Pakistane toliau ieškomi trys dingę alpinistai, mėginę pasiekti K2 viršūnę

Pakistane sekmadienį toliau vyksta trijų dingusių alpinistų, kurie ryšį su bazine stovykla prarado kopdami į antrą aukščiausią pasaulio viršukalnę K2 šalies šiaurėje, paieška iš oro, pranešė pareigūnai.

 Pakistane sekmadienį toliau vyksta trijų dingusių alpinistų, kurie ryšį su bazine stovykla prarado kopdami į antrą aukščiausią pasaulio viršukalnę K2 šalies šiaurėje, paieška iš oro, pranešė pareigūnai.<br> SIPA Press/Scanpix nuotr.
 Pakistane sekmadienį toliau vyksta trijų dingusių alpinistų, kurie ryšį su bazine stovykla prarado kopdami į antrą aukščiausią pasaulio viršukalnę K2 šalies šiaurėje, paieška iš oro, pranešė pareigūnai.<br> SIPA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-02-07 12:47

Pakistano alpinizmo klubo aukšto rango pareigūnas Karraras Haidri sakė, kad sekmadienį buvo atnaujinta šeštadienį pradėta islando Johno Snorri, čiliečio Juano Pablo Mohro ir pakistaniečio Muhammado Ali Sadparos paieška pasitelkus kariuomenės sraigtasparnius.

Alpinistų ryšys su bazine stovykla nutrūko penktadienį vakare. Apie į 8 611 metrų kalną kopiančių trijų alpinistų dingimą pranešta šeštadienį, kai palaikymo komanda nebesulaukė pranešimų.

„Bazinė stovykla negavo jokių signalų iš Muhammado Ali Sadparos ir jo kompanionų iš užsienio po to, kai jie kirto 8 000 metrų ribą... Vyksta paieška – melskimės už jų saugų grįžimą namo „, – naujienų agentūrai AP sakė K. Haidri.

Šeštadienį ieškant dingusių alpinistų sraigtasparniai buvo pakilę į 7 000 m aukštį.

Pakistano užsienio reikalų ministerija paskelbė pareiškimą, kuriame sakoma, kad Islandijos užsienio reikalų ministras Gudlauguras Thoras Thordarsonas telefonu bendravo su savo kolega iš Pakistano Shahu Mahmoodu Qureshi, patvirtinusiu, kad Pakistanas negailės pastangų ieškodamas dingusių alpinistų.

M. A. Sadpara ir jo komanda paliko bazinę stovyklą vasario 3 dieną, praėjus mėnesiui po to, kai dėl blogų oro sąlygų nepavyko jų pirmasis bandymas įkopti į kalną.

K. Haidri teigimu, M. A. Sadparos sūnus Sajidas saugiai grįžo į bazinę stovyklą, kai 8 000 metrų aukštyje sugedo jo deguonies reguliatorius.

K. Haidri atkreipė dėmesį, kad M. A. Sadpara yra patyręs alpinistas, įkopęs į aštuonis aukščiausius pasaulio kalnus, įskaitant aukščiausią pasaulyje Everestą, ir yra bandęs įkopti į K2 žiemą.

K2 yra geriausiai žinoma viršukalnė Pakistano Himalajų kalnyne, aukščiu nusileidžianti tik Everesto kalnui.

Kalnas pasižymi itin rūsčiomis sąlygomis – ant jo šlaitų dažnai pučia daugiau kaip 200 km per valandą vėjai, o temperatūra gali nukristi iki 60 laipsnių šalčio.

Sausio 16 dieną dešimties Nepalo alpinistų komanda pirmą kartą istorijoje įkopė į šią viršukalnę žiemą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.