Prancūzijoje už sąmokslą surengti ataką trys asmenys nuteisti kalėti 22–30 metų Agento paspręsti spąstai primena epizodus iš populiaraus prancūzų televizijos serialo

Du Prancūzijos piliečiai ir marokietis trečiadienį buvo nuteisti ilgus metus kalėti už sąmokslą surengti ataką, kuris buvo sužlugdytas į jų kibernetinį tinklą prasiskverbus džihadistu apsimetusiam žvalgybos agentui.

2015 m. per koordinuotas teroristines atakas islamo džihadistai Paryžiuje nužudė 130 žmonių.<br>123rf
2015 m. per koordinuotas teroristines atakas islamo džihadistai Paryžiuje nužudė 130 žmonių.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-02-18 09:33

Teismas Hichamui Makranui skyrė 22 metų įkalinimo bausmę, jo vaikystės draugui Yassine'ui Bousseriai – 24 metų, o marokiečiui Hichamui El Hanafi – maksimalią 30 metų įkalinimo bausmę.

Teismas nurodė, jog tai, ką padarė 41 metų H. Makranas, 41 metų Y. Bousseria ir 30 metų H. El Hanafi, buvo „itin rimta“, susiję su pasirengimu „didelei teroro atakai“.

Šie trys asmenys nuteisti dėl kaltinimų prisidėjus prie teroristinės grupuotės turint tikslą vykdyti atakas.

Prancūzijos vidaus žvalgybos tarnybos DGSI agentas kodiniu vardu Ulysse'as infiltravosi į grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) džihadistų komunikavimo tinklus ir suorganizavo gudrybę, padėjusią areštuoti tris minimus žmones.

Agento paspręsti spąstai primena kai kuriuos epizodus iš populiaraus prancūzų televizijos serialo „Le Bureau des Legendes“ („Legendų biuras“) apie užsienio žvalgybos tarnybą DGSE.

Byla prasidėjo 2016 metais. Gavus žvalgybinės informacijos, kad IS siekia įsigyti ginklų „smurtiniams veiksmams“ Prancūzijos teritorijoje, DGSI agentas Ulysse'as sugebėjo prisijungti prie koduojamų pokalbių susirašinėjimo programėlėje „Telegram“ ir susisiekti su vienu IS „emyru“ Sirijoje pravarde Sayyafas.

Sayyafas sakė, kad džihadistams reikia ginklų, įskaitant Kalašnikovo automatus, o Ulysse'as tvirtino galįs jų parūpinti.

2016 metų birželį Sayyafas nusiuntė Ulysse'ui 13,3 tūkst. eurų grynaisiais, kurie buvo palikti ant vieno kapo Monparnaso kapinėse Paryžiuje.

Tuomet Ulysse'as pasakė Sayyafui, kad nupirko ginklų ir paslėpė juos miške į šiaurę nuo Paryžiaus. Aplink tą vietą buvo įrengtos sekimo kameros.

Kiek vėliau prancūzų žvalgyba gavo informacijos, kad du Prancūzijos piliečiai, buvę prie Turkijos ir Sirijos sienos, parvyko namo ir rengiasi veikti.

Jie buvo areštuoti, pas juos rastas atmintukas su užšifruotomis tos vietos, kur paslėpti ginklai, koordinatėmis.

Tuomet buvo gauta kita žinia apie marokietį, kuris taip pat buvo areštuotas. Tirdami jo telefoną tyrėjai nustatė, kad jis du kartus mėgino susekti ginklų slėptuvę.

Prancūzijoje tebegalioja aukšto laipsnio pavojus dėl galimų džihadistų atakų po virtinės teroristinių išpuolių nuo 2015 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.