Seniai regėti šalčiai pareikalavo aukų, ekspertai dėl krizės kaltina sisteminį nepasirengimą

Kai kur JAV žmonės nuo pirmadienio gyvena be elektros. Netikėtai užklupusi žiema pridarė nuostolių, kuriems valdžios institucijos nebuvo pasiruošusios. Labiausiai nukentėjo vargingiausiai gyvenantys.

Vieni žmonės džiaugiasi atėjusia žiema ir šaltuku, o kiti kenčia dingus elektrai. Daug kur užfiksuoti šalčio rekordai.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Vieni žmonės džiaugiasi atėjusia žiema ir šaltuku, o kiti kenčia dingus elektrai. Daug kur užfiksuoti šalčio rekordai.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Žiemos šalčiai JAV.<br>Scanpix/Reuters/AFP nuotr.
Žiemos šalčiai JAV.<br>Scanpix/Reuters/AFP nuotr.
Žiemos šalčiai JAV.<br>Scanpix/Reuters/AFP nuotr.
Žiemos šalčiai JAV.<br>Scanpix/Reuters/AFP nuotr.
Dėl šalčių labiausiai kenčia vargingiausieji gyventojai.<br>Scanpix/Reuters/AFP nuotr.
Dėl šalčių labiausiai kenčia vargingiausieji gyventojai.<br>Scanpix/Reuters/AFP nuotr.
Žiemos šalčiai JAV.<br>Scanpix/Reuters/AFP nuotr.
Žiemos šalčiai JAV.<br>Scanpix/Reuters/AFP nuotr.
Žiemos šalčiai JAV.<br>Scanpix/Reuters/AFP nuotr.
Žiemos šalčiai JAV.<br>Scanpix/Reuters/AFP nuotr.
Žiemos šalčiai JAV.<br>Scanpix/Reuters/AFP nuotr.
Žiemos šalčiai JAV.<br>Scanpix/Reuters/AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Feb 18, 2021, 9:56 AM, atnaujinta Feb 19, 2021, 1:08 PM

Teksaso gyventojai pastarosiomis dienomis dreba nuo šalčio – elektra dingusi, o temperatūra namuose nukrito iki seniai nematyto lygio. Kai kurie žmonės antradienio rytą atsikėlę pamatė, kad jų kriauklėse lašantis čiaupas suformavo varveklius.

Nebuvo išvengta ir aukų. Hjustono priemiestyje moteris ir trys jos anūkai žuvo, kai židinyje kūrenta ugnis apėmė visus namus. Bendras šalčio aukų skaičius šalyje siekia mažiausiai 21.

Tuo metu Europoje žmonės ramiau džiaugiasi žiemos pramogomis, bet ne vienam prireikė gelbėtojų pagalbos.

Seniai matyti šalčiai

Jungtines Valstijas užklupusi sniego audra ir šaltukas pridarė itin daug žalos.

Pavojaus signalai buvo išsiųsti apie 105 mln. amerikiečių.

Milijonų namuose dingo elektra, kai atvėsus orams buvo įjungti elektriniai šildytuvai, – sugedo tokiai apkrovai nepritaikytos sistemos.

Daugybė dujomis kūrenamų valstybinių elektrinių dėl per didelio šalčio irgi turėjo sustabdyti savo veiklą.

„Nė vienas elektros tiekimo modelis neprognozavo to, kad pavojaus signalas dėl sniego audros bus išsiųstas visoms 254 Teksaso apygardoms“, – tvirtino Teksaso universiteto Ostine ekspertas Joshua Rhodesas.

Elektros tiekimo kompanijos atstovai negalėjo prognozuoti, kada elektros tiekimas bus atnaujintas visiems jos neturintiems namų ūkiams.

Tačiau akivaizdu, kad nuo to labiausiai kenčia žemesnių visuomenės klasių atstovai.

Daugybėje vietų buvo užfiksuoti šalčio rekordai – Dalase (Teksase) termometrų stulpeliai rodė 19 laipsnių šalčio, Su Folse (Pietų Dakotoje) – 32 laipsnius, o Čisome (Minesotoje) – 39 laipsnius šalčio.

Pranešama, jog netinkamai vėdinamuose namuose pastarosiomis dienomis įvyko šimtai apsinuodijimo smalkėmis atvejų.

Hjustone mirė motina ir dukra, kai bandė namus šildyti garaže užvestu automobiliu.

