Švedija pasiuntė karių į kovos su džihadistais misiją Malyje

Grupė Švedijos karių prisidėjo prie naujos Europos specialiųjų pajėgų misijos, kovojančios su džihadistais Malyje, penktadienį pranešė Prancūzijos kariuomenės šaltiniai.

„G5 Sahel“ video konferencija.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
„G5 Sahel“ video konferencija.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 5, 2021, 5:59 PM

„Buvo įvykdytos pirmosios operacijos“, – kalbėdamas apie švedų dalinį sakė Prancūzijos kariuomenės atstovas Fredericas Barbry. Jis pridūrė, kad švedai Malyje liks iki šio mėnesio pabaigos.

Švedijos parlamentas pernai birželį leido pasiųsti iki 150 karių dalyvauti misijoje „Takuba“. Šį kontingentą gali papildyti iki 100 kitų ginkluotųjų pajėgų narių. Misijos mandatas galios iki šių metų gruodžio 31 dienos.

Švedai, remiami trijų JAV gamybos sraigtasparnių „Black Hawk“ ir medikų padalinio, buvo dislokuoti Liptako regione – neramioje zonoje netoli Malio sienų su Nigeriu ir Burkina Fasu.

Šiame regione veikia kelios džihadistų grupės, susijusios su judėjimais „al Qaeda“ ir Didžiosios Sacharos islamo valstybė (ISGS).

Naujienų agentūrai AFP pasiteiravus apie šį dalinį, Švedijos kariuomenė patvirtino, kad jis „jau turi karių tame sektoriuje“.

Švedų atvykimas yra paspirtis Prancūzijai, laikančiai 5,1 tūkst. karių Malyje, Burkina Fase, Nigeryje ir Čade, kurie prisideda prie pastangų atkurti stabilumą šiame skurdžiame regione.

Paryžius ragino partneres Europoje pasidalyti šia našta.

Švedijos kontingentas prisijungs prie karių iš Estijos ir Čekijos, vykdydamas operacijas per Prancūzijos vadovaujamą misiją, kurios tikslai – apmokyti Malio pajėgas ir veikti kartu su jomis.

Švedai atliks pagalbinį vaidmenį „Takuba“ pajėgose, šiuo metu sudarytose iš Prancūzijos ir Estijos dalinio, dislokuoto Gao, taip pat Prancūzijos ir Čekijos dalinio Menakoje, sakė pulkininkas F. Barbry.

Švedija jau iš anksčiau dalyvauja 13 tūkst. karių turinčiose Jungtinių Tautų taikos palaikymo pajėgose, dislokuotose Malyje nuo 2013 metų liepos, kai džihadistai ankstesniais metais užėmė didelę dalį šalies šiaurės.

„Takuba“ yra naujausia Prancūzijos vadovaujama tarptautinė iniciatyva Sachelio regione. Paryžius taip pat atliko svarbų vaidmenį kuriant regionines pajėgas „G5 Sahel“, sudarytas iš afrikiečių karių.

Tačiau „G5 Sahel“ susidurdavo su finansavimo ir parengties problemomis, o šių pajėgų vyriausiasis vadas neseniai išreiškė susirūpinimą, kad Prancūzija planuoja mažinti savo vaidmenį, o tai paveiktų logistikos ir aviacijos pajėgumus.

JT taikos palaikymo misijoje MINUSMA iš Europos šalių taip pat dalyvauja Jungtinė Karalystė ir Vokietija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.