Italija prašo JT ištirti ambasadoriaus Kongo DR nužudymą

Italijos užsienio reikalų ministras trečiadienį pranešė paprašęs Jungtinių Tautų ištirti šalies ambasadoriaus Kongo Demokratinėje Respublikoje (KDR) nužudymą per surengtą pasalą.

 Italijos užsienio reikalų ministras trečiadienį pranešė paprašęs Jungtinių Tautų ištirti šalies ambasadoriaus Kongo Demokratinėje Respublikoje (KDR) nužudymą per surengtą pasalą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Italijos užsienio reikalų ministras trečiadienį pranešė paprašęs Jungtinių Tautų ištirti šalies ambasadoriaus Kongo Demokratinėje Respublikoje (KDR) nužudymą per surengtą pasalą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-02-24 13:24, atnaujinta 2021-02-24 13:26

43 metų ambasadorius Luca Attanasio mirė pirmadienį nuo sužalojimų, kuriuos patyrė, kai neramiame rytiniame KDR regione netoli sienos su Ruanda buvo užpulta JT Pasaulio maisto programos (WFP) automobilių vilkstinė.

Per išpuolį taip pat žuvo L. Attanasio apsaugininkas ir kongietis vairuotojas.

„Oficialiai paprašėme WFP ir JT pradėti tyrimą siekiant išsiaiškinti, kas tiksliai nutiko, kodėl buvo pasirinktos konkrečios saugumo priemonės ir kas atsakingas už tuos sprendimus“, – sakė užsienio reikalų ministras Luigi Di Maio parlamente.

Antradienį į šalį kariniu lėktuvu buvo parskraidinti abiejų žuvusių italų palaikai.

„Tikimės per kiek įmanoma trumpesnį laiką sulaukti aiškių ir nuodugnių atsakymų“, – sakė ministras.

Pirmadienį KDR vidaus reikalų ministerija dėl išpuolio apkaltino Ruandos išvadavimo demokratines pajėgas (FDLR) – Ruandos husių sukilėlių grupę.

Tačiau FDLR antradienį naujienų agentūrai AFP atsiųstame pareiškime šiuos kaltinimus atmetė ir teigė, kad ataką surengė Ruandos armija ir Kongo demokratinės respublikos ginkluotosios pajėgos (FARDC).

L. Di Maio sakė, kad komanda laikėsi JT protokolo per kelionę iš Kinšasos į Gomą, esančią už maždaug pustrečio tūkstančio kilometrų, tačiau L. Attanasio turėjo „visus įgaliojimus“ spręsti, kaip ir kur judėti KDR ribose.

„Misija surengta Jungtinių Tautų kvietimu. Taigi, netgi kelionė automobiliais vyko laikantis organizacijos gairių, nustatytų WFP“, – kalbėjo Italijos užsienio reikalų ministras.

WFP yra JT agentūra, kuri kovoja su badu visame pasaulyje įgyvendindama humanitarinės pagalbos programas.

L. Di Maio sakė, kad grupė italų policininkų jau išvyko į KDR atlikti pirminio tyrimo, o vėliau bus pasiųsta daugiau pareigūnų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.