Turistai plūsta į šalį, kurioje koronavirusas pasiglemžė daugiau nei 170 tūkst. gyvybių: tam yra priežastis

Niekam ne naujiena, kad 2020 metai buvo tragiški turizmo sektoriui. Visgi, yra išimčių – pandemijos įkarštyje Meksika įkopė į trečiąją vietą pasaulio labiausiai lankomų šalių sąraše. Ją lenkia tik Italija ir Prancūzija.

Turistai iš Europos ir Šiaurės Amerikos plūste plūsta į paplūdimius.<br>AP/Scanpix nuotr.
Turistai iš Europos ir Šiaurės Amerikos plūste plūsta į paplūdimius.<br>AP/Scanpix nuotr.
Meksika 2020 metais buvo lankomiausia šalis Lotynų Amerikoje ir pakilo į trečią vietą pasaulyje, po Italijos ir Prancūzijos.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Meksika 2020 metais buvo lankomiausia šalis Lotynų Amerikoje ir pakilo į trečią vietą pasaulyje, po Italijos ir Prancūzijos.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Nuo gruodžio lėktuvai Tarptautiniame Kankūno oro uoste kilo ir leidosi kas penkias minutes.<br>ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
Nuo gruodžio lėktuvai Tarptautiniame Kankūno oro uoste kilo ir leidosi kas penkias minutes.<br>ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 18, 2021, 3:56 PM, atnaujinta Feb 18, 2021, 4:43 PM

Nuo gruodžio lėktuvai Tarptautiniame Kankūno oro uoste kilo ir leidosi kas penkias minutes. Šiuo metu šiame Karibų jūros pakrantės Meksikos kurorte – pats sezono įkarštis. Nepaisant COVID-19, „Lufthansa“ spalį pradėjo siūlyti daugiau skrydžių į šį Meksikos karštąjį tašką.

Turistai iš Europos ir Šiaurės Amerikos plūste plūsta į paplūdimius ir stovi eilėse, kad galėtų pasigrožėti majų piramidėmis. Viešbučių ir restoranų savininkai jaučiasi atsipalaidavę. Atrodo, smėlėto pajūrio traukos užtenka, kad į antrą planą būtų nustumti nerimą keliantys pranešimai spaudoje apie sausakimšus intensyviosios terapijos skyrius ir augančius užsikrėtimų skaičius Meksikoje, šalyje, kurioje nuo koronaviruso jau mirė 174 tūkst. žmonių.

Remiantis naujausia Pasaulio turizmo organizacijos (UNWTO) pateikta preliminaria statistika, Meksika 2020 metais buvo lankomiausia šalis Lotynų Amerikoje ir pakilo į trečią vietą pasaulyje, po Italijos ir Prancūzijos.

Atviros sienos ir apsilankymai namie

Tam yra daugybė priežasčių. Meksika taip ir nebuvo uždariusi sienų ir yra viena iš nedaugelio šalių visame pasaulyje, kurios nereikalauja neigiamo koronaviruso testo atsakymo iš atvykėlių. Prezidentas Andresas Manuelis Lopezas Obradoras neįvedė karantino, teikė pirmenybę ekonomikos gyvavimui. Kita priežastis – meksikiečiai migrantai galėjo sugrįžti aplankyti šeimų Kalėdoms.

Kita vertus, UNWTO statistika nebūtinai atskleidžia visą istoriją. Kanados konsultacijų firmos „10Gates Matrix Inc.“ vienas įkūrėjų Michaelas Halle'as, kurio specializacija – kelionių duomenys, ir kuris pastaruosius 30 metų konsultavo Meksikos verslus bei valdžią, pasakė „Deutsche Welle“ žurnalistams, kad čia buvo įtraukti ir duomenys iš priešpandeminių sausio, vasario ir kovo mėnesių, kurie buvo pats atostogų sezono pikas.

Nepaisant aukštos pozicijos UNWTO statistikoje, nuosmukis buvo jaučiamas ir Meksikoje. „Inegi“ statistikos instituto duomenimis, 2020 šalyje pasilankė 48 proc. mažiau žmonių, o pajamos užsienio valiuta buvo 55 proc. mažesnės, nei metais prieš.

Faktas, kad čia turizmo sektorius apskritai išgyveno, yra vertas dėmesio – Meksikoje, skirtingai nei, pavyzdžiui, Vokietijoje, oro linijos ir kelionių organizatoriai negavo jokių subsidijų. Tiesą sakant, Meksikos valdžia siekdama sutaupyti pinigų, prieš pandemiją netgi uždarė nacionalinę turizmo rinkodaros agentūrą.

Nemažai medikų laiko atsidarymą rizikingu ir kaltina turizmą dėl infekcijų skaičiaus augimo kurortuose. Pasak oficialios statistikos, skaičiai ėmė augti vasarį, bet jie buvo mažesni, nei sostinėje Meksike bei centrinėje šalies dalyje. Meksikos kurortai, nors be pažeidimų nebuvo apsieita, galėjo pasigirti itin aukštais higienos standartais.

Augantis optimizmas

Vidaus turizmas buvo dar vienas lemiamas veiksnys – tai neabejotinai pelninga rinka šalyje, kurioje gyvena 127 milijonai gyventojų. Vietiniai keliautojai padėjo sušvelninti nuosmukį tarptautinio verslo kontekste.

Meinolfas Koessmeieris vadovauja Meksikos nuotykių agentūrai, įsikūrusiai Kuernavakos mieste. Jis organizuoja keliones motociklais meksikiečiams Europoje. 2020 metus jo verslas išgyveno, nes galėjo pasiūlyti keliones šalies viduje. Verslininkas tikisi, kad verslas galės grįžti į normalų ritmą 2022 metais.

M.Halle'as pasakoja, kad yra jaučiama trauka kelionėms. Apklausa parodė, kad amerikiečiai yra ypač optimistiškai nusiteikę ir tikisi „galėti keliauti artimiausių šešių mėnesių eigoje skiepų dėka.“

Visgi, sektoriuje nenusimato staigus atsigavimas. Kanada ir JAV dėl naujųjų viruso mutacijų neseniai sugriežtino apribojimus atvykstantiems į šalį, bus reikalingas neigiamas testas, sustiprintas karantino reguliavimas. Kaip atsaką į tai Meksikos valdžia pradėjo kurti testavimo centrus. Netgi kai kurie viešbučiai siūlo šią paslaugą.

Pasak M.Halle'o pandemija suteikė progą Meksikai pasiūlyti tvaresnių turizmo alternatyvų. Masinės ekskursijos po miestus kurį laiką nebus variantas, taigi, eksperto teigimu, gamtos grožiu galinčios pasigirti šalys, taip pat ir Meksika, gali tikėtis sėkmės pasaulyje po COVID.

Parengta gal „DW.com“ informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.