Nepaisydamas įspėjimų J. Bidenas deryboms su Iranu paskyrė diplomatijos veteraną

Naujoji JAV prezidento Joe Bideno administracija paskyrė 2015 metų sutarties dėl Irano branduolinės programos architektą Robą Malley specialiuoju pasiuntiniu, turinčius atnaujinti derybas su Teheranu, ignoruodama griežtosios linijos šalininkų spaudimą, kad šis diplomatijos veteranas pernelyg nuolaidus šiitiškai respublikai.

R. Malley, A. Blinkeno vaikystės draugas, pastaruoju metu vadovavo nepriklausomai nevyriausybinei organizacijai „International Crisis Group“, daugiausiai susitelkusiai į pastangas spręsti konfliktus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
R. Malley, A. Blinkeno vaikystės draugas, pastaruoju metu vadovavo nepriklausomai nevyriausybinei organizacijai „International Crisis Group“, daugiausiai susitelkusiai į pastangas spręsti konfliktus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 30, 2021, 3:32 PM, atnaujinta Jan 30, 2021, 3:33 PM

Valstybės sekretorius Antony Blinkenas „kuria atsidavusią komandą, rinkdamasis iš blaiviai padėtį vertinančių ekspertų, pasižyminčių nuomonių įvairove“, sakė Valstybės departamento atstovas Nedas Price'as.

„Šiai komandai kaip mūsų specialusis pasiuntinys Iranui vadovaus Robas Malley, atnešantis į šį postą sėkmės derantis dėl suvaržymų Irano branduolinei programai patirtį“, – pabrėžė jis.

R. Malley, A. Blinkeno vaikystės draugas, pastaruoju metu vadovavo nepriklausomai nevyriausybinei organizacijai „International Crisis Group“, daugiausiai susitelkusiai į pastangas spręsti konfliktus.

Anksčiau jis buvo vienas svarbiausių derybininkų, galingosioms šalims tariantis su Iranu dėl jo branduolinės programos suvaržymų, siekiant užkirsti kelią šiitiškai respublikai pasigaminti atominių ginklų. 2015 metų sutartimi Teheranas įsipareigojo apriboti savo branduolinę veiklą mainais į ekonominių sankcijų sušvelninimą.

Ši sutartis buvo sudaryta, kai JAV prezidentas buvo Barackas Obama, o J. Bidenas tuomet buvo jo viceprezidentas.

Tačiau 2018 metais B. Obamos įpėdinis Donaldas Trumpas vienašališkai išvedė Vašingtoną iš šio susitarimo ir grąžino griežtas sankcijas Teheranui. Respublikonas lyderis argumentavo, kad sutartis neapribojo Irano „destabilizuojamo“ vaidmens Vidurio Rytuose.

Šią savaitę A. Blinkenas patvirtino, kad naujoji JAV administracija nusiteikusi vėl laikytis Bendro išsamių veiksmų plano (JCPOA), bet tik tuo atveju, jeigu susitarimo sąlygas vykdys Teheranas.

Iranas liovėsi laikytis dalies įsipareigojimų pagal JCPOA, protestuodamas prieš D. Trumpo sankcijas. Dabar šiitiška respublika sako, kad būtent J. Bidenas turi parodyti iniciatyvą taisant padėtį, nes Vašingtonas pirmasis pasitraukė iš sutarties.

„International Crisis Group“, pateikusi pluoštą rekomendacijų J. Bidenui dar prieš paskiriant R. Malley į naujas pareigas, siūlė Jungtinėms Valstijos ir Iranui laikytis kombinuoto požiūrio – kad naujoji administracija įsipareigotų atšaukti sankcijas, o Teheranas sutiktų su grįžimo prie sutarties laikymosi kalendoriumi.

J. Bideno nacionalinio saugumo patarėjas Jake'as Sullivanas penktadienį atkreipė dėmesį, kad per D. Trumpo kadenciją Iranas išplėtė savo branduolinę veiklą, ir pabrėžė, kad pastangos atkurti JCPOA numatytus apribojimus diplomatinėmis priemonėmis naujajam JAV prezidentui yra „kritinis ankstyvasis prioritetas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.