Australija reikalauja iš Minamaro chuntos nedelsiant paleisti sulaikytą jos pilietį

Australija pareikalavo, kad Mianmaras nedelsiant paleistų per karinį perversmą sulaikytą Aung San Suu Kyi vyriausybės patarėją australą, pirmadienį pranešė australų užsienio reikalų ministrė Marise Payne.

Mianmaras.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Mianmaras.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 8, 2021, 11:18 AM

Ekonomikos patarėjas Seanas Turnellas socialiniuose tinkluose savo draugams pranešė buvęs sulaikytas. Pastarosiomis dienomis su juo susisiekti nepavyksta.

„Raginame nedelsiant paleisti sulaikytą Australijos pilietį profesorių Seaną Turnellą“, – sakė M. Payne.

Australijos ambasada Mianmare teikia S. Turnellui „visapusišką paramą per šį sunkų išmėginimą“, pridūrė ji.

Ministrė atsisakė kalbėti apie galimas sankcijas Mianmarui, tačiau pabrėžė, kad Australijos kariniai ryšiai su šalimi yra peržiūrimi.

Australija vykdo Mianmare gynybos mokymo programą, kuriai per penkerius metus numatyta skirti maždaug 1,5 mln. Australijos dolerių (952 tūkst. eurų).

JAV prezidentas Joe Bidenas praėjusią savaitę per pokalbį telefonu sutarė su Australijos ministru pirmininku Scottu Morrisonu dėti bendras pastangas, kad „būtų patraukti atsakomybėn už perversmą atsakingi asmenys“, nurodė Baltieji rūmai.

S. Turnello draugė ir kolegė, Mianmaro reikalų ekspertė Monique Skidmore sakė mananti, kad Makvorio universiteto profesorius veikiausiai sulaikytas dėl savo glaudžių ryšių su nušalinta šalies de facto lydere Aung San Suu Kyi ir jos Nacionalinės demokratijos lygos (NLD) aukšto rango nariais.

Ji prognozavo, kad S. Turnellas bus išsiųstas iš šalies, tačiau sakė „siaubingai nerimaujanti“ dėl jo saugumo, kol australas tebėra Mianmare.

Kitas S. Turnello draugas ir kolega, australų ekonomistas Timas Harcourtas sakė, kad Australijos diplomatai planavo išgabenti S. Turnellą iš šalies ir kad jis viešbutyje jau laukė automobilio, kuris būtų nuvežęs jį į Jangono oro uostą, tačiau atvykę kariškiai profesorių sulaikė.

S. Turnellas atvyko į Mianmarą iš Australijos prieš mažiau nei mėnesį ir buvo apsistojęs viešbutyje.

Pasak M. Skidmore, po sulaikymo S. Turnellas buvo laikomas uždarytas viešbutyje ir policijos nuovadoje.

Kiek žinoma, profesorius S. Turnellas yra pirmasis užsienio pilietis, sulaikytas naujosios karinės chuntos, kuri praėjusį pirmadienį areštavo Aung San Suu Kyi ir kitus aukščiausius NLD politikus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kada JAV ginklai pasieks Ukrainą?