Kim Jong-unas sukritikavo savo vyriausybę

Šiaurės Korėjos vadovas Kim Jong-unas viešai sukritikavo savo vyriausybę. Jis pasigedęs inovacijų ir protingų strategijų rengiant naują ekonomikos penkmečio planą, rašo valstybinė žiniasklaida. Kim jong-unas apkaltino kabinetą kuriant programas, kuriose nėra esminės pažangos, lyginant su ankstesniais planais, praneša agentūra „Reuters“.

Kimjong-unas pasigedo inovacijųir protingų strategijų rengiant naują ekonomikos penkmečio planą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kimjong-unas pasigedo inovacijųir protingų strategijų rengiant naują ekonomikos penkmečio planą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 12, 2021, 10:06 AM, atnaujinta Feb 12, 2021, 2:50 PM

„Planai tiksliai neatspindi partijos ideologijos ir gairių, jose nėra inovatyvumo ir protingų strategijų“, – kritikavo Kim Jong-unas, kurį cituoja naujienų agentūra KCNA. Planai kai kuriems sektoriams esą yra nerealiai aukšti. Tuo tarpu kitose srityse užsibrėžti tikslai, kurie lengvai pasiekiami.

Kim jong-unas paragino didinti vietinę gamybą. Tai esą reikalinga sumenkus prekybai su Kinija, kuri pernai dėl koronaviruso pandemijos smuko apie 80 proc.

Šiuos griežtus komentarus, kuriuos penktadienį citavo valstybinė žiniasklaida, Kim Jong Unas išsakė susidurdamas su rimčiausiais iššūkiais per devynerius metus trunkantį savo valdymą.

Diplomatinės pastangos, turėjusios padėti šaliai atsikratyti tarptautinių sankcijų, paskelbtų dėl Pchenjano branduolinės programos, įstrigo, be to, dėl koronaviruso pandemijos uždarytos sienos ir stichinės nelaimės, dėl kurių šalis pernai prarado nemažą dalį derliaus, dar labiau padidino žalą ekonomikai, sugniuždytai dešimtmečius trunkančios nesėkmingos politikos.

Kai kurie analitikai sako, kad dėl dabartinių iššūkių Šiaurės Korėjoje gali susidaryti kritinė ekonominė padėtis, kuri destabilizuotų rinkas ir provokuotų visuomenės paniką ir neramumus.

Pastarieji iššūkiai privertė Kim Jong-uną viešai pripažinti, kad ankstesni ekonomikos planai nebuvo sėkmingi. Sausį per valdančiosios Darbininkų partijos suvažiavimą buvo pristatytas naujas penkerių metų ekonomikos plėtros planas. Tačiau Kim Jong Uno komentarai, išsakyti ketvirtadienį pasibaigusiame partijos Centro komiteto susitikime, buvo persunkti pykčiu dėl to, kaip šie planai įgyvendinami.

Ketvirtadienio posėdyje Kim Jong-unas sakė, kad kabinetui nesiseka atlikti savo, kaip pagrindinės už ekonomikos valdymą atsakingos institucijos, vaidmens. Anot šalies lyderio, kabinetas kurpia neveiksmingus planus ir nedemonstruoja „novatoriško požiūrio bei aiškios taktikos“.

Kim Jong-unas sakė, kad vyriausybės iškelti šių metų tikslai dėl žemės ūkio gamybos yra per aukšti, turint galvoje ribotus žemės ūkio reikmenų išteklius ir kitas nepalankias sąlygas, o tikslai dėl elektros energijos gamybos per maži, todėl reikia imtis veiksmų, kad dėl jos stygiaus nesustotų darbas anglių kasyklose ir kituose pramonės sektoriuose.

„Kabinetas neatliko vadovaujamo vaidmens rengiant pagrindinių ekonomikos sričių planus ir beveik mechaniškai sudėliojo skaičius, pateikus ministerijų“, – sakė Kim Jong Unas, kurį citavo valstybinė naujienų agentūra KCNA.

KCNA taip pat pranešė, kad O Su Yongas buvo paskirtas naujuoju Centro komiteto ekonomikos reikalų departamento direktoriumi. Jis pakeitė sausį į šias pareigas paskirtą Kim Tu Ilą.

Sausį vykusiame valdančiosios partijos suvažiavime Kim Jong-unas paragino įtvirtinti didesnę valstybės vykdomą ekonomikos kontrolę, padidinant žemės ūkio produkcijos apimtis, ypatingą dėmesį skiriant chemijos ir metalų pramonės plėtrai.

Jis taip pat pažadėjo dėti visas pastangas sustiprinti šalies karinius pajėgumus ir branduolinį arsenalą. Stebėtojai šiuos jo komentarus traktavo kaip mėginimą paspausti naująją JAV administraciją.

Metalų ir chemijos pramonės sektoriai itin svarbūs Šiaurės Korėjos pastangoms atgaivinti pramoninę gamybą, kuri smarkiai nukentėjo dėl sankcijų, o gamybos medžiagų importą sustabdė pandemiją. Visgi dauguma ekspertų sutaria, kad nauji Šiaurės Korėjos plėtros planai reikšmingai nesiskiria nuo ankstesnių, kuriems stigo konkretumo.

Pietų Korėjos žvalgybos pareigūnai sakė, jog taip pat esama ženklų, kad Šiaurės Korėja imasi drastiškų žingsnių sustiprinti rinkų kontrolę, pavyzdžiui, suvaržant JAV dolerio ir kitos užsienio valiutos naudojimą.

Tokios priemonės, kuriomis tikriausiai siekiama priversti žmones išsikeisti santaupas užsienio valiuta į Šiaurės Korėjos vonus, rodo, kad vyriausybė jaučia spaudimą imtis skubių veiksmų dėl senkančių užsienio valiutos atsargų, sako analitikai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.