Mianmaro chunta perspėjo galinti imtis „veiksmų“ prieš viešosios tvarkos pažeidėjus Septyniose Mianmaro apygardose paskelbta karo padėtis

Mianmaro valstybinė televizija pirmadienį įspėjo, kad prieš įstatymus pažeidžiančius protestuotojus gali būti imtasi neįvardytų veiksmų, didžiulėms minioms demonstruojant prieš anksčiau šį mėnesį įvykdytą karinį perversmą.

 Mianmaro valstybinė televizija pirmadienį įspėjo, kad prieš įstatymus pažeidžiančius protestuotojus gali būti imtasi neįvardytų veiksmų, didžiulėms minioms demonstruojant prieš anksčiau šį mėnesį įvykdytą karinį perversmą.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Mianmaro valstybinė televizija pirmadienį įspėjo, kad prieš įstatymus pažeidžiančius protestuotojus gali būti imtasi neįvardytų veiksmų, didžiulėms minioms demonstruojant prieš anksčiau šį mėnesį įvykdytą karinį perversmą.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 8, 2021, 12:46 PM, atnaujinta Feb 8, 2021, 5:33 PM

Savaitgalį į gatves buvo išėję dešimtys tūkstančių žmonių, o pirmadienį protesto judėjimas įgavo naują pagreitį, įsiplieskus naujoms demonstracijoms ir prasidėjus visuotiniam streikui.

Karinė chunta, prieš savaitę netikėtai nušalinusi civilinę lyderę Aung San Suu Kyi, iki šiol malšindama protestus susilaikydavo nuo mirtinos jėgos naudojimo. Vis dėlto šalyje augant įtampai policija panaudojo vandens patrankas, vaikydama sostinėje Neipide susirinkusius demonstrantus.

Valstybinės televizijos MRTV diktoriaus perskaitytame pareiškime nurodoma, kad „demokratija ir žmogaus teisėmis prisidengiančios“ grupės pažeidinėja įstatymus ir grasina griebtis jėgos.

„Turi būti atlikta teisėtų veiksmų, imantis veiksmingų žingsnių prieš nusikaltimus, trikdančius, blokuojančius ir griaunančius valstybės stabilumą, viešąjį saugumą bei teisės viršenybę“, – pažymima pareiškime.

Beveik pusšimtį metų Mianmarą kontroliavusi kariuomenė užgrobė valdžią, pareiškusi, kad per lapkritį vykusius visuotinius rinkimus esą padaryti pažeidimai nebuvo tinkamai ištirti.

Ankstesniu chuntos valdymo laikotarpiu su disidentais būdavo ryžtingai susidorojama, o kariškiai dažnai griebdavosi mirtinos jėgos – ypač per didžiulius protestus 1988 ir 2007 metais.

Septyniose Mianmaro apygardose paskelbta karo padėtis

Septyniose Mianmaro antrojo pagal dydį miesto Mandalėjaus apygardose pirmadienį buvo paskelbta karo padėtis, pranešė pareigūnai.

Žmonėms draudžiama protestuoti ir rinktis grupėmis po daugiau kaip penkis, nuo 20 iki 4 val. vietos laiku galios komendanto valanda, sakoma vietos administracijos pareiškime.

Panašus pranešimas paskelbtas vienoje apygardoje labiau į pietus esančiame Ajejarvadyje. Vakare tikimasi ir su kitomis vietovėmis susijusių tokio pobūdžio pranešimų.

„Šis nurodymas taikomas iki atskiro pranešimo“, – sakoma vienai Mandalėjaus apygardai skirtame įsakyme.

„Kai kurių žmonių... elgesys kelia nerimą ir gali pakenkti visuomenės ir teisėsaugos saugumui. Toks elgesys gali paveikti stabilumą, žmonių saugumą, teisėsaugą ir taikų kaimų gyvenimą, sukelti riaušes, todėl šiuo įsakymu draudžiami susibūrimai, viešas kalbėjimas, protestai pasinaudojant transporto priemonėmis, mitingai“, – sakoma pareiškime.

Chunta iki šiol susilaikydavo nuo letalios jėgos naudojimo prieš daugelyje šalies vietų vykstančias demonstracijas, bet spaudimui didėjant riaušių policija sostinėje Neipide tūkstančius susirinkusių žmonių vaikė vandens patranka.

Kariuomenė praėjusią savaitę sulaikė šalies de facto lyderę Aung San Suu Kyi ir dešimtis kitų jos Nacionalinės demokratijos lygos (NLD) narių, nutraukdama dešimtmetį trukusį dalinį civilinį valdymą šalyje. Tarptautinė bendrija pasmerkė karinį perversmą Mianmare.

Mianmaro perversmo lyderiai: „rinkimų klastojimas“ pateisina valdžios perėmimą

Mianmaro armijos vadas pirmadienį tvirtino, kad karinį perversmą, kurio metu buvo nušalinti šalies civiliniai lyderiai, pateisina „rinkimų klastojimas“, tačiau pažadėjo po rinkimų perduoti valdžią.

Pirmą kartą po praėjusios savaitės perversmo sakydamas kalbą per televiziją, generolas Minas Aungas Hlaingas pareiškė, kad šalies rinkimų komisija ir civiliniai lyderiai deramai neištyrė įtarimų klastojimu per lapkričio rinkimus.

„Kad palaikytų ir apsaugotų demokratinę sistemą, ginkluotosios pajėgos pagal 2008 metų konstituciją paskelbė nepaprastąją padėtį“, – sakė jis.

Kariuomenė praėjusią savaitę sulaikė šalies de facto lyderę Aung San Suu Kyi ir dešimtis kitų jos Nacionalinės demokratijos lygos (NLD) narių, nutraukdama dešimtmetį trukusį dalinį civilinį valdymą šalyje.

