Pietų Korėjos prekybos ministrė pasitraukė iš kovos dėl PPO vadovo posto

Pietų Korėjos prekybos ministrė Yoo Myung-Hee penktadienį pasitraukė iš kovos dėl Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) vadovo posto, pranešė Seulas, suteikdama galimybę Nigerijos atstovei Ngozi Okonjo-Iweala tapti pirmąja moterimi ir pirmąja Afrikos atstove, užėmusia organizacijos vadovės postą.

Pietų Korėjos prekybos ministrė pasitraukė iš kovos dėl PPO vadovo posto.  <br> AP/Scanpix nuotr.
Pietų Korėjos prekybos ministrė pasitraukė iš kovos dėl PPO vadovo posto.  <br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 5, 2021, 1:34 PM

Po konsultacijų su JAV – pagrindine savo rėmėja – ir kitomis didžiosiomis šalimis Yoo Myung-Hee „nusprendė atšaukti savo kandidatūrą“, sakoma Pietų Korėjos prekybos ministerijos pranešime.

Procesas, skirtas išrinkti PPO vadovo Roberto Azevedo įpėdinį, buvo įstrigęs aklavietėje nuo spalio mėnesio, kai pagrindiniai PPO ambasadoriai pasiūlė N. Okonjo-Iweala kandidatūrą kaip geriausią pasirinkimą vadovauti organizacijai, tačiau tuometinio JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija nepritarė paskyrimui.

PPO vadovas paprastai išrenkamas bendru sutarimu, taigi rinkimų procesas sustojo.

Stebėtojai teigė, kad Pietų Korėja patyrė JAV – saugumo sąjungininkės, dislokuojančios 28 500 karių šalyje, skirtų apginti šalį nuo branduoliniu ginklu ginkluotos Šiaurės Korėjos – spaudimą išlaikyti Yoo Myung-Hee lenktynėse dėl organizacijos vadovo posto.

Tuo pačiu metu Seulas susidūrė su Afrikos ir kitų šalių pasipiktinimu dėl to, kad neatšaukia savo atstovės kandidatūros.

„Pietų Korėja yra įstrigusi tarp priekalo ir kūjo“, – tuo metu naujienų agentūrai AFP teigė vienas Vakarų prekybos diplomatas.

Pietų Korėjos sprendimas atšaukti savo atstovės kandidatūrą priimtas praėjus dviem savaitėms po to, kai JAV prezidento pareigas pradėjo eiti Joe Bidenas.

„Pietų Korėja ir toliau įvairiai prisidės atstatydama ir stiprindama daugiašalę prekybos sistemą“, – sakoma Prekybos ministerijos pranešime.

Apie PPO reformų poreikį kalbama jau kurį laiką, o dar prieš prasidedant COVID-19 krizei organizacija susidūrė su tokiais sunkumais, kaip įstrigusios prekybos derybos ir nesėkmingi mėginimai pažaboti įtampą tarp JAV ir Kinijos.

PPO taip pat patyrė nepaliaujamus Vašingtono išpuolius, turėjusius neigiamos įtakos organizacijos ginčų sprendimų apeliacinei sistemai, o Vašingtonas pagrasino apskritai palikti organizaciją.

Dvi kandidatės

Po kelis mėnesius trukusių konsultacijų, varžybose dėl PPO vadovo posto liko dvi moterys.

66 metų N. Okonjo-Iweala yra pirmoji savo šalyje moteris, tapusi finansų ir užsienio reikalų ministre. Prieš tai ji 25 metus dirbo Pasaulio banke plėtros ekonomiste, kur galiausiai užėmė antrą pagal rangą postą. N. Okonjo-Iweala yra baigusi studijas Masačiusetso technologijos institute (MIT) ir Harvardo universitete.

53 metų Yoo Myung-Hee yra pirmoji Pietų Korėjos prekybos ministrė moteris. Jos karjera yra susijusi su veikla prekybos diplomatijos ir užsienio reikalų sferose, taip pat ji dalyvavo parengiant ir sudarant laisvosios prekybos sutartis su Kinija ir JAV.

Dabar jau buvusi kandidatė yra baigusi anglų literatūros studijas prestižiniame Seulo nacionaliniame universitete, tačiau atidėjo savo svajones, susijusias su karjera literatūros srityje, tapdama prekybos ministerijos valstybės tarnautoja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.