Kalinamam kinų advokatui paskirta prestižinė žmogaus teisių premija

Kalinamam kinų advokatui, dirbusiam garsiose žmogaus teisių bylose ir pasisakančiam už mirties bausmės panaikinimą, ketvirtadienį buvo paskirta prestižiškiausia pasaulyje žmogaus teisių premija – Martino Ennalso apdovanojimas.

 Kalinamam kinų advokatui, dirbusiam garsiose žmogaus teisių bylose ir pasisakančiam už mirties bausmės panaikinimą, ketvirtadienį buvo paskirta prestižiškiausia pasaulyje žmogaus teisių premija – Martino Ennalso apdovanojimas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Kalinamam kinų advokatui, dirbusiam garsiose žmogaus teisių bylose ir pasisakančiam už mirties bausmės panaikinimą, ketvirtadienį buvo paskirta prestižiškiausia pasaulyje žmogaus teisių premija – Martino Ennalso apdovanojimas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 12, 2021, 2:11 PM

Vertinimo komisija nurodė, kad Yu Wenshengas apdovanotas už drąsą. Martino Ennalso fondo vadovas Philippe'as Currat išreiškė viltį, kad dėmesys Yu Wenshengo pasiekimams „padės jam atgauti prarastą laisvę“.

54 metų advokatas, kuris, pasak žmonos Xu Yan, po kalėjime praleistų metų yra silpnos sveikatos, buvo sulaikytas Pekine 2018 metų sausį dėl veiklos už demokratiją ir įstatymo viršenybę.

Jis buvo areštuotas matant mažam sūnui, kelios valandos po to, kai parašė atvirą laišką, kuriame ragino imtis konstitucinių reformų, pavyzdžiui, kad per rinkimus būtų galima rinktis iš daugelio kandidatų.

Pernai birželį jis buvo nuteistas ketverius metus kalėti dėl kaltinimų „kursčius nuversti valdžią“, sakė jo žmona.

Martino Ennalso premija yra pavadinta britų žmogaus teisių aktyvisto, buvusio tarptautinės žmogaus teisių organizacijos „Amnesty International“ generalinio sekretoriaus, vardu.

Šis apdovanojimas skiriamas žmogaus teisių gynėjams, kurie, nepaisydami didžiulio jiems gresiančio pavojaus, yra pasišventę šiai veiklai.

Premija įsteigta 1993 metais, praėjus dvejiems metams nuo M.Ennalso mirties.

Premiją skiriančią žiuri sudaro „Amnesty International“, „Human Rights Watch“, Tarptautinės teisininkų komisijos ir septynių kitų tarptautinių teisių gynimo organizacijų atstovai.

Pagrindiniam laureatui šiemet skiriama 30–50 tūkst. Šveicarijos frankų (28–46 tūkst. eurų) piniginė premija, o kiti laureatai gaus po 20 tūkst. Šveicarijos frankų.

Įspėjimas Kinijai

Žiuri dirbančios ne pelno organizacijos „International Service for Human Rights“ (ISHR) vadovas Philas Lynchas premiją vadino simboliška.

„Ji akcentuoja, koks svarbus yra atsidavusių teisininkų vaidmuo kuriant judėjimą orumui palaikyti, lygybei užtikrinti, kad visi visuomenės nariai turėtų sąžiningas galimybes lemti savo likimą“, – sakė jis.

Šiuo apdovanojimu „Kinijos vyriausybė įspėjama, kad neteisingas Yu Wenshengo... ar bet kurio kito žmogaus teisių gynėjo įkalinimas nebus ignoruojamas, kad ji jų nenutildys“, pridūrė Ph. Lynchas.

2012 metais Kinijoje į valdžią atėjus prezidentui Xi Jinpingui, šalyje pradėta smarkiai varžyti pilietines laisves. Pastaraisiais metais Kinijoje buvo sulaikyta šimtai žmogaus teisių advokatų ir aktyvistų.

Yu Wenshengas iš pradžių buvo korporacijos teisininkas, o vėliau ėmėsi virtinės garsių žmogaus teisių bylų. Vienoje jų jis gynė teisininką Wang Quanzhangą, kuris buvo tarp daugiau kaip 300 teisininkų ir aktyvistų, areštuotų 2015 metų liepą.

Yu Wenshengas taip pat viešai kalbėdavo už tokius konstitucijos pakeitimus kaip mirties bausmės panaikinimas ir daugiapartinė sistema.

Kaip vienas garsiausių Kinijos aktyvistų Yu Wenshengas patyrė „Kinijos valstybės griežčiausių formų represijas“, nurodė Martino Ennalso fondas.

Be „savavališko sulaikymo, nuteisimo per slaptą teismą ir išvarymo iš advokatūros“ fondas atkreipė dėmesį į Yu Wenshengo žmonos Xu Yan tvirtinimus, kad jis laikomas vienutėje, kad su juo blogai elgtasi, kad jam nesuteikta medicininė priežiūra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.