Maskvos teismas pradėjo nagrinėti JAV ir Prancūzijos investuotojų bylą

Maskvoje antradienį prieš teismą stojo garsus JAV investuotojas Michaelas Calvey ir prancūzų bankininkas Philippe'as Delpalis, suimti prieš beveik dvejus metus dėl Rusijos verslo bendruomenę sukrėtusių kaltinimų lėšų grobstymu.

Garsus JAV investuotojas Michaelas Calvey atvyksta į teismą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Garsus JAV investuotojas Michaelas Calvey atvyksta į teismą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 2, 2021, 2:52 PM

53 metų Rusijoje įsikūrusios investicijų bendrovės „Baring Vostok“ įkūrėjas M. Calvey buvo suimtas drauge su Ph. Delpaliu ir dar keliais partneriais 2019 metų vasarį ir apkaltinti 2,5 mlrd. rublių ( 27, 3 mln. eurų) pasisavinimu iš Rusijos banko „Vostočnyj“.

M. Calvey ir Ph. Delpalis, kurie teisme dėvėjo apsaugines kaukes, tamsius švarkus ir šviesių spalvų marškinius, antradienį teismo posėdyje nepripažino jiems pareikštų kaltinimų, pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistas.

„Man pareikšti įtarimai yra ne tik nepagrįsti ir neteisingi, bet ir neteisėti“, – rusų kalba teisėjui pareiškė M. Calvey.

Ph. Delpalis taip pat kaltės nepripažino. Pasak jo, ši byla yra „nepagrįstų spekuliacijų ir klastojimų tęsinys“.

Kitas teismo posėdis numatytas vasario 17 dieną.

Lapkričio mėnesį Rusijos Aukščiausiasis Teismas liepė paleisti daug mėnesių namų arešte praleidusius M. Calvey ir Ph. Delpalį, bet nurodė iki teismo nebendrauti su kitais liudytojais arba tarpusavyje ir naktimis būti savo gyvenamojoje vietoje.

Spalio mėnesį „Baring Vostok“ pasiekė susitarimą su banku „Vostočnyj“ ir užbaigė buvusių partnerių civilinį ginčą dėl banko kontrolės.

M. Calvey investicinis fondas sumokėjo ginčijamą 2,5 mlrd. rublių sumą bankui „Vostočnyj“ ir šis pažadėjo atsisakyti visų ieškinių.

Tačiau „Baring Vostok“ vadovybei liko Rusijos prokurorų iškelti baudžiamieji kaltinimai, pagal kuriuos numatyta iki 10 metų laisvės atėmimo bausmė.

Byla prieš daugiau nei du dešimtmečius Rusijoje dirbusį ir politikos vengusį M. Calvey bei jo partnerius sukrėtė Rusijos verslo bendruomenę.

Prancūzijos ir Rusijos prekybos ir pramonės rūmai antradienį pareiškė, kad Prancūzijos verslininkų bendruomenė Rusijoje „pakartotinai išreiškė susirūpinimą“ dėl baudžiamosios teisenos sistemos įsitraukimo į šią bylą, „turinčią komerciniam ginčui būdingus bruožus“.

„Baring Vostok“ byla taip pat išprovokavo užsienio kapitalo pasitraukimą iš šalies. Pasak buvusio finansų ministro Aleksejaus Kudrino, dėl šios bylos kapitalo nutekėjimas iš Rusijos padvigubėjo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.