piliečių kreipimąsi“ pripažinti ekstremistine vėliavą, kuri 1991–1995 metais buvo oficialus Baltarusijos Respublikos simbolis.

Kreipimąsi „pasirašė daugiau kaip 100 piliečių“, sakė A. Kurčak.

Tuo metu opozicijos Koordinacinė taryba paskelbė internetinę peticiją prieš šį Generalinės prokuratūros žingsnį, kuriame sakoma, kad sprendimas uždrausti protestų simboliu tapusią vėliavą nepagrįstas niekuo, išskyrus A. Lukašenkos vyriausybės siekiu didinti spaudimą piliečiams, nesutinkantiems su valdžios veiksmais.

Kaip nurodo naujienų portalas „Naša Niva“, iki šeštadienio šią peticiją pasirašė daugiau kaip 10 tūkst. žmonių.

Baltarusiją jau šeštą mėnesį krečia masiniai protestai dėl rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų.

Opozicija ir Vakarų demokratijos tvirtina, kad šie rinkimai buvo suklastoti. Opozicija jų nugalėtoja laiko politikos naujokę Sviatlaną Cichanouskają, kovoje dėl prezidento posto pakeitusią savo įkalintą vyrą.

Protestuotojai reikalauja A. Lukašenkos atsistatydinimo, politinių kalinių paleidimo ir naujų rinkimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.