EŽTT nurodė Rusijai paleisti suimtą opozicionierių A. Navalną

Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) pareikalavo, kad Rusijos valdžia paleistų suimtą opozicionierių Aleksejų Navalną, trečiadienį pranešė jo advokatė Olga Michailova.

A. Navalnas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A. Navalnas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 17, 2021, 5:26 PM

„Europos Žmogaus Teisių Teismas pritaikė teismo reglamento 39 taisyklę ir nusprendė, kad Rusijos vyriausybė nedelsiant turi paleisti A. Navalną iš tardymo izoliatoriaus“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė ji.

Advokatė pabrėžė, kad tokį sprendimą „EŽTT priėmė primą kartą, ir Rusijos valdžia privalo jį vykdyti“.

Teismo nutartyje, kurios kopija paskelbta A. Navalno tinklaraštyje, sakoma, kad teismo sprendimas įsigalioja nedelsiant.

Šį sprendimą EŽTT priėmė „peržiūrėjęs aplinkybes ir grėsmės pareiškėjo gyvybei galimybę“, atsižvelgdamas į „bendras pareiškėjo sulaikymo aplinkybes“.

Teismas pažymėjo, kad apsaugos priemonių imamasi „nepadarant žalos sprendimui iš esmės šioje byloje“.

A. Navalnui vasario pradžioje buvo skirta beveik trejų metų laisvės atėmimo bausmė už tai, kad pažeidė 2014 metais lėšų grobstymo byloje jam paskirtos lygtinės bausmės sąlygas.

Anksčiau A. Navalnas ir jo advokatai pareiškė manantys, kad šis Maskvos teismo sprendimas yra neteisėtas ir sieks jo panaikinimo.

A. Navalnas buvo sulaikytas sausio 17 dieną, vos atskridęs į vieną Maskvos oro uostą iš Vokietijos, kur gydėsi po praėjusių metų vasarą įvykdyto apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“, dėl kurio jis kaltina Kremlių ir Federalinę saugumo tarnybą (FSB).

Jo sulaikymas daugelyje Rusijos miestų išprovokavo masines demonstracijas du savaitgalius iš eilės, per kurias saugumo pajėgos sulaikė per 10 tūkst. žmonių.

Po to A. Navalno komanda masines demonstracijas atidėjo iki pavasario ar vasaros, tačiau paragino jo rėmėjus išnaudoti Valentino dieną išbandant naujas ir saugesnes protesto formas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.