Haičio opozicija pripažino aukšto rango teisėją laikinuoju prezidentu

Haičio opozicinės partijos sekmadienį paskelbė vieną aukšto rangą teisėją laikinuoju valstybės vadovu, vėl mėgindama nušalinti prezidentą Jovenelį Moise'ą, kurio kadenciją opozicija laiko pasibaigusia.

 Politinė krizė Haityje paūmėjo sekmadienį, kai valdžia pareiškė užkirtusi kelią pasikėsinimui nužudyti J. Moise'ą ir nuversti vyriausybę.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Politinė krizė Haityje paūmėjo sekmadienį, kai valdžia pareiškė užkirtusi kelią pasikėsinimui nužudyti J. Moise'ą ir nuversti vyriausybę.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 8, 2021, 1:18 PM

Naujienų agentūrai AFP atsiųstame vaizdo pareiškime 72 metų teisėjas Josephas Mecene'as Jeanas-Louis pareiškė, kad „sutiko su opozicijos ir pilietinės visuomenės pasirinkimu ir tarnaus šalies pereinamojo laikotarpio laikinuoju prezidentu“.

J. Moise'as pastaruosius metus nevaržomai kontroliuoja Haitį ir sako liksiantis valstybės vadovu iki 2022 metų vasario 7 dienos. Opozicija su tokia jo konstitucijos interpretacija nesutinka ir rengia protestus, teigdama, kad jo kadencija baigėsi sekmadienį.

Politinė krizė Haityje paūmėjo sekmadienį, kai valdžia pareiškė užkirtusi kelią pasikėsinimui nužudyti J. Moise'ą ir nuversti vyriausybę.

Tačiau opozicija mano, jog J. Moise'as negali teigti tapęs nepavykusio perversmo auka, nes jo kadencija prezidento poste jau baigėsi.

„Laukiame, kol Jovenelis Moise'as paliks Nacionalinius rūmus [oficialią prezidento rezidenciją], kad galėtume tęsti pono Mecene'o Jeano-Louis paskyrimą“, – AFP sakė opozicijos veikėjas Andre Michelis.

Buvęs senatorius Youri Latortue naktį į sekmadienį pareiškė, jog pereinamasis laikotarpis turėtų trukti apie 24 mėnesius.

„Yra parengtas dvejų metų planas, numatantis nacionalinės tarybos steigimą, naujos konstitucijos paruošimą ir rinkimų organizavimą“, – pažymėjo politikas.

Ginčas dėl prezidento kadencijos pabaigos tęsiasi nuo J. Moise'o išrinkimo 2015 metais. To balsavimo rezultatai vėliau buvo panaikinti dėl sukčiavimo, bet vėlesniais metais surengtus rinkimus J. Moise'as irgi laimėjo.

Opozicijai užginčijus ir tą vėliausią balsavimą, 2018 metų vasarą suintensyvėjo demonstracijos, reikalaujant jo atsistatydinimo.

Deputatai, senatoriai, merai ir kiti vietos valdžios atstovai turėjo būti renkami 2018 metais, tačiau tie rinkimai buvo atidėti – taigi, susidarė vakuumas, o J. Moise'as ėmė teigti turįs teisę likti valdžioje papildomus metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.