Turkijoje dėl įtariamų ryšių su kurdų kovotojais sulaikyta 718 žmonių

Turkijos policija pirmadienį sulaikė 718 žmonių per reidus 40-yje miestų, įtariant šiuos asmenis ryšiais su uždrausta kurdų kovotojų grupe, kaltinama 13 turkų nužudymu Irako šiaurėje.

 Turkijos policija pirmadienį sulaikė 718 žmonių per reidus 40-yje miestų, įtariant šiuos asmenis ryšiais su uždrausta kurdų kovotojų grupe, kaltinama 13 turkų nužudymu Irako šiaurėje.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Turkijos policija pirmadienį sulaikė 718 žmonių per reidus 40-yje miestų, įtariant šiuos asmenis ryšiais su uždrausta kurdų kovotojų grupe, kaltinama 13 turkų nužudymu Irako šiaurėje.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 15, 2021, 5:20 PM

Žinia apie masinius areštus buvo paskelbta kitą dieną po Ankaros pranešimo, kad Kurdistano darbininkų partijos (PKK) kovotojai nužudė 13 jų laikytų belaisvių. PKK savo ruožtu teigė, kad tie žmonės žuvo per Turkijos aviacijos smūgius prieš kovotojų bazes.

Dauguma aukų buvo kariai ir policininkai, pagrobti pietryčių Turkijoje ir laikyti viename šiaurės Irako urve.

PKK nuo 1984 metų tęsia sukilimą prieš Turkijos valstybę, per kurį, kaip manoma, žuvo dešimtys tūkstančių žmonių.

JAV ir kiti Turkijos sąjungininkai Vakaruose pripažįsta PKK teroristine grupuote. Tačiau Vašingtonas rėmė kitus kurdų kovotojus, veikiančius Sirijoje, nors Ankara jų pajėgas laiko PKK padaliniu.

Turkijos vidaus reikalų ministerija nepateikė detalių, kur buvo surengti šie reidai, bet nurodė, kad tarp sulaikytųjų esama opozicinės Liaudies demokratijos partijos (HDP) lyderių miestuose ir srityse.

HDP yra antra pagal dydį Turkijos opozicinė partija. Ji neigia palaikanti kokius nors oficialius ryšius su PKK.

Pyktis dėl Vašingtono reakcijos

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas smerkė naująją JAV administraciją, kad ši kol kas nepriėmė Ankaros pateikiamos incidento šiaurės Irake versijos.

Šių 13 belaisvių nužudymas padidino įtampą Ankaros strategiškai svarbiuose, bet netvariuose ryšiuose su Vašingtonu.

JAV Valstybės departamentas sekmadienį pareiškė, jog „smerkia Turkijos piliečių žūtį“, bet laukia tolesnio patvirtinimo, kad Ankaros pranešimai apie tų 13 vyrų mirtį yra teisingi.

„Jungtinių Valstijų padarytas pareiškimas yra farsas“, – pirmadienį sakė turkų prezidentas, pirmą kartą viešai komentuodamas incidentą.

„Jūs sakėte, kad neremiate teroristų, bet iš tikrųjų juos palaikote“, – per televiziją pareiškė R. T. Erdoganas.

Vėliau pirmadienį Turkija iškvietė JAV ambasadorių, kad pateiktų jam protestą dėl Vašingtono atsako į šį incidentą.

Turkijos užsienio reikalų ministerija savo pranešime nurodė „kuo griežčiausiais žodžiais“ perteikusi JAV ambasadoriui Davidui Satterfieldui Ankaros nepasitenkinimą dėl Vašingtono atsisakymo iškart priimti Turkijos išdėstytą versiją.

Turkija šį mėnesį pradėjo karinę operaciją prieš PKK užnugario bazes Irako šiaurėje. R. T. Erdoganas pirmadienį sakė, kad ši operacija iš dalies buvo sumanyta tiems 13 įkaitų išvaduoti.

PKK teigė, kad šie 13 belaisvių žuvo turkų pajėgoms bombarduojant urvą, kuriame jie buvo laikomi.

„Jei pranešimai apie turkų civilių žūtį nuo teroristine organizacija laikomos PKK rankos bus patvirtinti, tuomet mes kuo griežčiausiai smerkiame šį veiksmą“, – sakoma JAV Valstybės departamento pareiškime.

Turkija skelbė, kad 12 belaisvių buvo nužudyti šūviais į galvą, o tryliktasis buvo nušautas į krūtinę.

Šis incidentas gali padidinti įtampą Irake ir Sirijoje, taip pat tapti ankstyvu išbandymu R. T. Erdogano ryšiams su naująja JAV prezidento Joe Bideno administracija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.