JAV panaikins Jemeno husiams nustatytą teroristinės grupės statusą

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas penktadienį ėmėsi oficialių veiksmų, kad Jemeno husių sukilėliai būtų pašalinti iš teroristinių grupių sąrašo, į kurį jie buvo įtraukti ankstesnės prezidento Donaldo Trumpo administracijos prieš pat jos darbo pabaigą.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 6, 2021, 9:47 AM

Humanitarinės pagalbos organizacijos skundėsi, kad Jemeno šiitų sukilėlių įvardijimas teroristais kelia pavojų pastangos teikti gyvybiškai svarbią paramą šalies gyventojams.

„Formaliai informavome Kongresą apie sekretoriaus ketinimus atšaukti šiuos priskyrimus“, – sakė viena Valstybės departamento atstovė.

Apie šį artimiausiu laiku įsigaliosiantį žingsnį buvo pranešta kitą dieną po prezidento Joe Bideno pareiškimo, kad Jungtinės Valstijos nutraukia palaikymą Saudo Arabijos vadovaujamoms puolamosioms operacijoms Jemene, kur daugiau kaip 80 proc. gyventojų yra priklausomi nuo humanitarinės pagalbos.

„Šis sprendimas niekaip nesusijęs su mūsų požiūriu į husius ir jų smerktiną elgesį, įskaitant atakas prieš civilius ir Amerikos piliečių grobimą“, – sakė departamento atstovė.

„Esame įsipareigoję padėti Saudo Arabijai ginti savo teritoriją nuo tokių atakų. Mūsų veiksmus lemia vien tik humanitarinės pasekmės dėl ankstesnės administracijos paskutinę minutę atlikto priskyrimo, kuris, kaip aiškiai pareiškė Jungtinės Tautos ir humanitarinės organizacijos, paspartins didžiausią pasaulyje humanitarinę krizę“, – aiškino ji.

Pagalbos grupės sakė neturinčios kitos išeities, tik palaikyti ryšius su husiais, faktiškai kontroliuojančiais didžiąją dalį Jemeno, įskaitant sostinę Saną. Tačiau kol šie Irano remiami sukilėliai yra oficialiai įvardijami teroristais, dėl tokio bendradarbiavimo pagalbos organizacijoms gresia Jungtinių Valstijų sankcijos.

A. Blinkeno pirmtakas Mike'as Pompeo'as apie husių priskyrimą prie teroristinių grupių paskelbė prieš palikdamas postą praeitą mėnesį ir tąsyk atkreipė dėmesį į sukilėlių ryšius su Iranu bei gruodžio 30-ąją įvykdytą gyvybių nusinešusią ataką prieš oro uostą Jemeno antrame pagal dydį mieste Adene.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.