Antroji D. Trumpo apkalta įsibėgėjo: rezultatas aiškus jau dabar

Antrosios Donaldo Trumpo apkaltos traukinys pajudėjo. Senatoriai antradienį patvirtino, kad teisti buvusį prezidentą nėra konstituciją pažeidžiantis sprendimas. Dabar abi pusės mėgina įrodyti savo tiesą.

D.Trumpo apkaltos procesą palaiko maža respublikonų dalis.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
D.Trumpo apkaltos procesą palaiko maža respublikonų dalis.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
D.Trumpo apkaltos procesą palaiko maža respublikonų dalis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
D.Trumpo apkaltos procesą palaiko maža respublikonų dalis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 12, 2021, 8:28 PM

Į dvi stovyklas pasidalijęs Senatas pradėjo istorinės antrosios apkaltos D.Trumpui ir pirmosios po kadencijos pabaigos svarstymą.

56 balsais prieš 44 senatoriai nusprendė, kad tokie jų veiksmai neprieštarauja konstitucijai, o buvusio prezidento apkaltos procesas dėl sukilimo kurstymo gali įvykti.

Tačiau toks balsų skaičius dar kartą parodė, kad kaltu buvęs prezidentas Senate nebus pripažintas, – tik šeši respublikonai šį kartą palaikė demokratus. Norint D.Trumpą pripažinti kaltu, šis skaičius turi siekti 17.

„Šio teismo baigtis aiški iš anksto – prezidentas D.Trumpas bus išteisintas“, – tvirtino respublikonas senatorius Tedas Cruzas.

Tačiau demokratai respublikonams, šaliai ir visam pasauliui nori parodyti, kad JAV yra demokratinė šalis ir joje nebus toleruojamas smurto prieš įstatymų leidėjus kurstymas.

„Senatoriai, tai negali būti mūsų ateitis.

Negalime leisti, kad prezidentai kurstytų ir mobilizuotų minią smurtauti prieš mūsų vyriausybę ir institucijas, nes jie atsisako priimti žmonių valią“, – tvirtino apkaltos procesui vadovaujantis demokratas Jamie Raskinas.

Demokratai apkaltos procesą pradėjo 13 minučių trukmės vaizdo įrašu, kuriame buvo rodomi siaubingiausi Kapitolijaus šturmo vaizdai.

Prezidentą sukilimo kurstymu kaltinantys demokratai šiame apkaltos procese siekia įrodyti, kad D.Trumpas paskutinius savo kadencijos mėnesius praleido mėgindamas pakeisti jam nepalankią rinkimų baigtį.

„Tai yra didis nusikaltimas ir nusižengimas.

Jeigu tai nėra apkaltos vertas nusikaltimas, tada pažeisti konstitucijos išvis neįmanoma“, – teigė J.Raskinas.

Trečiadienį J.Raskino komanda pradėjo tolesnį savo argumentų pristatymą. Prokurorai pateikė naujus duomenis, kuriais bandoma įrodyti, kad tiktai D.Trumpas yra tiesiogiai atsakingas dėl riaušių Kapitolijuje.

Tuo metu D.Trumpo advokatai teigia, kad prezidento teiginiai apie rinkimų klastojimą bei sukčiavimą ir ugninga retorika sausio 6 d. yra neliečiami pagal pirmąją konstitucijos pataisą, kuri garantuoja žodžio laisvę.

Prezidento teisininkai tvirtina, kad panašią į D.Trumpo retoriką vartoja ir demokratai kviesdami savo šalininkus į rinkimų renginius.

D.Trumpas nesiruošia liudyti savo paties apkaltos procese, todėl tikėtina, kad byla Senate nebus ilgai nagrinėjama ir jau pirmadienį galima sulaukti balsavimo dėl prezidento pripažinimo kaltu.

Parengta pagal „The New York Times“ ir „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?