Tarptautinė bendrija pasmerkė karinį perversmą Mianmare.

JK ir ES ragina sušaukti specialią JT Žmogaus teisių tarybos sesiją dėl Mianmaro

Jungtinė Karalystė ir Europos Sąjunga pirmadienį paprašė Jungtinių Tautų Žmogaus teisių tarybos surengti specialią sesiją dėl politinės krizės Mianmare.

„JK norėtų informuoti visus kolegas, kad drauge su ES pateikėme prašymą [surengti] specialią sesiją dėl krizės Mianmare padarinių žmogaus teisėms“, – organizaciniame susitikime prieš kitą Tarybos sesiją sakė britų ambasadorius Ženevoje Julianas Braithwaite'as.

Popiežius ragina paleisti per perversmą sulaikytus Mianmaro lyderius

Popiežius Pranciškus pirmadienį sakydamas kalbą ambasadoriams Vatikane paragino „nedelsiant paleisti“ per perversmą Mianmare suimtus politinius lyderius.

Tai buvo jau antras jo padarytas pareiškimas apie Mianmarą per pastarąsias dvi dienas. Anksčiau pontifikas per savaitinę „Viešpaties angelo“ maldą išreiškė savo „solidarumą su žmonėmis“, gyvenančiais šalyje, kur jis apsilankė 2017 metais.

„Šiomis dienomis mano mintys ypač sukasi apie Mianmaro žmones, kuriems reiškiu savo meilę ir prisirišimą“, – pirmadienį pareiškė popiežius, remiantis oficialiu jo komentarų vertimu.

„Kelias į demokratiją, pasirinktas pastaraisiais metais, buvo šiurkščiai nutrauktas per praėjusią savaitę įvykdytą valstybės perversmą“, – pabrėžė pontifikas.

„Tai nulėmė įvairių politinių lyderių įkalinimą, bet tikiuosi, kad jie netrukus bus paleisti, taip demonstruojant nuoširdaus dialogo šalies labui skatinimo ženklą“, – pridūrė jis.

Mianmaro generolai pirmadienį griežtai perspėjo šalies žmones susilaikyti nuo tolesnių protestų, stiprėjant priešinimuisi jų įvykdytam perversmaui ir šimtams tūkstančių gatves užplūdusių žmonių reikalaujant paleisti nušalintą civilinę lyderę Aung San Suu Kyi.

Kariuomenė praėjusią savaitę sulaikė Aung San Suu Kyi ir dešimtis kitų jos Nacionalinės demokratijos lygos narių, nutraukusi dešimtmetį trukusį civilinį valdymą. Šis žingsnis sulaukė tarptautinės bendruomenės pasmerkimo.

Australija reikalauja iš Mianmaro chuntos nedelsiant paleisti sulaikytą jos pilietį

Australija pareikalavo, kad Mianmaras nedelsiant paleistų per karinį perversmą sulaikytą Aung San Suu Kyi vyriausybės patarėją australą, pirmadienį pranešė australų užsienio reikalų ministrė Marise Payne.

Ekonomikos patarėjas Seanas Turnellas socialiniuose tinkluose savo draugams pranešė buvęs sulaikytas. Pastarosiomis dienomis su juo susisiekti nepavyksta.

„Raginame nedelsiant paleisti sulaikytą Australijos pilietį profesorių Seaną Turnellą“, – sakė M. Payne.

Australijos ambasada Mianmare teikia S. Turnellui „visapusišką paramą per šį sunkų išmėginimą“, pridūrė ji.

Ministrė atsisakė kalbėti apie galimas sankcijas Mianmarui, tačiau pabrėžė, kad Australijos kariniai ryšiai su šalimi yra peržiūrimi.

Australija vykdo Mianmare gynybos mokymo programą, kuriai per penkerius metus numatyta skirti maždaug 1,5 mln. Australijos dolerių (952 tūkst. eurų).

JAV prezidentas Joe Bidenas praėjusią savaitę per pokalbį telefonu sutarė su Australijos ministru pirmininku Scottu Morrisonu dėti bendras pastangas, kad „būtų patraukti atsakomybėn už perversmą atsakingi asmenys“, nurodė Baltieji rūmai.

S. Turnello draugė ir kolegė, Mianmaro reikalų ekspertė Monique Skidmore (Monik Skidmor) sakė mananti, kad Makvorio universiteto profesorius veikiausiai sulaikytas dėl savo glaudžių ryšių su nušalinta šalies de facto lydere Aung San Suu Kyi ir jos Nacionalinės demokratijos lygos (NLD) aukšto rango nariais.

Ji prognozavo, kad S. Turnellas bus išsiųstas iš šalies, tačiau sakė „siaubingai nerimaujanti“ dėl jo saugumo, kol australas tebėra Mianmare.

Kitas S. Turnello draugas ir kolega, australų ekonomistas Timas Harcourtas sakė, kad Australijos diplomatai planavo išgabenti S. Turnellą iš šalies ir kad jis viešbutyje jau laukė automobilio, kuris būtų nuvežęs jį į Jangono oro uostą, tačiau atvykę kariškiai profesorių sulaikė.

S. Turnellas atvyko į Mianmarą iš Australijos prieš mažiau nei mėnesį ir buvo apsistojęs viešbutyje.

Pasak M. Skidmore, po sulaikymo S. Turnellas buvo laikomas uždarytas viešbutyje ir policijos nuovadoje.

Kiek žinoma, profesorius S. Turnellas yra pirmasis užsienio pilietis, sulaikytas naujosios karinės chuntos, kuri praėjusį pirmadienį areštavo Aung San Suu Kyi ir kitus aukščiausius NLD politikus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.