Baltarusijoje – teisėsaugos reidai prieš žurnalistus ir žmogaus teisių gynėjus

Baltarusijos teisėsaugos pareigūnai antradienį ryte surengė reidų Baltarusijos žurnalistų asociacijos (BAŽ), žiniasklaidos darbuotojų ir žmogaus teisių aktyvistų namuose visoje šalyje.

 Baltarusijoje – teisėsaugos reidai prieš žurnalistus ir žmogaus teisių gynėjus.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Baltarusijoje – teisėsaugos reidai prieš žurnalistus ir žmogaus teisių gynėjus.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 16, 2021, 9:17 AM, atnaujinta Feb 16, 2021, 4:39 PM

BAŽ pranešime, paskelbtame per socialinį tinklą „Telegram“, sakoma, kad milicijos pareigūnai apsilankė pas asociacijos vadovą Andreju Bastunecą ir jo pavaduotoją Alehą Ahejevą.

A. Bastunecas buvo trumpam sulaikytas ir per kratas nugabentas į asociacijos biurus, o paskui buvo paleistas, paskelbė jis BAŽ „Telegram“ kanale, nepateikdamas išsamesnes informacijos, nes buvo įspėtas „neatskleisti tyrimo paslapčių“.

BAŽ vadovo namuose krata nebuvo atlikta, bet pareigūnai sakė, kad ketinama patikrinti organizacijos biurą.

BAŽ pirmininko pavaduotojas Barysas Hareckis 7 val. 27 min. vietos (6 val. 27 min. Lietuvos) laiku per „Facebook“ paraše: „Pas mane laužia duris. Laikykitės, kolegos. Mes nieko nepažeidžiame.“

Be to, milicijos specialiųjų pajėgų OMON reidas buvo surengtas Gomelyje dirbančios laisvai samdomos žurnalistės Larysos Ščyrakovos namuose, nurodė žmogaus teisių organizacija „Viasna“. Preliminariais duomenimis, pareigūnai pas žurnalistę atvyko vykdant tyrimą dėl „vidaus reikalų darbuotojo nužudymo“.

„Viasna“ informavo, kad krata atliekama ir pas Gomelio žurnalistą Anatolį Hatoučycą.

Reidų taip pat surengta „Viasna“ skyriaus Mogiliave darbuotojų Aliaksejaus Kolčyno ir Boriso Buchelio, „Viasna“ kampanijos prieš mirties bausmę Baltarusijoje koordinatoriaus Andrejaus Paludos, grupės regioninių padalinių vadovų Vladzimiro Celiapuno, Alenos Macliukovos ir laisvai samdomo žurnalisto Alesiaus Burakavo jaunesniojo ir jo tėvo namuose.

„Viasna“ duomenimis, kratos buvo atliktos mažiausiai 25 žmonių namuose visoje šalyje.

Pranešimuose sakoma, kad kratose taip pat dalyvauja Kovos su organizuotu nusikalstamumu skyrių pareigūnai.

Baltarusijos tyrimų komitetas vėliau informavo, kad atliekamas tyrimas dėl įtariamo šiurkštaus viešosios tvarkos pažeidimo organizavimo arba dalyvavimo tokiuose veiksmuose.

„Atliekant parengiamąjį tyrimą protestų veiklos finansavimo aplinkybėms nustatyti tyrėjai inicijavo kratas organizacijose, įvardijančiomis save teisių gynėjomis“, – sakoma pranešime, paskelbtame Tiriamojo komiteto oficialiuoju „Telegram“ kanalu.

Kaip pranešama, reiduose dalyvavo Vidaus reikalų ministerijos ir kovos su organizuotu nusikalstamumu tarnybų pareigūnai.

Pernai Baltarusijoje kilo protestų banga po rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų demokratijos tuos rinkimus laiko suklastotais.

Brutaliai slopindama protestus milicija sulaikė tūkstančius žmonių, daugelis kurių vėliau pranešė areštinėse patyrę smurtą ir kankinimus; mažiausiai keturi žmonės žuvo.

„Masinis bauginimas“

„Tai, kas dabar vyksta, yra didžiulė žurnalistų ir žmogaus teisių gynėjų bauginimo akcija“, – naujienų agentūrai AFP sakė „Viasna“ pirmininko pavaduotojas Valiancinas Stefanovičius.

Į Lietuvą pasitraukusi opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja pareiškė, kad naujausi reidai atspindi „krizę“ vyriausybėje, nes ji griebiasi „net tų, kas gina žmonių teises, represijų“.

„Visiems baltarusiams gresia pavojus, kol tai vyksta“, – „Telegram“ parašė S. Cichanouskaja.

Praėjusią savaitę sakydamas kalbą lojalistams A. Lukašenka pabrėžė, kad jo šalis sėkmingai užkirto kelią bandymams iš užsienio nuversti jo vyriausybę.

Slopindamas protestus Minsko režimas taip pat ėmėsi griežtų priemonių prieš nepriklausomą žiniasklaidą.

BAŽ duomenimis, pernai šalyje fiksuoti 477 žiniasklaidos darbuotojų sulaikymo atvejai.

Du žurnalistai antradienį ruošėsi stoti prieš teismą dėl kaltinimų nesankcionuotų protestų organizavimu. Jeigu jie bus pripažinti kaltais, jiems grės iki trejų metų laisvės atėmimo bausmė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.