Gaisras atskleidė valdžios dviveidystę: kol šalis skendi ribojimuose, garsi teisėja mėgaujasi kurorto malonumais

Šeštadienį netoli Krokuvos esančiame Soleco Zdrujaus kurortiniame kaimelyje kilęs gaisras rimtos žalos nepadarė, tačiau sukėlė didelę politinę audrą.

Prieš draudimą veikti slidinėjimo kurortams protestuojantys žmonės Lenkijoje su slidėmis ėjo apsipirkti į prekybos centrus, kurių veikla yra leidžiama.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Prieš draudimą veikti slidinėjimo kurortams protestuojantys žmonės Lenkijoje su slidėmis ėjo apsipirkti į prekybos centrus, kurių veikla yra leidžiama.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Gaisras atskleidė valdžios dviveidystę: kol šalis skendi ribojimuose, garsi teisėja mėgaujasi kurorto malonumais.<br> ZUMAPRESS/Scanpix nuotr.
 Gaisras atskleidė valdžios dviveidystę: kol šalis skendi ribojimuose, garsi teisėja mėgaujasi kurorto malonumais.<br> ZUMAPRESS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Specialiai „Lietuvos Rytui“, Varšuva

Feb 9, 2021, 9:35 PM

Pavojaus signalas kilo prabangiame viešbutyje, kuris, pagal galiojančius karantino draudimus, turėjo būti uždarytas. Bet į įvykio vietą atvykę gaisrininkai bei žurnalistai pamatė į pusnis išbėgusius supanikavusius šimtą viešbučio svečių.

Už jų slapstėsi garsi 68 metų Konstitucinio teismo teisėja Krystyna Pawlowicz.

Moteris tik prieš metus pradėjo eiti šias pareigas, o prieš tai buvo seimūnė, valdančiosios Teisės ir teisingumo partijos (TTP) valdybos narė.

K.Pawlowicz Lenkijoje yra išgarsėjusi opozicijos plūdimu ir Bažnyčios bei TTP lyderio Jaroslawo Kaczynskio aukštinimu.

Teisėja gyrė vyriausybės vykdomą kovą su pandemija ir verslų uždarymą, bet, kaip paaiškėjo, pati naudojosi slapta veikiančio viešbučio paslaugomis.

Paaiškėjo ir tai, jog, pasklidus gaisro pavojaus signalui, teisėją iš viešbučio skubiai išgabeno vyriausybės apsaugos darbuotojai. Gaisras didelės žalos nepadarė, nes apdegė tik vienoje rūsio patalpoje įrengta elektros skydinė.

K.Pawlowicz arogantiškai pareiškė, jog gaisro viešbutyje nebuvo, o ji niekuo nenusižengė, nes naudojosi legaliomis reabilitacinėmis gydymo paslaugomis.

Tačiau spauda priminė, jog vyriausybės nutarimas viešbučiuose gyventi per COVID-19 pandemiją leidžia tiktai į komandiruotę atvykusiems asmenims.

Bet dalis viešbučių savininkų įsigudrino draudimą apeiti. Jie skelbiasi teikiantys reabilitacines gydymo procedūras ir slapta apnakvindina svečius.

Opozicinės Piliečių platformos partijos lyderis Borysas Budka pareiškė, jog K.Pawlowicz, „laužydama visiems piliečiams privalomus draudimus, nuvyko ilsėtis į SPA“.

Tai esą paliudijo niekinantį valdančiųjų požiūrį į visuomenę ir pačių priimtus draudimus.

K.Pawlowicz elgesys buvo palygintas su vicepremjerės Jedwigos Emilewicz prasižengimu ir arogantišku to neigimu.

Prieš tris savaites žiniasklaida atskleidė, kad 46 metų J.Emilewicz kartu su vyru ilsėjosi kalnų kurorte, o jos du paaugliai sūnūs ten leidosi slidėmis nuo kalno.

Politikė sulaužė ne tik draudimus apsistoti viešbučiuose ir hosteliuose, bet ir draudimą naudotis kalnų slidinėjimo trasomis.

J.Emilewicz teisinosi, kad apsistojo pas tolimus giminaičius, o jos sūnūs turi teisę slidinėti, nes yra sporto mokyklos atstovai ir turi atitinkamas licencijas.

Politikė atsiprašė tik tada, kai žurnalistai atskleidė, kad jos sūnų licencijos yra pasibaigusios jau prieš pusmetį ir jie negalėjo slidinėti uždarytose trasose.

J.Emilewicz ir K.Pawlowicz atvejai ypač įsiutino verslininkų streiko „Atsidarom“ iniciatorius ir šalininkus.

Pastarieji teigia, kad valdančiųjų dviveidystė ir slaptas draudimų ignoravimas patvirtina, kad raginimas streikuoti yra visiškai teisingas.

Nepaisant vyriausybės nurodymo policijai ir sanitarinei inspekcijai principingai skirti maksimalias baudas, į streiką įsitraukia vis daugiau verslininkų.

Spėjama, kad jau atidaryta apie pusę iš 1300 šalyje esančių sporto klubų ir keli tūkstančiai gastronomijos įmonių. Pastarųjų sąjunga pranešė nurodžiusi advokatams parengti bendrą ieškinį vyriausybei, kuris esą taps rekordiniu reikalavimu atlyginti nuostolius.

Verslininkų ryžtas išgąsdino vyriausybę, tad ji nuo vasario 12 d. sušvelnins draudimus verslui.

Bus atidaromi viešbučiai, kino teatrai, muziejai, teatrai, baseinai, slidinėjimo trasos, bet visur bus galima įleisti tik pusę maksimalaus žmonių skaičiaus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.