Į Pietų Korėją nuplaukusio vyro iš Šiaurės Korėjos kariškiai nepastebėjo kelias valandas

Vienas perbėgėlis iš Šiaurės Korėjos, apsirūpinęs naro kostiumu ir plaukmenimis, per šešias valandas nuplaukė į Pietų Korėją, bet ten buvo sulaikytas tik po kelių valandų, pranešė vienas Seulo pareigūnas.

 Pabėgėlis iš Šiaurės Korėjos plaukte įveikė sieną su Pietų Korėja. Vyras, kuris vilkėjo naro kostiumą ir buvo su plaukmenimis, tik praėjus kelioms valandoms buvo rastas pasieniečių į šiaurę nuo Goseongo pakrantės vietovės, agentūrai „Yonhap“ sakė karinės vadovybės Seule atstovas.<br>AP/Scanpix nuotr.
 Pabėgėlis iš Šiaurės Korėjos plaukte įveikė sieną su Pietų Korėja. Vyras, kuris vilkėjo naro kostiumą ir buvo su plaukmenimis, tik praėjus kelioms valandoms buvo rastas pasieniečių į šiaurę nuo Goseongo pakrantės vietovės, agentūrai „Yonhap“ sakė karinės vadovybės Seule atstovas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 24, 2021, 11:53 AM, atnaujinta Feb 24, 2021, 11:57 AM

Pietų Korėjos pajėgos nepastebėjo šio drąsaus žygio, nors vyrą kelis kartus užfiksavo saugumo kameros, kai jis pasiekė sausumą. Dėl to kariuomenę griežtai kritikavo žiniasklaida ir opozicijos parlamentarai.

Net po to, kai vyras buvo pastebėtas, pareigūnai dar tris valandas jo nesulaikė.

Trečią dešimtį metų einantis perbėgėlis vieną budriausiai saugomų sienų pasaulyje apiplaukė jūra, naudodamasis nardymo priemonėmis, ir išsilaipino į šiaurę nuo rytinėje pakrantėje esančio Gosongo miesto.

„Jis turbūt plaukė apie šešias valandas, vilkėdamas pašiltintą striukę po naro kostiumu ir naudodamasis plaukmenimis. Drabužiai tikriausiai padėjo jam nesušalti ir išsilaikyti ant vandens“, – sakė Štabų vadų komiteto pareigūnas.

Šį pareigūną, kurio pavardė nenurodoma, antradienį citavo naujienų agentūra „Yonhap“.

Pasak pareigūno, jūros srovės padėjo perbėgėliui pasiekti Pietų Korėją. Daugumą savo priemonių jis paliko krante ir drenažo kanalu pralindo po spygliuotos vielos tvoromis, pastatytomis palei pakrantę.

Per daugiau kaip tris valandas stebėjimo kameros perbėgėlį užfiksavo aštuonis kartus, o garsiniai pavojaus signalai buvo įsijungę du kartus, bet pasieniečiai jo nepastebėjo.

Galiausiai buvo surengta paieška ir dar po trijų valandų kariai perbėgėlį surado. Jis, regis, tuo metu miegojo, o jo kaukė buvo pakabinta ant medžio.

Pareigūnai sakė, kad civiliu laikomas perbėgėlis išreiškė norą pereiti į Pietų Korėjos pusę.

Kariuomenė pripažino, kad kariai „nesilaikė deramų procedūrų“, ir pažadėjo stiprinti sienos apsaugą.

Antradienį per parlamento posėdį gynybos ministras Suh Wookas pripažino, kad sekimo sistemos tame rajone „yra pasenusios“ ir „blogai veikė“.

Labai mažai perbėgėlių iš Šiaurės Korėjos yra tiesiogiai kirtę Demilitarizuotąją zoną (DMZ) ar perplaukę jūrų sieną, bet apie vėliausią tokį atvejį buvo pranešta lapkritį. Tuomet taip pat buvo keliama klausimų dėl apsaugos.

Didžioji dauguma perbėgėlių pirmiausia nuvyksta į kaimyninę Kiniją ir kartais ten gyvena ne vienus metus, o paskui per trečiąsias šalis pasiekia Pietų Korėją.

Per pastaruosius dešimtmečius į Pietų Korėją pabėgo daugiau 30 tūkst. žmonių iš Šiaurės Korėjos, bet pernai jų buvo tik 229, nes Šiaurės Korėja uždarė savo sienas saugodamasi koronaviruso, atsiradusio kaimynėje ir svarbioje sąjungininkėje Kinijoje.

Naujausias incidentas rodo, kad Pietų Korėjos kariuomenė yra „priartėjusi kone prie žlugimo“, trečiadienį rašė konservatyvus laikraštis „Chosun Ilbo“.

„Ar šis dalinys vienintelis tinkamai neatlieka savo darbo? Manome, kad ne“, – rašoma redaktoriaus skiltyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.