Ugandos „Viešpaties pasipriešinimo armijos“ vadas pripažintas kaltu dėl karo nusikaltimų

Tarptautinis Baudžiamasis Teismas (TBT) ketvirtadienį pripažino Ugandos sukilėlių judėjimo „Viešpaties pasipriešinimo armija“ (LRA) vado Dominico Ongweno kaltę dėl karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui.

„Jo kaltė nustatyta be jokių pagrįstų abejonių“, – paskelbė pirmininkaujantis teisėjas Bertramas Schmittas, skaitydamas nuosprendį tribunole Hagoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
„Jo kaltė nustatyta be jokių pagrįstų abejonių“, – paskelbė pirmininkaujantis teisėjas Bertramas Schmittas, skaitydamas nuosprendį tribunole Hagoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-02-04 13:58, atnaujinta 2021-02-04 15:27

45 metų D. Ongwenas, buvęs vaikas karys, pripažintas kaltu dėl dešimčių kaltinimų, susijusių su teroro siautėjimu šio amžiaus pradžioje, įskaitant pirmą TBT apkaltinamąjį nuosprendį dėl prievartinio nėštumo. Pastarasis kaltinimas buvo pareikštas dėl moterų, kurias D. Ongwenas laikė kaip sekso verges.

„Jo kaltė nustatyta be jokių pagrįstų abejonių“, – paskelbė pirmininkaujantis teisėjas Bertramas Schmittas, skaitydamas nuosprendį tribunole Hagoje.

TBT teigimu, D. Ongwenas būdamas LRA aukšto rango vadas įsakė pulti keturias pabėgėlių stovyklas. Besislapstančio Josepho Kony vadovauta LRA tuomet vykdė kruviną kampaniją už valstybės, paremtos 10 Dievo įsakymų, įkūrimą.

Kaltinimai D. Ongwenui yra susiję su karo nusikaltimais, žudymu, žmonių pavergimu, žaginimu, nežmoniškais veiksmais, tiesioginėmis atakomis prieš civilius gyventojus, vaikų ėmimu į karius.

Teisėjai atmetė gynybos argumentus, kad D. Ongwenas pats yra auka, nes LRA jį pagrobė maždaug devynerių metų ir todėl jis patyrė psichologinę žalą.

„Teismas nerado įrodymų gynybos teiginiui, kad jis sirgo kokia nors psichikos liga ar kad jis įvykdė nusikaltimus verčiamas“, – sakė B. Schmittas.

„Šaudomi, deginami, uždaužomi“

Pasak žmogaus teisių organizacijos „Human Rights Watch“ (HRW), tai yra istorinė byla siekiant teisingumo „Viešpaties pasipriešinimo armijos“ aukoms.

„Ši byla yra svarbi kaip pirma ir vienintelė LRA byla pasaulyje, kurioje buvo paskelbtas nuosprendis“, – naujienų agentūrai AFP sakė Elise Keppler, HRW Tarptautinio teisingumo programos direktoriaus pavaduotoja.

LRA prieš tris dešimtmečius įkūrė buvęs katalikų mišių patarnautojas J. Kony, pasiskelbęs pranašu ir pradėjęs šiaurės Ugandoje kruviną sukilimą prieš prezidentą Yoweri Museveni.

Remiantis JT, LRA per savo smurto kampaniją, išplitusią į tris kitas Afrikos valstybes – Sudaną, Kongo Demokratinę Respubiką ir Centrinės Afrikos Respubliką – nužudė daugiau nei 100 tūkst. žmonių ir pagrobė 60 tūkst. vaikų.

Pasak teisėjų, D. Ongwenas nurodė savo kariams žudyti civilius Lukodžio, Padžulės, Odeko ir Aboko pabėgėlių stovyklose.

Tarp nužudytųjų buvo vaikų ir motinų, kurios prie nugaros buvo prisirišusios kūdikius, sakė teisėjas B. Schmittas, perskaitęs aukų pavardes.

„Civiliai buvo šaudomi, deginami ir mirtinai sumušami. Vaikai buvo mėtomi į degančius namus, kai kurie dedami į polietileninius maišus ir mirtinai uždaužomi“, – sakė B. Schmittas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.