Armėnijos opozicija įspėja premjerą dėl „paskutinės galimybės“ atsistatydinti Maskva: padėtis Armėnijoje – jos vidaus reikalas

Armėnijos didžiausia opozicinė partija, jau daug mėnesių raginanti premjerą Nikolą Pašinianą atsistatydinti, ketvirtadienį pareiškė jam ultimatumą pasitraukti, kad būtų išvengta pilietinio karo.

N. Pašinianas pareiškė, kad šalyje bandoma įvykdyti karinį perversmą.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
N. Pašinianas pareiškė, kad šalyje bandoma įvykdyti karinį perversmą.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Protestai Jerevane.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Protestai Jerevane.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2021-02-25 11:14, atnaujinta 2021-02-25 14:20

„Armėnijos ginkluotųjų pajėgų Vyriausiojo štabo pareiškimas su reikalavimu premjerui atsistatydinti yra lūžio taškas. Raginame Nikolą Pašinianą nevesti šalies pilietinio karo link ir išvengti kraujo praliejimo šalies viduje. Pašinianas turi dar vieną paskutinę progą išvengti sukrėtimų“, – sakoma partijos „Klestinti Armėnija“ pareiškime.

Partija paragino policiją, Nacionalinio saugumo tarnybą „neiti prieš tautą“ ir netapti „instrumentu vieno žmogaus rankose“.

„Susiklosčiusią padėtį reikia išspręsti tik politiniu būdu. Mes drauge su tauta ir padarysime viską, kad valdžia šalyje pasikeistų be sukrėtimų“, – sakoma pareiškime.

Tuo metu opozicinė partija „Šviesi Armėnija“ pareiškė nemananti, kad ketvirtadienį ginkluotųjų pajėgų Vyriausiojo štabo paskelbtas pareiškimas su raginimu N. Pašinianui atsistatydinimo yra bandymas įvykdyti karinį perversmą.

„Generolų pareiškimas nėra bandymas įvykdyti karinį perversmą, nes susidarius esamai padėčiai jų pateikti reikalavimai dėl premjero atsistatydinimo neturi bandymui įvykdyti karinį perversmą būdingų nusikaltimų požymių, įskaitant kokius nors elementus, nukreiptus prieš valstybės saugumą ir konstitucinės tvarkos pamatus“, – savo puslapyje socialiniame tinkle „Facebook“ parašė frakcijos lyderis Edmonas Marukianas.

Buvusio prezidento Seržo Sargsiano vadovaujama opozicinė Respublikonų partija savo ruožtu pareiškė, kad N. Pašinianas sąmoningai veda šalį pilietinio karo link ir kad „siekdami išlaikyti valdžią jie pasirengę tokiems žingsniams“.

Anksčiau opozicija skelbė, kad 15 val. Laisvės aikštėje Jerevano centre surengs mitingą.

N. Pašinianas taip pat skelbė apie savo mitingą, 16 val. turintį prasidėti Respublikos aikštėje.

Ketvirtadienį ryte Armėnijos ginkluotųjų pajėgų Vyriausiasis štabas išplatino pareiškimą, kuriame pareikalavo N. Pašiniano ir jo kabineto atsistatydinimo, o vyriausybės vadovas šį žingsnį pavadino mėginimu įvykdyti perversmą.

Kiek vėliau N. Pašinianas paskelbė, kad atleido ginkluotųjų pajėgų Vyriausiojo štabo viršininką Oniką Gasparianą

Praėjusį trečiadienį Armėnijos prezidentas Armenas Sargsianas pasirašė įsaką atleisti Tiraną Chačatrianą iš Vyriausiojo štabo viršininko pirmojo pavaduotojo pareigų.

Prezidentūros spaudos tarnyba informavo, kad įsakas pasirašytas premjero N. Pašiniano siūlymu.

T. Chačatrianas anksčiau išjuokė N. Pašiniano pareiškimus, kad Rusijos, pagrindinės Jerevano karinės sąjungininkės, tiekiamos mažo nuotolio balistinės raketos „Iskander“, per praeitais metais vykusį karą su Azerbaidžanu dėl ginčijamo Kalnų Karabacho regiono buvo neveiksmingos – esą sprogdavo tik apie 10 proc. jų kovinių galvučių..

O. Gaspariano pareiškime sakoma, kad T. Chačatrianas buvo atleistas „vien dėl Pašiniano asmeninių nuoskaudų ir ambicijų“.

Kariuomenei paskelbus pareiškimą su raginimu premjerui ir vyriausybei atsistatydinti, žmonės ėmė plūsti į gatves, skanduodami „Nikolas – išdavikas“ ir „Nikolai, traukis“.

Šią savaitę Armėnijoje suintensyvėjo antivyriausybinės demonstracijos, kuriose reikalaujama N. Pašiniano trauktis iš premjero posto.

Protestai prieš N. Pašinianą prasidėjo pernai lapkritį, kai premjeras tarpininkaujant Maskvai sudarė taikos susitarimą su Azerbaidžanu, užbaigusį šešias savaites trukusias nuožmias kautynes ginčijamame Kalnų Karabacho regione.

Per tas kautynes žuvo apie 6 tūkst. žmonių.

Pagal susitarimą, sustabdžiusį Azerbaidžano puolimą, kurio metu buvo atkovotos kai kurios per 10-ojo dešimtmečio karą armėnų separatistų užvaldytos teritorijos dalys, Armėnija sutiko perduoti Azerbaidžanui tris aplink Kalnų Karabachą esančius rajonus.

Maskva: padėtis Armėnijoje – jos vidaus reikalas

Padėtis Armėnijoje, paaštrėjusi šalies ginkluotosioms pajėgoms pareikalavus ministro pirmininko Nikolo Pašiniano ir jo vyriausybė atsistatydinimo, yra šios valstybės vidaus reikalas, ketvirtadienį pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministerija.

„Tai Armėnijos vidaus reikalas“, – nurodė URM, paprašyta pakomentuoti situaciją Armėnijoje.

„Viskas kontroliuojama. Neleistina ginkluotosioms pajėgoms užsiimti politika ir skelbti politinius pareiškimus“, – pažymėjo jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.