Italija krizei suvaldyti kviečia Super Mario, tačiau tai politinių aistrų neužgesino

Politinė krizė Italijoje tęsiasi, o prezidentas Sergio Mattarella nutarė pagalbos kreiptis į buvusį Europos centrinio banko (ECB) vadovą Mario Draghi, kurio patirtis gelbėjant euro zoną gali praversti Romai.

M.Draghi, eidamas ECB vadovo pareigas, tvirtino, jog padarys „viską, ką reikia“, kad išgelbėtų eurą.<br>„Imago“/„Scanpix“ nuotr.
M.Draghi, eidamas ECB vadovo pareigas, tvirtino, jog padarys „viską, ką reikia“, kad išgelbėtų eurą.<br>„Imago“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-02-07 09:10

Svarbios derybos siekiant išspręsti politinę krizę Italijoje antradienio vakarą pasisuko netikėta linkme, kai šalies prezidentas pakvietė 73-ejų M.Draghi pradėti pokalbius dėl naujos vyriausybės sudarymo.

Šis S.Mattarellos sprendimas žymi niekam anksčiau nežinomo advokato Giuseppe Conte karjeros premjero pareigose pabaigą.

Nuo 2018-ųjų birželio G.Conte vadovavo dviem vyriausybėms – dešiniųjų nacionalistų ir populistų bei populistų ir centro-kairės atstovų.

Dar sausio mėnesį vienas Italijos piliečių judėjimas reikalavo, kad Super Mario pravardžiuojamas M.Draghi išgelbėtų Italiją. O gelbėti tikrai yra ką. Kone 90 tūkst. italų mirė nuo COVID-19, o šalies ekonomika yra ties žlugimo riba po karantinų, kurių metu verslai negalėjo veikti.

M.Draghi yra bene daugiausia tarptautinės patirties turintis ir jokio posto neužimantis italas, kuris tvirtai palaiko Europos Sąjungos vertybes.

Eidamas ECB vadovo pareigas italas tvirtino, jog padarys „viską, ką reikia“, kad išgelbėtų eurą. Jis mažino palūkanų normas, o vėliau sumažino finansinį spaudimą įsiskolinusioms šalims.

Tikėtina, kad M.Draghi sėkmingo pasirodymo formuojant vyriausybę atveju šalis grįš prie technokratinės vyriausybės modelio, kuris pasitelkiamas, kai šalies politinės jėgos nebesugeba susitvarkyti.

Italijos prezidentas S.Mattarella tvirtina, kad pirmalaikiai rinkimai nėra variantas išspręsti šalį kaustančią krizę.

„Turiu pareigą pabrėžti, kad ilgas rinkimų kampanijos laikotarpis ir dėl to sumažėjęs vyriausybės aktyvumas būtų lemtingas momentas Italijai. Mes negalime praleisti šios esminės galimybės savo ateičiai“, – kalbėjo S.Mattarella.

Omenyje jis turėjo daugiau kaip 200 mlrd. eurų, kuriuos Europos Sąjunga paskyrė Italijos ekonomikai atgaivinti, sėkmingą paskirstymą.

Tačiau prezidento palaikymas M.Draghi nereiškia lengvos politinės ateities.

Penkių žvaigždučių judėjimo atstovas ir Italijos Deputatų Rūmų prezidentas Roberto Fico tvirtina, kad jo partija nežada palaikyti buvusio ECB vadovo vedamos vyriausybės.

Penkių žvaigždučių judėjimo atstovai tvirtina, kad palaikys tik dar vieną G.Conte vyriausybę, tačiau jam kelią į vadovavimą trečiai vyriausybei užstoja buvęs Italijos premjeras ir partijos „Tegyvuoja Italija“ lyderis Matteo Renzi, kurio nebetenkina dabartinė situacija.

Parengta pagal „La Reppublica“, „The Washington Post“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.