Iranas „pakerta galimybę“ sugrįžti prie branduolinės diplomatijos, sako Europos galybės

Iranas rizikuoja prarasti galimybę diplomatiniu būdu sugrįžti prie visiško 2015 metais sudaryto susitarimo dėl jo branduolinės programos vykdymo, nes pradėjo gaminti metališkąjį uraną, toliau pažeisdamas tą paktą, penktadienį perspėjo Europos galingosios valstybės.

H.Rouhani.<br> AP/Scanpix nuotr.
H.Rouhani.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 12, 2021, 3:36 PM, atnaujinta Feb 12, 2021, 4:25 PM

„Didindamas savo nesilaikymo laipsnį, Iranas pakerta galimybę vėl imtis diplomatijos, siekiant visiškai įgyvendinti JCPOA tikslus“, – rašoma Jungtinės Karalystės, Prancūzijos ir Vokietijos pareiškime.

Anksčiau buvo tikimasi, kad 2015 metais sudarytas Bendras išsamių veiksmų planas (JCPOA), ribojantis Teherano branduolinę programą, galėtų būti atgaivintas per naujas derybas su JAV prezidento Joe Bideno administracija priešakyje, jo pirmtakui Donaldui Trumpui išvedus savo šalį iš to susitarimo 2018 metais.

JT branduolinės energetikos priežiūros tarnyba trečiadienį pranešė, jog Iranas pradėjo gaminti metališkąjį uraną, pažeisdamas 2015 metų susitarimu nustatytas ribas, kuriomis siekiama užtikrinti, kad Teheranas negalėtų įgyti branduolinio ginklo.

„Kartojame, kad Iranas neturi patikimo civilinio pateisinimo šiai veiklai, kuri yra svarbus žingsnis kuriant branduolinį ginklą“, – teigiama trišaliame pareiškime.

Jame priduriama, kad pagal branduolinį susitarimą Iranas įsipareigojo 15 metų negaminti ir neįgyti metališkojo urano.

„Primygtinai raginame Iraną nedelsiant nutraukti šią veiklą ir nesiimti jokių naujų reikalavimų neatitinkančių veiksmų vykdant savo branduolinę programą“, – pabrėžiama pareiškime.

Branduoliniu susitarimu buvo siekiama laipsniškai naikinti tarptautines sankcijas Iranui mainais į garantijas, kad Teheranas nesieks įgyti branduolinio ginklo.

Tačiau pasitraukus JAV sutartis iš esmės buvo užmiršta, o Teheranas savo ruožtu suaktyvino savo branduolinę veiklą, pažeisdamas šio dokumento nuostatas.

Analitikų nuomone, šiais metais tėra nedidelė galimybė įtikinti Jungtines Valstijas vėl vykdyti paktą.

J. Bideno administracija nekantrauja greitai imtis veiksmų, tačiau yra reali tikimybė, kad vėliau šiemet metais vyksiančius Irano prezidento rinkimus laimės kuris nors griežtosios linijos šalininkas.

Kaip bebūtų, pažanga derybose priklausytų nuo labai atsargios diplomatijos. Šiuo metu Baltieji rūmai reikalauja, kad šiitiška respublika vėl imtų visapusiškai laikytis susitarimo, tačiau Teheranas nenori, kad būtų keliamos kokios nors išankstinės sąlygos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.