JT Saugumo Taryba aptars A. Navalno padėtį

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba ateinančią savaitę surengs neformalų posėdį, per kurį bus aptarta Rusijoje suimto opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno padėtis, nors toks žingsnis gali padidinti įtampą su Maskva, penktadienį pranešė diplomatai.

Opozicionierius buvo apkaltintas pažeidęs jam dėl vienos ankstesnės bylos skirto bandomojo laikotarpio sąlygas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Opozicionierius buvo apkaltintas pažeidęs jam dėl vienos ankstesnės bylos skirto bandomojo laikotarpio sąlygas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-01-30 15:06, atnaujinta 2021-01-31 12:33

Pasitarimas turėtų įvykti trečiadienį po įprasta tvarka kas mėnesį rengiamų diskusijų dėl karo Sirijoje. Šio pasitarimo oficiali tema bus A. Navalno apnuodijimas praeitais metais Sovietų Sąjungoje sukurta kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga, sakė vienas diplomatas.

Vis dėlto šaltinis pridūrė, kad kai kurios Tarybos narės tikriausiai taip pat iškels klausimų dėl dabartinės A. Navalno padėties, nes opozicionierius buvo suimtas sausio 17 dieną, vos grįžęs į Rusiją iš Vokietijos, kur buvo gydomas po vos jo mirtimi nepasibaigusio apnuodijimo.

Rusijoje ir kai kuriose kitose šalyse, įskaitant Jungtines Valstijas ir Europos Sąjungos nares, vyko gatvės protestų, per kuriuos buvo reikalaujama paleisti A. Navalną.

Šios šalys tikriausiai norės pabrėžti, „kaip [Maskvos] režimas elgiasi su jam besipriešinančiais žmonėmis“, sakė diplomatas, pageidavęs neskelbti jo vardo.

Rusija šio pasitarimo negali užblokuoti, nes jis bus neformalus ir vyks už uždarų durų, o kiekviena Saugumo Tarybos narė gali iškelti bet kokią jai rūpimą temą.

Vis dėlto Maskva tikriausiai pateiks skundą dėl susitikimo ir argumentuos, kad JT Saugumo Taryba neturėtų svarstyti A. Navalno padėties, nes šis klausimas nesusijęs su pasaulio saugumu ir taika.

„Tai – vidaus politikos klausimas. Štai kodėl nepakenčiame, nepakęsime jokio užsienio kišimosi į šią padėtį“, – šią savaitę sakė Rusijos ambasadoriaus prie JT pavaduotojas Dmitrijus Polianskis

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.