Sisteminis nepasirengimas

Teksaso valstijos žemės ūkio komisaras Sidas Milleris tvirtino, kad artimiausiomis dienomis šalyje kai kur gali pritrūkti maisto produktų, nes sutrikęs gamybos procesas ir susisiekimas su įvairiomis fermomis.

Teksase kilusi krizė parodė, kad valstijos ir šalies elektros sistemos gali nesusitvarkyti ir kitais ekstremaliais atvejais, – dėl klimato kaitos karštėjančiomis vasaromis elektros sistemos gali neatlaikyti, kai visi namų ūkiai įsijungs oro kondicionavimo sistemas.

Nors šaltas oras šiame regione yra retesnis reiškinys už karščio bangas, ekspertai pastebi, kad 2011 ir 2018 m. atvėsę orai turėjo atkreipti valdžios dėmesį į sistemos perkrovimo problemas.

Ekspertų teigimu, valdant Teksaso elektros sistemą yra didelių sisteminių klaidų.

Praėjusio amžiaus pabaigoje valstybė nutarė nemokėti elektros gamintojams už atsargų laikymą.

Taip buvo atsisakyta kitur JAV ir Kanadoje įprastos praktikos visada turėti 15 procentų įprastos dienos normos elektros energijos perviršį.

Teko gelbėti ir vaikyti

Europoje tūkstančiai žmonių pastarosiomis dienomis lipa ant užšalusių vandens telkinių, nors ledas ne visada tvirtas.

Amsterdame su vienomis trumpikėmis ant ledo kanaluose čiuožinėjęs vyras sulaukė šlovės – jo čiuožimo vaizdo įrašą peržiūrėjo milijonai, bet vyras įlūžo į vandenį. Jį išgelbėjo atsargesnis ir daugiau drabužių vilkėjęs čiuožėjas. Pirmadienį Vilniuje per Nerį ėjusių ir įlūžusių vyrų kūnai taip ir nebuvo rasti.

Tuo metu Berlyne policija virš užšalusių ežerų skraidė sraigtasparniais ir ragino eiti į krantą.

Edinburge ir Paryžiuje žmonės elgėsi atsargiau – čiuožinėjo užšalusiose gatvėse. Tuo metu Atėnuose dėl neįprastai didelio sniego kiekio sustabdyta vakcinacijos nuo COVID-19 kampanija.

Teksase spaudžiant šalčiui keli milijonai žmonių tebėra be elektros

JAV naftos ir dujų sostine vadinamame Teksase ketvirtadienį paryčiais beveik 2 mln. žmonių vis dar buvo be elektros, o kai kurie – ir be vandens, neįprastiems šalčiams beveik visiškai paralyžiavus vietos komunalinių paslaugų įmones, rašo BNS.

Ketvirtadienį arktinio oro banga, dėl kurios oro temperatūra šalies pietryčiuose krito iki rekordinių žemumų, judėjo rytų kryptimi.

Nacionalinė orų tarnyba (NWS) paskelbė įspėjimą apie žiemos audrą teritorijoje nuo rytų Teksaso iki Merilando Rytų pakrantėje.

NWS įspėjo pasirengti šlapdribai, ledui ir smarkiam snygiui kai kuriuose Teksaso, Luizianos, Arkanzaso ir Misisipės rajonuose, žiemos audrai judant šiaurės rytų kryptimi.

Nors arktiniai šalčiai ima trauktis iš šalies teritorijos dalies, nepratusios prie tokių temperatūrų, orai ir toliau išliks šalti, nurodė NWS.

„Arktinis šaltis toliau spaus Lygumų regione ir Misispės slėnyje, kur temperatūra bus 25-40 [Farenheito] laipsnių žemesnė už vidutinę“, – trečiadienį nurodė NWS.

Prezidentas Joe Bidenas atidėjo iki penktadienio apsilankymą „Pfizer“ vakciną nuo koronaviruso gaminančioje įmonėje Mičigano valstijos Kalmazu mieste, o Vašingtone ketvirtadienį nedirbs federalinės vyriausybės įstaigos.

Nuo praėjusios savaitės, kai šalį pasiekė šaltų orų banga, registruota daugiau nei 30 su žiemos audra siejamų mirčių, pranešė žiniasklaida.

Parengta pagal „The New York Times“ ir „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.