M. Morawieckis: už valstybės lėšas vakciną nuo COVID-19 kuriančios farmacijos įmonės turėtų pasidalyti patentais

Farmacijos įmonės, kūrusios vakcinas nuo COVID-19 už valstybės skirtas lėšas, turėtų pasidalyti patentais su kitomis bendrovėmis, kurios galėtų iškart pradėti vakcinos gamybą, teigia Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis.

Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-02-26 15:09

„Lėšos, kurias mes kartu leidžiame, nukeliavo mokslininkams ir farmacijos įmonėms. Dabar atrodo, kad jie atsilieka gamybos srityje, arba kad vakcinos iš Europos gamyklų siunčiamos už ES ribų“, – penktadienį tvirtino M. Morawieckis.

„Mūsų piliečių sveikata ir gyvybė yra per svarbios, kad paaukotume jas dėl geresnių keleto įmonių finansinių rezultatų“, – sakė politikas.

M. Morawieckis tikino pateikęs siūlymą dėl dalijimosi patentais Europos Vadovų Taryboje (EVT).

Lenkijos Vyriausybės atstovas spaudai Piotras Muelleris patikslino, kad farmacijos įmonėms būtų kompensuota už tokius patentų perdavimus.

Sausio pabaigoje EVT pirmininkas Charles'is Michelis pagrasino farmacijos bendrovių atžvilgiu imtis veiksmų, jei vakcinų tiekimas ir toliau bus atidėliojamas.

Pagal Europos Sąjungos sutarties 122 straipsnį, bendrija gali imtis būtinųjų priemonių, jei „iškyla dideli tam tikrų prekių tiekimo sunkumai“.

ES pareigūnų teigimu, tokiu atveju ES valstybės narės galėtų suteikti Europos Komisijai mandatą spręsti dėl specialių priemonių. Pavyzdžiui, Komisija galėtų suteikti privalomas licencijas kai kurioms bendrovėms, taip leisdama kitiems gamintojams gaminti vakciną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.